TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SPRINKLE [7 records]

Record 1 2022-07-04

English

Subject field(s)
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
DEF

A light rain.

French

Domaine(s)
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques

Spanish

Save record 1

Record 2 2012-01-17

English

Subject field(s)
  • Racquet Sports
CONT

Players who use the extreme Western grip have a tendency to spray the ball whenever early preparation is not adequate.

French

Domaine(s)
  • Sports de raquette
DEF

Envoyer la balle à destination inconnue.

CONT

On dit d'un joueur qu'il arrose lorsque, pendant toute une période, il adresse fréquemment des balles hors des limites du court.

CONT

[«Arroser», terme argotique.] Lorsque vous ne parvenez plus à en «mettre une» (balle) à l'intérieur des lignes, lorsque vos balles atteignent fréquemment et directement le grillage, vous «arrosez».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Deportes de raqueta
Save record 2

Record 3 2002-09-04

English

Subject field(s)
  • Processing of Mineral Products
  • Mineral Processing (Metallurgy)

French

Domaine(s)
  • Préparation des produits miniers
  • Minéralurgie (Métallurgie)
CONT

Arroser un tas à lixivier, arroser une piste, etc.

Spanish

Save record 3

Record 4 1997-02-19

English

Subject field(s)
  • Placement of Concrete

French

Domaine(s)
  • Mise en place du béton
OBS

Dallage en ciment sans durcisseurs [...] Dans tous les cas, la pratique du saupoudrage au ciment pur de la surface de la chape, pour faciliter le lissage, est déconseillée.

Spanish

Save record 4

Record 5 1992-01-16

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Pastries
DEF

A small particle intended or suitable for sprinkling - usu. used in pl.

CONT

Donuts with multicolored sprinkles.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Pâtisserie

Spanish

Save record 5

Record 6 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Pastries
DEF

A small particle intended or suitable for sprinkling - usu. used in pl. (covered it with chocolate sprinkles).

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Pâtisserie
CONT

brisure de chocolat : terme proposé par M. Bernard, Institut culinaire Henri Bernard, Montréal.

Spanish

Save record 6

Record 7 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • General Vocabulary
CONT

Sprinkle with nutmeg.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Vocabulaire général
CONT

Ajouter le jus de citron. Verser sur les tournedos et saupoudrer de persil haché.

Spanish

Save record 7

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: