TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

HYDROPHOBIC FORCE [3 records]

Record 1 2023-11-08

English

Subject field(s)
  • Water Treatment (Water Supply)
  • Anti-pollution Measures
CONT

Membrane distillation(MD) is a thermally-driven separation process, in which only vapour molecules transfer through a microporous hydrophobic membrane. The driving force in the MD process is the vapour pressure difference induced by the temperature difference across the hydrophobic membrane. This process has various applications, such as desalination, wastewater treatment and in the food industry.

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux
  • Mesures antipollution
CONT

La distillation membranaire est un procédé thermique utilisant une membrane hydrophobe, imperméable à l'eau liquide, pour distiller l'eau salée. Une source de chaleur est nécessaire pour chauffer l'eau à une température de 70-900 °C. Lors du chauffage de l'eau salée à la surface de la membrane, la nature hydrophobe de la membrane laisse la vapeur d'eau traverser grâce à la température élevée, mais le liquide salé ne peut pas pénétrer. La vapeur d'eau qui s'accumule de l'autre côté de la membrane est ensuite condensée par différents procédés possibles pour fournir l'eau distillée nécessaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tratamiento del agua
  • Medidas contra la contaminación
CONT

La destilación por membranas es un proceso de evaporación en el que el vapor de agua, impulsado por una diferencia en la presión de vapor, penetra a través de una membrana hidrófoba, separándose así de la fase líquida que contiene las sales disueltas.

Save record 1

Record 2 2011-07-05

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biochemistry
DEF

Grouping of similar atoms (two or more), generally carbons, as in the ethyl radical, (C2H5) that branches off from a straight-chain or cyclic (for example, benzene) molecule.

CONT

The amino acid side-chains extending outward from a polypeptide chain structure may be either hydrophilic or hydrophobic. The most hydrophilic, or water loving, are those with net ionic charges. Nonpolar side-chains tend to cluster together in the interior of protein molecules to avoid exposure to water. The force causing this comes only from the propensity of the surrounding water to resist being forced into ordered structures by the presence of nonpolar groups. The so-called hydrophobic bond is actually an association created by spurned water.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Biochimie
DEF

Suite d'atomes fixés sur un noyau ou une chaîne droite.

CONT

Ce sont surtout les propriétés des chaînes latérales qui déterminent la configuration spatiale des protéines. Les interactions entre une chaîne latérale, et, soit une autre chaîne latérale, soit le milieu où se trouve la protéine, peuvent forcer le polypeptide à se replier en un globule compact de forme stable et bien déterminée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Bioquímica
Save record 2

Record 3 1992-11-16

English

Subject field(s)
  • Chemistry
DEF

The force that draws hydrophobic surfaces(such as wax) together across distances of several nanometers.

French

Domaine(s)
  • Chimie
OBS

Voir hydrophobe.

Spanish

Save record 3

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