TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BROWN [5 records]

Record 1 2016-03-07

English

Subject field(s)
  • Horse Husbandry
OBS

brown: a body color with mixed brown and black hair, with black mane, tail, and legs.

OBS

brown: with no true bay cast in any part of the coat and lacking the red shade and brilliance of bay. Brown and "marron" horses will often be said "bai-brun" in French.

OBS

bay-brown: with some true bay cast in parts of the coat, and black mane, tail and lower limbs.

OBS

dark bay; mahogany bay: brownish overall appearance, it is sometimes said that mahogany bay is not as dark as dark bay. Bay markings appear in some parts of the coat.

French

Domaine(s)
  • Élevage des chevaux
CONT

Si les poils sont sombres, on parle de bai brun et s'ils sont très sombres, on parle de bai brun foncé.

CONT

Le bai peut varier jusqu'au bai brun, s'approchant du noir.

OBS

Les ouvrages francophones ne présentent habituellement pas de robe brune qui ne soit pas baie. [...] Cette robe est cependant reconnue dans les ouvrages anglophones et semble l'être dans les ouvrages hispanophones. Le terme s'emploierait donc ainsi souvent pour décrire des chevaux qualifiés «brown» en anglais et «marrón» en espagnol.

OBS

bai-brun : robe dont les poils bruns sont presque noirs.

OBS

bai foncé : robe baie dont les poils du corps sont presque bruns, des marques baies apparaissent en différents endroits.

Key term(s)
  • bai brun

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado caballar
Save record 1

Record 2 2003-06-06

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Food Industries
CONT

Tossing vegetables in olive oil before cooking will seal in moisture, add flavor and help in browning (High heat brings sugars in vegetables to surface, allowing them to brown).

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Passer divers aliments dans un corps gras très chaud en début de cuisson pour en colorer la surface.

Key term(s)
  • laisser revenir
  • faire revenir
  • faire dorer

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Industria alimentaria
Save record 2

Record 3 2003-06-06

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

wipe meat, sprinkle with salt and pepper, dredge with flour, and brown entire surface in pork fat.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Donner une couleur dorée, obtenir une surface croustillante en retournant la pièce sur toutes ses faces dans un corps gras.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Record saved

Record 4 1996-04-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
OBS

Term(s) used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
OBS

Terme(s) en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Save record 4

Record 5 1980-06-05

English

Subject field(s)
  • Soil Science
OBS

A great group of soils in the Chernozemic order. The soils occur in the cool, subarid to semiarid grassland regions, and consist of a brown (dry) surface (Ah or Ap) horizon and ordinarily a lighter-colored brownish B (Bm, Btj, or Bt) horizon, which may be absent, over a highly base-saturated, usually calcareous, C horizon.

French

Domaine(s)
  • Science du sol
OBS

Grand groupe de sols de l'ordre chernozémique que l'on rencontre dans les régions de prairie de climat frais, subaride ou semi-aride, et formés d'un horizon de surface (Ah ou Ap) brun (sec) et, généralement, d'un horizon B (Bm, Btj ou Bt) brunâtre moins foncé qui peut cependant manquer, recouvrant un horizon C, généralement calcaire, à degré élevé de saturation en bases.

Spanish

Save record 5

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: