TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

astringent [4 records]

Record 1 2011-08-17

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A tasting term for a dry, mouth-puckering feeling on the palate.

CONT

This mouth-puckering feeling is caused by excess tannin or acidity, usually encountered in young red wines.

OBS

The degree of astringency varies considerably according not only to the quantity of the tannin, but to its quality. Alcohol and sweetness modify and soften the effect of astringency, delaying its perception on the palate. High acidity accentuates its effect and accelerates its perception as astringency on the palate.

OBS

It seems that in English the noun astringency is used more often than the adjective astringent, but the latter is also correct.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Qui provoque une sensation d'assèchement des gencives et de rugosité due à la présence de tanin.

CONT

Un vin astringent ou tannique provoque un resserrement des gencives, de la langue, du palais, de l'ensemble de la bouche. Le dégustateur réagit alors en exécutant des mouvements de bouche pour détendre ses muqueuses : il semble mâcher son vin. [...] (On dit parfois d'un vin astringent qu'il «a de la mâche»).

OBS

1. Contrairement à la notion d'«astringence» qui est descriptive, la notion de «verdeur» a une connotation péjorative. Un vin qui est vert est un vin qui est trop astringent.

Spanish

Save record 1

Record 2 2004-10-29

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
OBS

Que estrecha o astringe, es lo contrario de laxante. Se usa para combatir la diarrea.

Save record 2

Record 3 2003-12-11

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Pharmacy
DEF

Producing contractions; capable of or tending to shrink or pucker tissues or mucous membranes.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Pharmacie
DEF

Se dit d'un produit qui resserre les tissus vivants et diminue les sécrétions.

CONT

(Les produits astringents les plus connus sont le tanin et ses dérivés (utilisés comme astringents antidiarrhéiques), l'eau des feuilles de noyer, le jus de citron (utilisés comme astringents cutanés), et l'alun (utilisé au niveau des muqueuses).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Farmacia
DEF

[Dícese del] aditivo alimentario que produce estrechamiento en los tejidos.

Save record 3

Record 4 2001-03-07

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • The Mouth
DEF

Describes the complex sensation produced in the mouth by a dilute aqueous solution of products such as some tannins (for example Kaki tannins and sloe tannings)

OBS

astringent: Term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Cavité buccale
DEF

Qualifie la sensation complexe produite dans la bouche par une solution aqueuse diluée de produits tels que certains tannins (par exemple les tannins du kaki et de la prunelle).

OBS

astringent : Terme et définition normalisés par l'ISO et par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Boca
Save record 4

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