TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BROCOLI [19 records]

Record 1 2019-09-23

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Collaboration with the FAO
CONT

An ice water bath will do two things: it will help to stop the cooking process of the vegetable, and it will also help to retain the color of the green vegetable.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Plonger aussitôt [le brocoli] dans un bain d’eau glacée pour arrêter la cuisson et fixer la couleur.

Spanish

Save record 1

Record 2 2016-05-11

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
Key term(s)
  • asparagus brocoli
  • sprouting brocoli

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 2

Record 3 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

There are two types of broccoli, one the cauliflower broccoli (Brassica oleracea var. botrytis) and the sprouting type (B. oleracea var. italica).

Key term(s)
  • winter cauliflower
  • Brassica oleracea botrytis

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Peu cultivé en Amérique du Nord; n’ est pas la même chose que le brocoli.

Key term(s)
  • Brassica oleracea botrytis

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 3

Record 4 2012-03-29

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière

Spanish

Save record 4

Record 5 2011-04-07

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)
OBS

Swede midge larvae damage the terminal growing points of crucifers, causing disruption or cessation of growth in these tissues. In older plants, Swede midge larval feeding can cause twisted or missing broccoli or cauliflower heads, split terminals, swollen tissue, and crinkled heart leaves or other distortions.

OBS

Primary hosts of C. nasturtii are members of the family Brassicaceae, including broccoli, cauliflower ... cabbages ... and radish ...

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Les hôtes de C. nasturtii comprennent une vaste gamme d’espèces de la famille des Brassicacées :brocoli [...] chou-fleur [...] chou [...] et radis [...]

OBS

Symptômes. [...] Les boutons floraux restent fermés et se boursouflent. Les feuilles intérieures de la pomme semblent chiffonnées et crêpées, et les jeunes tiges et pétioles peuvent être boursouflés, déformés et tordus, ce qui entraîne la mort de la tige principale ou l’apparition de pousses secondaires.

Key term(s)
  • cécidomye du chou

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Animales dañinos para los cultivos
Entrada(s) universal(es)
CONT

El cecidómido de la coliflor (también conocido como mosquito de la col) es una plaga euroasiática de las crucíferas. La “cabeza ciega” en el brócoli, el repollo, la coliflor y otras crucíferas es una de las características típicas de la presencia de infestación por el cecidómido de la coliflor. Sus larvas afectan los puntos de crecimiento terminales de las crucíferas, ocasionando la interrupción o el cese del crecimiento en estos tejidos. [...] Los adultos son moscas color café que miden 1.5 mm, similares a las otras 60 especies de Contarinia en Norteamérica.

Save record 5

Record 6 2008-05-12

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

A common vegetable in Galician, Chinese, Italian, and Portuguese cuisine [that] has many spiked leaves that surround a green bud which looks very similar to a small head of broccoli.

OBS

There may be small yellow flowers blooming from the buds, which are edible.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Plante potagère originaire de la région méditerranéenne [qui] possède de longues tiges minces feuillues surmontées de fleurettes.

OBS

Les tiges, les feuilles, les boutons floraux et les fleurs du rapini sont comestibles.

Spanish

Save record 6

Record 7 2007-04-16

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

The thickened flower branches are popular as a food.

Key term(s)
  • branching broccoli
  • Italian broccoli
  • calabrese
  • Brassica oleracea
  • sprouting brocoli
  • green-sprouting brocoli
  • asparagus brocoli

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Sorte de chou-fleur vert à pomme souvent multiple, originaire du sud de l’Italie.

Key term(s)
  • brocoli calabrese
  • Brassica oleracea
  • Brassica oleracea italica

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 7

Record 8 2007-02-14

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Food Industries
OBS

floret: The individual flower or tightly grouped clusters of buds that are contained in the heads of the cauliflower and broccoli plants.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 8

Record 9 2006-07-19

English

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
CONT

The model organism of interest to research at the AAFC [Agriculture and Agri-Food Canada] Saskatoon Research Centre is Arabidopsis thaliana because it is a member of the family Brassicaceae (Cruciferae) and therefore closely related to Brassica including canola (Brassica rapa and B. napus), oilseed mustards (B. nigra, B. juncea and Sinapis alba) and a wide variety of vegetable crops such as brussel sprouts and broccoli (B. oleracea).

