TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

APOENZYME [2 records]

Record 1 2009-02-16

English

Subject field(s)
  • Winemaking
OBS

The non-dialyzable protein portion of an enzyme which confers specificity on the enzyme.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 1

Record 2 2009-02-16

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biological Sciences
DEF

The protein moiety of an enzyme without the cofactor necessary for catalysis. The cofactor may be a metal ion, an organic molecule, or a combination of both.

CONT

Many enzymes require coenzymes to exhibit their catalytic activities. Generally, the binding force between apoenzyme and coenzyme is relatively weak, and reversible separation to give the protein moiety (apoenzyme) and coenzyme can occur easily. Recently, by utilizing this characteristic, purification of apoenzymes has been attempted using coenzymes bound to a water-insoluble carrier... and several reports on the immobilization of coenzymes have been published.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Sciences biologiques
DEF

Un des deux éléments constitutifs des enzymes. C'est la partie activante, protéique, responsable de la spécificité envers le substrat.

CONT

Chez les enzymes de type hétéroprotéique, la fixation du substrat se fait sur la partie protéique, l'apoenzyme, tandis que la catalyse de la réaction est le fait de la partie non protéique, le groupement prosthétique ou le cosubstrat. La partie «apoenzyme» de la molécule enzymatique qui porte le site de fixation du substrat est donc d'abord responsable de la spécificité quant au substrat de l'enzyme. Mais elle peut également intervenir dans la spécificité de réaction et induire un type particulier de réaction. C'est ainsi, par exemple, que dans le métabolisme des acides aminés, le phosphate de pyridoxal peut, suivant l'apoenzyme avec laquelle il se combine, catalyser des réactions soit de transamination, soit de décarboxylation, soit de désamination, soit de racémisation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Ciencias biológicas
DEF

Proteína de una enzima que requiere un cofactor para ejercer su función.

Save record 2

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