TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BROTH [4 records]

Record 1 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cooking and Gastronomy
DEF

A flavorful liquid resulting from the long simmering of meat, vegetables, poultry or fish.

OBS

bouillon: The French word for broth.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Cuisine et gastronomie
DEF

Liquide obtenu après la cuisson prolongée de viandes (bœuf, veau, poule) ou de légumes dans de l'eau bouillante.

OBS

Ne pas confondre avec «bouillon industriel» qui est le produit après adjonction d'eau, un bouillon analogue à celui qui est préparé en cuisine [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Cocina y gastronomía
DEF

Alimento líquido más o menos concentrado que resulta de la cocción en agua de carne, pollo, pescado, verduras, etc. con hierbas aromáticas.

Save record 1

Record 2 2012-07-13

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A clear soup [which is] made by boiling meat, bones, vegetables, etc., to extract their nutritive properties, [and is] served hot or jellied.

OBS

In the United States, "broth" is used as a synonym for "consommé."

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Bouillon de viande (bœuf, volaille, gibier) ou de poisson, servi chaud ou froid généralement au dîner, en début de repas.

OBS

Ils peuvent prendre l'apparence d'une légère gelée très sapide, due à la plus grande concentration d'éléments nutritifs, parfois renforcée par de la gélatine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Caldo de carne concentrado.

Save record 2

Record 3 2010-02-19

English

Subject field(s)
  • Renewable Energy
OBS

In the EF process, an immiscible organic solvent is circulated through the fermenter, and ethanol, generated in the broth, is selectively transferred into the solvent phase. [Source: ethanol project - Queensef.en p. 1].

French

Domaine(s)
  • Énergies renouvelables
OBS

Dans ce procédé, un solvant organique immiscible circule dans le fermenteur, et l'éthanol produit dans le jus de fermentation est sélectivement transféré dans la phase solvant. [Source: projet éthanol - Queensef.fr p. 1].

OBS

Équivalent proposé par l'Université Laval - Agriculture.

Spanish

Save record 3

Record 4 2001-06-04

English

Subject field(s)
  • Diagnostic Procedures (Medicine)
DEF

A liquid medium for the cultivation of microorganisms.

CONT

Quantitative cultures of the external surface of the catheter differentiate infection from contamination more reliably than the broth-culture method.

Key term(s)
  • bouillon

French

Domaine(s)
  • Méthodes diagnostiques (Médecine)
DEF

Mélange liquide spécialement destiné par sa composition à servir de milieu de culture pour les microbes.

Key term(s)
  • bouillon nutritif
  • bouillon

Spanish

Save record 4

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