TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

KILOCALORIE [2 records]

Record 1 2001-05-30

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Energy (Physics)
OBS

The energy transactions of biochemistry are conveniently measured in units of kilocalories per mole. One kilocalorie is the quantity of energy needed to raise the temperature of a kilogram of water one degree Celsius. A mole is the amount of a substance in grams that is numerically equal to its molecular weight; a mole of the sugar glucose, for example, weighs 180 grams.

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Énergie (Physique)
OBS

En biochimie, il est d'usage de mesurer les opérations de transfert d'énergie en kilocalories par mole. Une kilocalorie représente la quantité d'énergie nécessaire pour élever d'un degré Celsius la température d'un kilogramme d'eau. Une mole est la quantité de substance, exprimée en grammes, égale à son poids moléculaire; une mole de glucose, par exemple, pèse 180 grammes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Metrología y unidades de medida
  • Energía (Física)
DEF

Unidad de energía térmica igual a 1.000 calorías.

Save record 1

Record 2 1992-08-19

English

Subject field(s)
  • Morphology and General Physiology
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Biochemistry
CONT

The first requisite of an adequate diet is a source of energy, provided by oxidation of the three bulk nutrients: carbohydrate, fat, and protein. The unit of energy used in calculating energy requirements is the kilocalorie (kcal), also called the nutritional calorie (abbreviated Cal, with a capital C), the amount of energy which in the form of heat is required to raise the temperature of 1.0 kg of water by 1 degree, from 15 to 16 ° C. Kilocalories are the same units used in calculating standard-free-energy changes of metabolic reactions.

French

Domaine(s)
  • Morphologie et physiologie générale
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Biochimie
CONT

La première condition d'une alimentation adéquate est une source d'énergie fournie par l'oxydation des 3 principaux nutriments : glucides, graisses et protéines. L'unité énergétique utilisée dans le calcul des besoins énergétiques est la kilocalorie (kcal), également appelée calorie nutritionnelle (en abrégé Cal), quantité d'énergie qui, sous forme de chaleur, est nécessaire pour élever la température de 1,0 kg d'eau de 1 ° C (de 15 à 16 ° C). Les kilocalories sont les mêmes unités que celles utilisées dans les calculs de modification d'énergie libre standard pour les réactions métaboliques.

OBS

Noter que l'abréviation Cal prend la majuscule.

Spanish

Save record 2

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