TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

preserve [3 records]

Record 1 2011-06-02

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

A fruit product which has been processed by cooking with the addition of some preserving agent, such as sugar.

OBS

Jam or jelly or other conserve made from fruit.

OBS

preserve; fruit preserve: terms usually used in the plural.

Key term(s)
  • preserves
  • fruit preserves

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Les fruits en conserve et produits de fruits en conserve qui ne font pas l'objet de normes particulières établies dans la présente annexe a) peuvent être conservés dans un liquide de couverture composé (i) d'eau, avec ou sans un ingrédient édulcorant, ou (ii) d'un ou de jus de fruits, d'un ou de jus de fruits reconstitués, d'un ou de jus de fruits concentrés, ou de purée de fruits ou de nectar de fruits, avec ou sans un ingrédient édulcorant; [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 1

Record 2 2004-03-03

English

Subject field(s)
  • Rules of Court

French

Domaine(s)
  • Règles de procédure

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamento procesal
Save record 2

Record 3 1998-09-28

English

Subject field(s)
  • Packaging Techniques
  • Food Additives
DEF

to endure or stand the process of preservation.

French

Domaine(s)
  • Techniques d'emballage
  • Additifs alimentaires
DEF

Action visant à soumettre des denrées alimentaires à un procédé les préservant de l'altération et de la destruction.

OBS

Certains procédés de conservation ne font que retarder les effets de l'altération de quelques jours (réfrigération), ou de quelques semaines (salage), mais d'autres assurent une stabilisation des denrées pour des périodes pouvant s'étendre sur plusieurs mois ou plusieurs années (congélation, lyophilisation, conserve, etc. [...]

Spanish

Save record 3

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: