TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BOILING [8 records]

Record 1 2010-06-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Sugar Industry
CONT

Methods for making sugar paste have changed little over the centuries. No boiling of syrup is involved; it is a simple mixture of powdered sugar kneaded with soaked gum arabic or gum tragacanth (often misspelt as dragant, or corrupted to dragon) to bind it into a malleable mass.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

En sucrerie, évaporation sous pression réduite des sirops sortant du multiple-effet.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria azucarera
Save record 1

Record 2 2007-01-19

English

Subject field(s)
  • Gemmology
  • Diamond Industry
DEF

A cleaning process where the diamonds are inserted into boiling (hot) or cold acid.

OBS

Before the finished diamonds are marketed, they are boiled. This is done in sulphuric acid, poured into a pot. Nitrate is added. The stones are well rinsed with ordinary water and dried with a cloth. This way all grease and dust is removed, after which the exact quality and weight may be determined.

French

Domaine(s)
  • Gemmologie
  • Industrie diamantaire
DEF

Trempage des diamants dans de l'acide chaud ou froid pour enlever toute tache ou souillure.

Spanish

Save record 2

Record 3 2003-11-20

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Beverages
CONT

The boiling also sterilizes the wort, makes it more concentrated and provides an opportunity for the hops to be added.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

L'ébullition permet la précipitation des matières azotées, la destruction des diastases, la stérilisation et la concentration du moût.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Bebidas
Save record 3

Record 4 2003-11-20

English

Subject field(s)
  • Fluid Mechanics and Hydraulics (Physics)
  • Heat (Physics)
DEF

Conversion of liquid into vapor with formation of bubbles.

French

Domaine(s)
  • Mécanique des fluides et hydraulique (Physique)
  • Chaleur (Physique)
DEF

Passage d'un corps de l'état liquide à l'état gazeux alors que la vapeur se dégage en bulles tumultueuses qui, prenant naissance dans la masse du liquide ou sur les parois d'un vase, viennent crever à la surface.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Mecánica de fluidos e hidráulica (Física)
  • Calor (Física)
DEF

Paso de líquido a vapor; se produce a temperaturas para las cuales la presión de vapor del líquido se iguala a la presión exterior.

Save record 4

Record 5 2003-10-07

English

Subject field(s)
  • Soil Mechanics (Engineering)

French

Domaine(s)
  • Mécanique des sols
DEF

Phénomène de déplacement latéral d'un sol granuleux peu compact, ou du sable, lorsqu'ils sont soumis à une pression de haut en bas (cas des sables mouvants).

DEF

Instabilité d'un sol pulvérulent sous l'effet de la gravité.

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-10-12

English

Subject field(s)
  • Chemistry
DEF

The operation of completing saponification by boiling the soap mass with an excess of alkali hydroxide. [Definition standardized by ISO.]

OBS

boiling; strong change: terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie
DEF

Opération ayant pour but de mener à son terme la réaction de saponification par ébullition de la masse savonneuse avec de l'hydroxyde alcalin en excès, soit en système hétérogène [savon grainé - lessive inférieure] (procédé marseillais), soit en système homogène [...]

OBS

cuisson : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
Save record 6

Record 7 1991-04-25

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
OBS

Canning procedure.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
OBS

Pour la mise en conserve.

Spanish

Save record 7

Record 8 1980-12-02

English

Subject field(s)
  • Pulp Preparation (papermaking)
DEF

A system whereby grasses, rags or wood chips are "cooked" to form pulp suitable for papermaking.

CONT

As the temperature and pressure at which the cooking of the chips is carried out is very important, each digester has an automatic recording thermometer and gas pressure gauge.

French

Domaine(s)
  • Préparation de la pâte à papier
DEF

Un procédé de cuisson qui a pour but de purifier la pâte de bois.

CONT

Dans le cas des plantes à pecto-cellulose on a parfois recours au système bien connu de la "cuisson méthodique en plusieurs stades".

Spanish

Save record 8

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