TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PEAU VOLAILLE [10 records]

Record 1 2019-03-01

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Slaughterhouses
CONT

Air-chilled chicken is cooled by passing the birds through several chambers where cold, purified air is used to cool the meat - resulting in no added moisture, stronger flavor and less chance for contamination.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Abattoirs
CONT

Poulet refroidi à l'air. Cette méthode de refroidissement consiste à refroidir le poulet dans une chambre où circule un air glacial [...] pendant soixante minutes. L'air refroidit l'intérieur de la carcasse grâce à une circulation d’air maximale qui assure le refroidissement vers l'extérieur de la volaille. Généralement, la peau du poulet devient plus foncée et la texture plus ferme. De plus, ce processus de refroidissement fait perdre moins de volume au poulet.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Mataderos
DEF

Carne de pollo expuesta al aire frío para reducir su temperatura y desecarla a fin de evitar el crecimiento de microorganismos patógenos.

OBS

Enfriamiento con aire. El enfriamiento con aire frío deseca la piel y por tanto retarda el crecimiento microbiano. Cuando se utiliza el enfriamiento con aire las aves sólamente son escaldadas a una temperatura de 50 °C para evitar que la piel resulte dañada y los cambios de color.

Save record 1

Record 2 2017-05-19

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

... a mature female bird of the species Gallus domesticus that does not have flexible cartilage at the posterior end of the breast or keel bone, tender meat or soft skin of smooth texture ...

OBS

mature chicken: not to be confused with "mature chicken" where "mature" qualifies a chicken that is able to reproduce.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Volaille femelle adulte de l'espèce Gallus domesticus dont l'extrémité postérieure cartilagineuse du bréchet n’ est pas flexible, dont la chair n’ est pas tendre et dont la peau n’ est ni souple ni de texture lisse.

OBS

poulet adulte : ne pas confondre avec «poulet adulte» où «adulte» qualifie un poulet capable de se reproduire.

Spanish

Save record 2

Record 3 2007-11-19

English

Subject field(s)
  • Birds
  • Poultry Production
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

[According to the Livestock and Poultry Carcass Grading Regulations] A guinea fowl that has flexible cartilage at the posterior end of the breast or keel bone, tender meat and soft skin of smooth texture.

French

Domaine(s)
  • Oiseaux
  • Élevage des volailles
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

[Aux fins du Règlement sur la classification des carcasses de bétail et de volaille] Pintade dont l'extrémité postérieure cartilagineuse du bréchet est flexible, dont la chair est tendre et dont la peau est souple et de texture lisse.

Spanish

Save record 3

Record 4 2007-11-19

English

Subject field(s)
  • Birds
  • Poultry Production
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

[According to the Livestock and Poultry Carcass Grading Regulations] A goose having flexible cartilage at the posterior end of the breast or keel bone, tender meat and soft skin of smooth texture.

French

Domaine(s)
  • Oiseaux
  • Élevage des volailles
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

[Aux fins du Règlement sur la classification des carcasses de bétail et de volaille] Oie dont l'extrémité postérieure cartilagineuse du bréchet est flexible, la chair tendre et la peau souple et de texture lisse.

Spanish

Save record 4

Record 5 2007-03-22

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

The use of pork or poultry skin without the normally underlying tissues is permitted in prepared comminuted meat products, provided it is added to skinless meat from the same species and the level of addition does not exceed 8%. The percentage is to be calculated by weight relative to the boneless pork or poultry meat content (including the skin) as applicable.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

On peut utiliser de la peau de porc ou de volaille sans les tissus sous-jacents qui y adhèrent normalement dans les produits de viande hachés préparés pourvu qu'on ajoute la peau dérivée de la même espèce et en quantité qui ne dépasse pas 8 % du poids de viande de porc ou de viande de volaille désossée(incluant la peau) selon le cas.

Spanish

Save record 5

Record 6 2004-05-18

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Slaughterhouses
CONT

Air chilling. Poultry abattoirs have begun to use alternatives to conventional water tank or water immersion (bath) chilling of poultry. "Air chilled" is commonly used to describe poultry and poultry cuts which, after the inside/outside bird washer step, have been chilled with cold air. Water sprays or misting devices are generally used during air chilling processes to prevent skin dehydration.

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Abattoirs
CONT

Refroidissement à l'air. Les abattoirs de volaille ont commencé à utiliser d’autres méthodes de refroidissement que les méthodes classiques de refroidissement en cuve ou par immersion dans un bain d’eau. L'expression «refroidi à l'air» est couramment employée pour décrire les découpes de volaille qui, après l'étape du lavage intérieur-extérieur des carcasses, sont refroidies avec de l'air froid. Des pulvérisateurs ou nébulisateurs sont généralement employés durant le refroidissement à l'air pour prévenir la déshydratation de la peau.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Congelación y refrigeración
  • Mataderos
Save record 6

Record 7 2004-04-21

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Regulations and Standards (Food)
  • Slaughterhouses
DEF

A bird of the species Gallus domesticus, the carcass of which weighs no more than 900 g, that has flexible cartilage at the posterior end of the breast or keel bone, tender meat and soft skin of smooth texture.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Abattoirs
DEF

Volaille de l'espèce Gallus domesticus dont la carcasse pèse au plus 900 g et dont l'extrémité postérieure cartilagineuse du bréchet est flexible, la chair tendre et la peau souple et de texture lisse.

Spanish

Save record 7

Record 8 2003-01-17

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Regulations and Standards (Food)
  • Slaughterhouses
DEF

[According to the Livestock and Poultry Carcass Grading Regulations] A turkey having flexible cartilage at the posterior end of the breast or keel bone, tender meat and soft skin of smooth texture.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Abattoirs
DEF

[Aux fins du Règlement sur la classification des carcasses de bétail et de volaille] Dindon dont l'extrémité postérieure cartilagineuse du bréchet est flexible, la chair tendre et la peau souple et de texture lisse.

Spanish

Save record 8

Record 9 2003-01-17

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Regulations and Standards (Food)
  • Slaughterhouses
DEF

[According to the Livestock and Poultry Carcass Grading Regulations] A duck having flexible cartilage at the posterior end of the breast or keel bone, tender meat and soft skin of smooth texture.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Abattoirs
DEF

[Aux fins du Règlement sur la classification des carcasses de bétail et de volaille] Canard dont l'extrémité postérieure cartilagineuse du bréchet est flexible, la chair tendre et la peau souple et de texture lisse.

Spanish

Save record 9

Record 10 1986-02-01

English

Subject field(s)
  • Veterinary Medicine

French

Domaine(s)
  • Médecine vétérinaire
OBS

(volaille)(incision permettant d’insérer les pilons de la volaille sous une bande de peau située près de la queue.)

Spanish

Save record 10

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: