TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FURCELLERAN [4 records]

Record 1 2012-01-26

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
OBS

furcellaran: A seaweed gum in the form of an odorless white powder soluble in warm water that is used as gelling agent, viscosity control agent, in puddings, jams, and tooth pastes.

OBS

Emulsifying, gelling, stabilizing and thickening agent.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
OBS

furcellarane : Agent de texture extrait, sous forme de gomme soluble dans l’eau, d’une algue rouge, Furcellaria fastigiata, [que l’on emploie] comme vecteur pour agents de conservation dans les crèmes, les confitures [et les] gelées.

OBS

Nom :Furcelleran. Farcelleran ou Farcellaran. Type : Émulsifiant. N° C. E. E. : E408. Aliments concernés : Glaces, desserts, jus de fruits, confiserie, biscuiterie. Remarques : Produit naturel(Algues). Innocuité toxicologique.

OBS

furcellarane : Le « Dictionnaire de biochimie alimentaire et de nutrition » le donne comme masculin, tandis que le « Dictionnaire de la chimie et de ses applications » le donne comme féminin. Selon un chimiste-conseil lié par contrat avec la Direction de la normalisation terminologique du Bureau de la traduction, le féminin est préférable.

Spanish

Save record 1

Record 2 2005-04-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Save record 2

Record 3 1999-06-15

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A gum obtained from a seaweed, the red alga Furcellaria fastigiata, fam. Florideae, order Gigartinales. ... The gum is the potassium salt of the sulfuric acid ester of a high molecular weight polysaccharide. ... Use: Natural colloid, gelling agent, viscosity control agent. Also in puddings, jams, products for diabetics, proprietaries for reducing excess body wt, tooth pastes. As carrier for food preservatives, bactericides.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Agent de texture extrait, sous forme de gomme soluble dans l’eau, d’une algue rouge, Furcellaria fastigiata. S’emploie dans les crèmes, confitures, gelées, etc. Vecteur pour agents de conservation.

CONT

[Le] furcellarane [est un] agent de texture alimentaire [...] constitué de chaînes de galactane portant des groupements sulfates et présentant une parenté chimique avec les kappa carraghénanes.

OBS

Il n’est pas facile de déterminer le genre grammatical de «furcellarane». En effet, le Dictionnaire de biochimie alimentaire et de nutrition le dit masculin, tandis que le Dictionnaire de la chimie et de ses applications le donne pour féminin.

Spanish

Save record 3

Record 4 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Save record 4

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: