TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MODIFIED CELLULOSE [5 records]

Record 1 2014-12-23

English

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Food Additives
DEF

An ethyl ether of cellulose.

CONT

Ethyl cellulose is prepared from wood pulp or chemical cotton and is used as a binder and filler in dry vitamin preparations, chewing gum, and in confectionery. It is also used in the manufacture of plastics and lacquers.

OBS

ethyl cellulose: term and definition standardized by ISO.

Key term(s)
  • modified cellulose

French

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Additifs alimentaires
DEF

Éther éthylique de la cellulose.

CONT

Les celluloses modifiées admises comme additifs alimentaires sont : la méthyl cellulose, l'éthyl cellulose, l'hydroxypropyl cellulose, l'hydroxypropylméthyl cellulose et la méthyléthyl cellulose.

OBS

éthylcellulose; EC : terme, abréviation et définition normalisés par l’ISO.

Key term(s)
  • cellulose modifiée

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ingenieria química
  • Aditivos alimentarios
DEF

Éter etílico de celulosa.

OBS

Sólido termoplástico, granular, de color blanco. Soluble en disolventes orgánicos, inerte en álcalis y ácidos diluidos, insoluble en agua y glicerina. Combustible, atóxico.

Save record 1

Record 2 2003-11-14

English

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Food Additives
  • Food Industries
CONT

Of great economic importance, cellulose is processed to produce papers and fibres and is chemically modified to yield substances used in the manufacture of such items as plastics, photographic films, and rayon. Other cellulose derivatives are used as adhesives, explosives, thickening agents for foods, and in moistureproof coatings.

CONT

Methyl cellulose is [a] cellulose derivative [used] as a thickener, emulsifier, in foods low in gluten, etc. Other cellulose derivatives with similar properties are methyl cellulose, and hydroxyethyl-cellulose.

French

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Additifs alimentaires
  • Industrie de l'alimentation
CONT

[La] cellulose modifiée [...] est obtenue par substitution de certains groupements hydroxyles de la chaîne de cellulose par des molécules carbonées variées, ce qui modifie la structure cristalline de la cellulose et la rend dispersible en milieu aqueux, son caractère hydrophile étant plus ou moins accentué suivant le degré de substitution. Ces dérivés cellulosiques sont utilisés comme agents épaississants et gélifiants en technologie alimentaire. Les celluloses modifiées admises comme additifs alimentaires sont : la méthyl cellulose, l'éthyl cellulose, l'hydroxypropyl cellulose, l'hydroxypropylméthyl cellulose et la méthyléthyl cellulose.

CONT

Si la réaction est hétérogène, le dérivé cellulosique [conserve] inaltéré l'aspect initial de la fibre et parfois également ses caractéristiques de résistance.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ingenieria química
  • Aditivos alimentarios
  • Industria alimentaria
DEF

Derivado de la celulosa obtenido sustituyendo por radicales apropiados de grupos hidróxilos a lo largo de la cadena de carbono.

Save record 2

Record 3 2003-11-14

English

Subject field(s)
  • Plastic Materials
DEF

One of many derivatives of cellulose, formed by substitution of appropriate radicals (carboxyl, alkyl, acetate, nitrate, etc.) for hydroxyl groups along the carbon chain ...

French

Domaine(s)
  • Matières plastiques
CONT

La cellulose peut être, par des traitements chimiques appropriés, soit purifiée, soit modifiée pour donner des esters ou des éthers cellulosiques; ces derniers corps sont à la base des plastiques cellulosiques proprement dits [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Materiales plásticos
DEF

Derivado de la celulosa obtenido sustituyendo por radicales apropiados de grupos hidróxilos a lo largo de la cadena de carbono.

Save record 3

Record 4 2003-11-14

English

Subject field(s)
  • Pulp Preparation (papermaking)
DEF

Products having modified chemical and physical properties, obtained by the action of comparatively mild chemical reagents on cellulose.

French

Domaine(s)
  • Préparation de la pâte à papier
DEF

Cellulose dont les propriétés chimiques et physiques ont été modifiées par l'adjonction de réactifs.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Preparación de la pasta (fabricación de papel)
Save record 4

Record 5 1990-01-03

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
CONT

A variety of enzymes have now been adsorbed to modified celluloses (DEAE) which, in two instances, have led to the development of major industrial-scale immobilized enzyme processes. In one case Tosa et al. brought to industrial scale a process in which various amino acylases adsorbed to DEAE cellulose or DEAE Sephadex are employed to convert tonnage quantities of synthetic DL amino acids to the biologically available L-form. Most recently, a process utilizing glucose isomerase adsorbed to DEAE cellulose has been patented and used in the full-scale conversion of corn syrup sugar to fructose.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
CONT

La chromatographie sur des celluloses modifiées est un procédé récent, qui a trouvé de nombreuses applications. Il existe deux types de celluloses : les échangeurs d'anions et les échangeurs de cations. Les plus employées sont la diéthylaminoéthyl-cellulose et la carboxyméthyl-cellulose (DEAE- et CM-cellulose).

Spanish

Save record 5

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