TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CRUST [12 records]

Record 1 2012-02-07

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
DEF

A plate of dried serum, blood, pus, or sebum forming upon the surface of any vesicular or pustular lesion when it ruptures.

OBS

The term "crust" was recommended by the Medical Signs and Symptoms Committee.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
DEF

Lamelle formée sur les lésions à la surface de la peau par exsudation et dessèchement de sérosités, de sang ou de pus.

OBS

Le terme «croûte» a été privilégié par le Comité de sémiologie médicale.

Spanish

Save record 1

Record 2 2011-11-10

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Couche de sel qui durcit la surface d'un poisson salé lorsque le séchage est trop rapide.

OBS

Terme(s) normalisé(s) par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Save record 2

Record 3 2011-05-09

English

Subject field(s)
  • Geology
DEF

The outermost solid layer of the Earth, mostly consisting of crystalline rock and extending no more than a few miles from the surface to the Mohorovicic discontinuity.

CONT

Earth's outermost, rigid, rocky layer is called the crust. It is composed of low-density, easily melted rocks; the continental crust is predominantly granitic rock, while composition of the oceanic crust corresponds mainly to that of basalt and gabbro. Analyses of seismic waves, generated by earthquakes within Earth's interior, show that the crust extends about 50 km (30 miles) beneath the continents but only 5-10 km (3-6) miles beneath the ocean floors.

CONT

In composition, the Earth is made of three nested spheres. At the center of the Earth, a body of intensely hot iron and nickel forms the core. A less dense and much larger middle sphere is made of materials rich in iron, magnesium and calcium comprises the mantle. The outermost layer is a thin veneer of lighter rocks called the crust.

French

Domaine(s)
  • Géologie
DEF

Couche de roches située près de la surface de la Terre.

CONT

Au cours des temps géologiques, l'écorce se différencia en une croûte continentale formée principalement de roches granitiques [...] et en une croûte océanique formée de roches basaltiques [...] La limite entre le manteau et l'écorce est appelé discontinuité de Mohorovicic ou Moho.

CONT

La partie la plus superficielle de la partie solide [de la Terre] c'est la croûte. Sous les océans, elle ne dépasse pas sept kilomètres d'épaisseur, alors que sous les continents, elle varie entre 20 et 70 kilomètres.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Geología
DEF

Parte superior de la envolvente externa del globo terráqueo, que yace sobre el manto a lo largo de la discontinuidad de Mohorovicic.

OBS

Constituye el 1 por 1 000 del volumen de la Tierra, con un grosor bastante variable.

Save record 3

Record 4 2010-08-18

English

Subject field(s)
  • Horse Husbandry
  • Horse Racing and Equestrian Sports
DEF

The part of the hoof which is visible when the foot is placed flat on the ground. It is divided into tow, quarters (sides) and heels. At the heels the wall turns inwards to form the bars ...

French

Domaine(s)
  • Élevage des chevaux
  • Courses hippiques et sports équestres
CONT

La «paroi» [...] est la partie visible lorsque le pied est posé sur le sol. Elle a l'aspect général de la face antérieure de l'os du pied et se replie en dedans et en arrière pour revenir vers l'avant [...]

CONT

Pour situer une région précise de la paroi du sabot, on distingue [...] : la pince, qui est exactement la pointe du pied, puis de chaque côté les mamelles, les quartiers et les talons.

Spanish

Save record 4

Record 5 2009-01-08

English

Subject field(s)
  • Electrochemistry
  • Electrometallurgy
CONT

A solid cryolite/alumina mixture is used as the anode in an electrolytic aluminum winning process. The mixture may be used in the form of a crust formed on the electrolytic cell.

French

Domaine(s)
  • Électrochimie
  • Électrométallurgie
DEF

Mélange d'alumine et de cryolite refroidi formant une couche solide à la surface d'une cuve d'électrolyse d'alumine.

Spanish

Save record 5

Record 6 2006-11-29

English

Subject field(s)
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
  • Skiing and Snowboarding
CONT

At low temperatures (especially during clear weather) a temperature gradient appears in the snow, bringing about phenomena which render the snow or individual layers more fragile and loosen the bonds between crystals. The snow in these layers is called crusted snow, white frost or liquid snow. It can be recognised by its dryness, and on a slope it flows and looks like crystals of sugar. Layers of compressed snow lying on the fragile layer of white frost may tear off and trigger an avalanche. Dangerous layers of crusted snow are a very frequent phenomenon in cold winters with little snow.

