TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CINCHONA BARK EXTRACT [1 record]

Record 1 2002-03-21

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
  • Pharmacology
OBS

Cinchona bark. The bark of one of several species of Cinchona trees native to South America and cultivated in Indonesia, Peru, Ecuador, and western Africa ... It is used primarily as the source of natural quinine, quinidine, cinchonidine, cinchonine, and related alkaloids formerly used as antimalarials.

Key term(s)
  • cinchona extract

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
  • Pharmacologie
DEF

Produit extrait de l'écorce amère et fébrifuge du quinquina (Cinchona, famille des rubiacées), arbre dont on connaît trois grands groupes, soit les gris, les jaunes et les rouges. L'écorce de cet arbre est également appelée quinquina.

CONT

[...] il peut être fait usage d'extrait de quinquina dans certains sodas.

OBS

Les quinquinas renferment plus d'une vingtaine d'alcaloïdes, dont les principaux sont la quinine, la quinidine, la cinchonine, etc. [...] Le quinquina jaune titre 6 % d'alcaloïdes totaux, dont 50 % de quinine; la poudre sert à préparer un extrait fébrifuge.

OBS

On utilise les écorces de quinquina pour la préparation de boissons toniques ou apéritives.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
  • Farmacología
Save record 1

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: