TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

roasting [6 records]

Record 1 2016-02-29

English

Subject field(s)
  • Mineral Processing (Metallurgy)
  • Processing of Mineral Products
DEF

The treatment of ore by heat and air, or oxygen-enriched air, in order to remove sulphur and arsenic.

DEF

Heating an ore to effect some chemical change that will facilitate smelting.

CONT

Roasting (sulphide ores only) - removal of all or part of the sulphur.

OBS

Roasting is basically a heating of sulphide minerals in the presence of air to burn off all or part of the sulphur, converting the minerals to oxides either totally or in part.

OBS

Compare with "calcination."

French

Domaine(s)
  • Minéralurgie (Métallurgie)
  • Préparation des produits miniers
DEF

Chauffage d'un minerai pour obtenir certains changements chimiques qui faciliteront la fonte.

CONT

Dans le cas de nombreux minerais complexes, un grillage avant récupération par extraction hydrométallurgique est essentiel pour obtenir un taux d'extraction satisfaisant des métaux précieux. [...] Le grillage vise essentiellement à obtenir un produit calciné plus ou moins poreux, facilitant ainsi la mise en solution [...]

CONT

Lorsqu'un grillage du minerai est nécessaire, il intervient entre l'atelier de broyage et celui de dissolution.

CONT

Les pyrites [...] sont les seuls minerais métalliques sulfurés exploités [...] pour la production du soufre. Un simple grillage fournit le gaz sulfureux et le résidu constitue un bon minerai de fer [...]

CONT

Grillage des minerais sulfurés du cuivre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Explotación de minerales (Metalurgia)
  • Preparación de los productos mineros
Save record 1

Record 2 2014-10-20

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Industrial Techniques and Processes
DEF

... a time-temperature dependant process, whereby chemical changes are induced in the green coffee, with a loss of dry mass primarily as gazeous dioxide and other volatile products of the pyrolysis.

CONT

During roasting ... the inside of the bean reaches just over 200 ºC, chemical reactions begin, pyrolysis starts, oil begins to develop in the beans, and the color darkens. Volatile compounds are produced ...

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Techniques industrielles
DEF

Traitement du café vert par la chaleur, entraînant un brunissement et le développement de la flaveur caractéristique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Procesos y técnicas industriales
Save record 2

Record 3 2001-06-28

English

Subject field(s)
  • Waste Management

French

Domaine(s)
  • Gestion des déchets

Spanish

Save record 3

Record 4 1997-03-14

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
OBS

... the beans are placed in rotating cylinders through which air, heated by gas or oil, is forced. The temperature of the air exceeds 500°F ..., and the entire process, in which the moisture of the beans is reduced from 7% or 8% to about 1%, is completed in about 1/2 de 3/4s of an hour.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Opération qui consiste à griller les fèves de façon à réduire leur taux d'humidité, à développer leur arôme et à faciliter leur concassage et la séparation des téguments.

OBS

Les fèves sont rôties dans de grosses sphères animées d'un mouvement rotatif, à une température de 130 à 140°C, pendant environ 45 minutes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 4

Record 5 1986-06-04

English

Subject field(s)
  • Translation

French

Domaine(s)
  • Traduction
OBS

(argot) (Le Linguiste) le 1er novembre 1968

Spanish

Save record 5

Record 6 1981-11-16

English

Subject field(s)
  • Tobacco Industry
  • Drying Techniques (Farming)
OBS

CCETA, no 167.

French

Domaine(s)
  • Industrie du tabac
  • Dessiccation (Techniques agricoles)
DEF

Dessiccation après hachage, notamment pour les tabacs bruns. Elle produit non seulement un séchage important, mais une modification chimique analogue à une légère combustion.

CONT

«toasting» : Le "toasting" est une torréfaction particulière qui se fait sur feuilles entières auxquelles on ajoute des sauces.

OBS

«toasting» : Ce terme semble être utilisé en français.

Spanish

Save record 6

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