French

Domaine(s)
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
  • Ski et surf des neiges
DEF

Couche de neige dont la surface présente une croûte plus ou moins cassante due au regel, au vent, à la pluie ...

CONT

La neige croûtée est une neige dont la surface comporte une croûte (de regel, de radiation, due au vent, de glace) qui se casse sous les skis et les bloque ou entrave leur mouvement. La «neige cartonnée» est une neige légèrement croûtée.

Spanish

Save record 6

Record 7 2006-11-16

English

Subject field(s)
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
DEF

A layer of generally hard, cohesive snow formed by wind, rain or melt processes.

CONT

There is a layer of weak facets just above the crust that was buried last month. [Example approved by the Avalanche Bulletin Terminology Standardization Committee.]

OBS

crust: term officially approved by the Avalanche Bulletin Terminology Standardization Committee.

French

Domaine(s)
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
DEF

Couche composée de neige dure sur une faible épaisseur (quelques centimètres).

CONT

Comme la surface du manteau au contact de l'air est le siège d'intenses transformations, une modification de la structure du manteau intervient sur les premiers centimètres de la couche superficielle et y entraîne une variation de la morphologie granulaire et des caractéristiques mécaniques : on assiste alors à la formation de croûtes ou de plaques dont l'origine est diverse. La distinction entre croûte et plaque réside dans leur épaisseur respective : on entend par croûte une couche superficielle durcie sur quelques centimètres (de 1 à 5 cm), dont la portance est faible, c'est-à-dire que la croûte casse sous le passage d'un skieur. La plaque désigne une couche durcie sur une épaisseur plus importante (plusieurs dizaines de centimètres) et donc généralement capable de supporter le poids d'un skieur. Les agents de formation sont le vent, le soleil, le gel et la pluie.

CONT

On retrouve une couche fragile de grains à faces planes juste au dessus de la croûte ensevelie le mois dernier. [Exemple entériné par le Comité d'uniformisation de la terminologie des bulletins d'avalanche.]

OBS

croûte : terme uniformisé par le Comité d'uniformisation de la terminologie des bulletins d'avalanche.

Spanish

Save record 7

Record 8 2006-06-01

English

Subject field(s)
  • Soil Science
DEF

A surface layer of soil, from a few millimetres to 2.5 cm (1 inch) thick, that when dry is much more compact, hard, and brittle than the material just under it.

CONT

Stacks, mounds, crusts, and gelatinous sediments are developed around vents from which high temperature hydrothermal fluids are discharged.

French

Domaine(s)
  • Science du sol
DEF

Couche de sol superficiel d'une épaisseur allant de quelques millimètres à 2,5 cm (1 po) qui, à l'état sec, est beaucoup plus compacte, dure et fragile que les matériaux immédiatement sous-jacents.

CONT

Des éperons, des monticules, des croûtes et des sédiments gélatineux se sont formés autour des cheminées et c'est à partir de celles-ci que l'expulsion des fluides hydrothermaux de haute température a eu lieu.

Spanish

Save record 8

Record 9 2001-11-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
DEF

The hard crisp outer part of a loaf of bread.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
DEF

La partie externe, dure et croustillante d'un pain.

Spanish

Save record 9

Record 10 1999-10-20

English

Subject field(s)
  • Geochemistry
  • Soil Science

French

Domaine(s)
  • Géochimie
  • Science du sol
DEF

Couche plus ou moins durcie du sol, de nature calcaire, ferrugineuse ou latéritique.

Spanish

Save record 10

Record 11 1985-12-19

English

Subject field(s)
  • Astronomy
  • Planets
CONT

... during the period of flight, when the velocity has been sufficiently reduced, the air acts as a cooling agent and helps to solidify the rest of the liquid material, which then forms a crust.

French

Domaine(s)
  • Astronomie
  • Planètes
CONT

[...] en fondant, [la météorite] prend une forme conique et se recouvre d'une croûte ayant une disposition régulière dans laquelle on reconnaît souvent à première vue le courant liquide qui s'échappait de la pierre.

Spanish

Save record 11

Record 12 1981-05-07

English

Subject field(s)
  • Winemaking
OBS

Colouring matter and other substances deposited by some red wines during ageing in bottles and which adhere to the inner surface of the bottle.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Couche de matières colorantes déposée sur la paroi interne des bouteilles de certains vins rouges au cours du vieillissement.

Spanish

Save record 12

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