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

L'organisme modèle utilisé en recherche au Centre de recherches de Saskatoon d’AAC [Agriculture et Agroalimentaire Canada] est Arabidopsis thaliana, une plante de la tribu des Brassicaceae, groupe qui comprend un certain nombre d’espèces cultivées étroitement apparentées, notamment le canola(Brassica rapa et B. napus), les moutardes oléagineuses(B. nigra, B. juncea et Sinapis alba) et toute une variété de plantes légumières comme le chou de Bruxelles et le brocoli(B. oleracea).

OBS

Il existe des variété oléagineuses ou oléifères chez diverses espèces de moutarde, dont B. nigra, B. juncea et Sinapis alba.

Spanish

Save record 9

Record 10 2005-10-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
OBS

Pizza made with flat bread instead of the conventional pizza dough.

OBS

flatbread: Any of various breads made from usually unleavened dough and baked in flat, often round loaves.

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
CONT

Voici maintenant quelques suggestions de menus vite faits : Salade froide de macaroni, thon en conserve, légumes crus, [...] Pizza sur pain pita avec charcuteries à faible teneur en gras et en sel, poivron, brocoli, olives noires et champignons frais.

Spanish

Save record 10

Record 11 2004-03-03

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
OBS

Cole crops include cabbage, cauliflower, sprouting broccoli, Brussels sprouts, kohlrabi, Chinese cabbage.

OBS

cole crops: term adopted by the DTSD-Agriculture.

Key term(s)
  • cole crop

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

Comprend une vingtaine d’espèces dont le chou, le chou-fleur, le brocoli, le chou de Bruxelles, le chou-rave, le chou de Chine, etc.

OBS

Ne pas confondre avec le terme «crucifères» qui désigne la famille de plantes dicotylédones dialypétales dont fait partie le chou.

OBS

choux; choux maraîchers : termes adoptés par le Comité d’uniformisation linguistique de la DSTM-Agriculture.

Spanish

Save record 11

Record 12 2001-12-05

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

Asian vegetable.

OBS

Source(s): Bruce Cost's Asian Ingredients, p. 61; <a href="http://www.sheperdseeds.com/sgsweb/seasons/dec96" title="http://www.sheperdseeds.com/sgsweb/seasons/dec96">http://www.sheperdseeds.com/sgsweb/seasons/dec96</a>

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Borécole : Aussi appelé «brocoli chinois». La tige, les feuilles et l'inflorescence sont comestibles, cuites à la vapeur ou sautées.

Spanish

Save record 12

Record 13 1996-07-08

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Industrial Crops
OBS

in a broccoli or cauliflower plant

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Culture des plantes industrielles
OBS

par exemple du chou fleur ou du brocoli

Spanish

Save record 13

Record 14 1995-02-14

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Oilseed Crops
  • Horticulture

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Horticulture
OBS

épiaison chez les céréales; pommaison chez le chou-fleur, le chou ou le brocoli; boutonnement chez les autres plantes(oléagineux) et en horticulture.

Spanish

Save record 14

Record 15 1993-10-07

English

Subject field(s)
  • Horticulture
  • Plant Biology
OBS

The development of the head in cauliflower, cabbage, and broccoli.

OBS

curd: the edible flower heads of cauliflower, broccoli, and similar plants.

French

Domaine(s)
  • Horticulture
  • Biologie végétale
OBS

Formation de la pomme chez le chou-fleur, le chou ou le brocoli.

Spanish

Save record 15

Record 16 1990-07-18

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

ramification d’une pomme de brocoli

Spanish

Save record 16

Record 17 1990-05-16

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
OBS

As opposed to crops grown on trees.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Culture produite au sol ou dans le sol, p. ex. chou fleur, brocoli, pomme de terre, carottes.

Spanish

Save record 17

Record 18 1985-05-21

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière

Spanish

Save record 18

Record 19 1984-05-28

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

à grain blanc; à grain serré.

Spanish

Save record 19

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: