TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TEMPERING [9 records]

Record 1 2010-05-25

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
DEF

Moistening of cereal grains or meal prior to milling.

CONT

Tempering ... involves adding water to grain to raise the moisture to 15 to 19% for hard wheats and 14.5 to 17% for soft wheats and allowing the wheat to lie in tempering bins (with little or no temperature control) for periods of 18 up to 72 hr. During this time, the water enters the bran and diffuses inward causing the bran to lose its friable characteristic and to become leathery in texture.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
DEF

Opération qui consiste à pulvériser de l'eau sur les grains de semoule.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Atemperado: La temperatura del grano transferido al silo de atemperado oscila entre 50 y 60 grados centígrados. Dentro de cada semilla existe un gradiente de humedad, teniendo el centro el contenido de humedad más alto. El propósito del proceso de atemperado es permitir que la humedad dentro de cada grano se redistribuya, eliminando el gradiente de humedad mencionado. El proceso de atemperado también alivia algunos de los esfuerzos producidos por el rápido secamiento en las capas exteriores de los granos. La redistribución de humedad tarda entre 4 y 10 horas.

Save record 1

Record 2 2007-08-10

English

Subject field(s)
  • Coining
  • Coins and Bank Notes
DEF

The process of immersing a coin in a cleaning or dip solution.

French

Domaine(s)
  • Monnayage
  • Pièces de monnaie et billets de banque

Spanish

Save record 2

Record 3 2007-08-10

English

Subject field(s)
  • Coining
  • Coins and Bank Notes

French

Domaine(s)
  • Monnayage
  • Pièces de monnaie et billets de banque
DEF

Technique permettant de modifier la structure métallographique d'un métal ou d'un alliage et donc ses propriétés par un réchauffement suivi d'un refroidissement : - s'il s'agit de produits à base de fer ou d'acier, la trempe permet d'accroître la résistance et la dureté de l'outillage monétaire (poinçons, viroles, coins); - s'il s'agit de produits à base de cuivre (laiton, bronze, etc.), l'augmentation de la température, ou recuit, permet de restaurer la malléabilité du métal durci au martelage ou au laminage et peut faciliter la frappe des flans monétaires.

Spanish

Save record 3

Record 4 2004-12-17

English

Subject field(s)
  • Process Annealing of Metals
  • Prosthetic Dentistry
DEF

The process of reheating hardened steel to some temperature below the lower critical temperature, followed by one desired rate of cooling.

OBS

Tempering, also known as drawing.

French

Domaine(s)
  • Revenu (Métal)
  • Dentisterie prothétique
DEF

Dans le cas des aciers ou des fontes durcis par trempe, le traitement consiste en un réchauffage à une certaine température inférieure à la température eutectoïde, dans le but de diminuer la dureté et d'augmenter la ténacité. Ce traitement est quelquefois appliqué aux aciers normalisés.

CONT

[...] dans le cas des aciers trempés, il [le revenu] consiste en un réchauffage lent au-dessous de la température du début de la transformation à l'échauffement (soit 700° environ).

Spanish

Save record 4

Record 5 2001-07-23

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Whether washing is used or not, the wheat must be brought to a specific moisture content to prepare it for milling. This is achieved by several cycles of wetting and resting. In milling technology this is called tempering. The wetting is carried out in a damping conveyor where a controlled amount of water is sprayed on the moving wheat as it is conveyed slowly to the tempering bin where the wheat is allowed to rest for a predetermined period. Following the first tempering, the wheat may go through a second tempering cycle. A two stage tempering system is preferred over a single stage, since there are occasions when the moisture content of the grain must be increased by as much as 6.0%. It is much easier to make this addition in two stages, separated by a rest period, to allow for proper distribution of moisture in the wheat kernel. Tempering the wheat to a proper moisture content is an essential part of the milling process. Optimal tempering toughens the bran and thereby facilitates its separation from the endosperm without extensive powdering. It also mellows the endosperm and this facilitates its reduction without excessive starch damage.

OBS

Do not confuse conditioning with tempering which is occasionally given as a synonym. Tempering deals only with the addition of moisture and does not include heating and drying functions as seen in conditioning.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
CONT

Lavé ou non, le blé doit être imprégné d'une certaine humidité pour l'opération de mouture. A cette fin, on le soumet à plusieurs cycles de mouillage et de repos qu'on appelle, en meunerie, le conditionnement. On utilise pour l'humidification une vis mouilleuse sur laquelle on pulvérise une quantité contrôlée d'eau pendant que le blé se dirige lentement vers les cellules de repos où on le laisse reposer pendant un temps déterminé. Le blé peut ensuite repasser par tout le cycle de conditionnement. On préfère généralement un conditionnement en deux étapes, puisqu'il faut dans certains cas accroître l'humidité du grain de 6%. Il est beaucoup plus facile d'effectuer cette opération en deux fois, avec une période de repos intermédiaire, pour permettre une bonne répartition de l'humidité dans tout le grain. Ce conditionnement du blé par humidification est l'une des étapes préparatoires essentielles à la mouture. Effectué dans les meilleurs conditions, il a pour effet d'assouplir le son et de faciliter ainsi sa séparation de l'albumen sans trop le pulvériser. Ce traitement amollit également l'albumen et facilite ainsi sa réduction sans endommager outre mesure l'amidon.

Spanish

Save record 5

Record 6 1997-03-14

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
CONT

After the various mixtures are blended, they are usually subjected to their first fine grinding ... After this initial grinding, the cocoa butter obtained in the hydraulic presses is added to convert the fine powders into pastes of desired consistency. ... The only processes that remain are those of viscosity standardization, tempering, molding into bars, blocks, or cakes, and the wrapping, packaging, and shipping of the chocolate.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Opération de la fabrication du chocolat qui consiste à maintenir la pâte, après le conchage [...] à une température voisine de son point de congélation (28 à 31° C); de cette manière on obtient une bonne cristallisation et on évite que le beurre n'entre en surfusion.

CONT

Le tempérage de la couverture [de chocolat] a pour objet d'obtenir un produit final ayant toutes les propriétés désirables, c'est-à-dire un joli brillant, une surface dure, une absence de taches blanchâtres et de miettes après cassure.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 6

Record 7 1994-08-08

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

of frozen meats

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Se pratique surtout pour les viandes congelées provenant de pays étrangers et qu'il y a lieu de réinspecter après leur arrivée au Canada. Décongélation partielle des surfaces extérieures seulement. (Division Inspection des viandes)

Spanish

Save record 7

Record 8 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Pottery
OBS

of pottery.

French

Domaine(s)
  • Poteries

Spanish

Save record 8

Record 9 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Refractory Materials (Metallurgy)
  • Clay and Clay Products (Ceramics)
OBS

--mechanical treatment of a wet clay with or without non-plastics to improve its workability.

French

Domaine(s)
  • Matériaux réfractaires (Métallurgie)
  • Terres et glaçures (Ind. de la céramique)
OBS

--traitement mécanique de l'argile humide mélangée ou non d'éléments non plastiques, afin d'en améliorer l'aptitude au travail.

Spanish

Save record 9

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