TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ESPAGNOLE [4 records]

Record 1 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Inhabitant Names and Names of Peoples
DEF

A native or long-term resident of Spain.

French

Domaine(s)
  • Noms d’habitants et noms de peuples
DEF

Personne née en Espagne ou qui y habite.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombres de habitantes y nombres de pueblos
DEF

Persona nativa o habitante de España.

Save record 1

Record 2 2018-02-23

English

Subject field(s)
  • Inhabitant Names and Names of Peoples
DEF

Of or pertaining to Spain or its people.

OBS

Spanish: not to be confused with "Spaniard," which is the name to refer to natives or long-term residents of Spain.

French

Domaine(s)
  • Noms d’habitants et noms de peuples

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombres de habitantes y nombres de pueblos
DEF

De España o relacionado con este país europeo.

Save record 2

Record 3 2005-09-26

English

Subject field(s)
  • Place Names (outside Canada)
OBS

Originally Spanish Española; island of the centre West Indies, in north central Caribbean Sea east of Cuba and west of Puerto Rico, divided between Republic of Haiti on west and Dominican Republic on east.

Key term(s)
  • Española

French

Domaine(s)
  • Toponymes (hors Canada)
DEF

Île des Grandes Antilles, située à l'est de Cuba et divisée en deux États indépendants : la République dominicaine et la République d'Haïti.

OBS

en latin «l'Espagnole». Nom donné par Christophe Colomb à l'île d'Haïti. Plus tard, les Espagnols adoptèrent le nom de Domingo et les français de Saint-Domingue. Ces deux pays devinrent la République dominicaine et la République d'Haïti.

OBS

Hispaniola : toponyme qui n'est jamais précédé d'un article défini.

OBS

Le générique du nom d'une île prend la minuscule dans un texte suivi, et la majuscule dans une liste, sur une carte géographique ou un panneau de signalisation.

Key term(s)
  • Espagnole

Spanish

Save record 3

Record 4 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

A foundation sauce made of stock thickened with flour browned in fat with added seasonings to taste - called also espagnole.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Sauce brune obtenue à partir d'un fond brun, liée à la farine et qui entre dans la préparation de diverses autres sauces (madère, piquante, etc.).

Spanish

Save record 4

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