TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TAMARINDUS INDICA [3 records]

Record 1 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

The pod of a large, tropical tree, of the legume family, containing seeds enclosed in a juicy acid pulp that is used in beverages and food. The tree itself.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Nom usuel d'un grand arbre de 20 à 25 m. de haut. Famille des césalpiniacées.

OBS

[arbre[ des Indes et pays tropicaux; son fruit est une gousse pendante, composée de graines enfouies dans une pulpe jaunâtre]. [...] on le consomme sous forme de gelée ou de confiture. Indiqué contre la constipation, c'est un laxatif doux et un cholérétique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 1

Record 2 1996-02-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Spices and Condiments
OBS

Nomenclature on spices and condiments: Natural vegetable products or mixtures thereof, free from extraneous matter, used for flavouring, seasoning and imparting aroma to foods.

OBS

The term applies equally to the product in the whole form or in the ground form.

OBS

Terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Épices et condiments
OBS

Nomenclature sur les épices : Produits végétaux ou mélanges de ceux-ci, exempts de matières étrangères, utilisés pour donner de la saveur et de l'arôme et pour assaisonner les aliments.

OBS

Le terme est applicable à la fois au produit entier et au produit en poudre.

OBS

Termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Especias y condimentos
Save record 2

Record 3 1996-02-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Industrial Crops
  • Vegetable Crop Production
  • Horticulture
DEF

The fruit of the tamarind tree that has an acid pulp used for preserves and made into a cooling laxative drink and seeds that are cooked and also ground into meal.

Key term(s)
  • Tamarindus indica
  • Tamarindus officinale

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Culture des plantes industrielles
  • Production légumière
  • Horticulture
DEF

Fruit du tamarinier, gousse dont la pulpe est utilisée comme laxatif.

OBS

Tamarinier : Les fruits alimentaires, sont laxatifs et peuvent servir à la préparation de confitures et de boissons; la pulpe est connue sous le nom de tamarin.

Key term(s)
  • datte de l'Inde

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Cultivo de plantas industriales
  • Producción hortícola
  • Horticultura
Save record 3

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