TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

INACTIVATING AGENT [1 record]

Record 1 2004-05-19

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Chemistry
  • Pollution (General)
DEF

A substance, such as ammonium bicarbonate or tartaric acid, used to adjust the acidity or alkalinity of certain foods.

CONT

Calcium pyrophosphate ... [is a] fine, white, odorless, tasteless powder, used as a nutrient, buffer, and neutralizing agent.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Chimie
  • Pollution (Généralités)
DEF

Produit utilisé pour corriger l'excès d'acidité des produits laitiers (crème, beurre) et de fruits et légumes en boîte.

CONT

Action des Agents Neutralisants sur la Crème. Les neutralisants utilisés sont la chaux vive [...] ou éteinte [...] la magnésie calcinée [...] ou hydratée [...] la soude caustique [...] le carbonate de soude [...] le bicarbonate de soude.

OBS

Neutralisation : Traitement d'un acide par une base, ou inversement, jusqu'à l'obtention d'un milieu de pH égal à 7.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Química
  • Contaminación (Generalidades)
DEF

Sustancia que acidifica una solución o bien neutraliza los álcalis o descompone el hipoclorito residual.

Save record 1

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: