TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

browning [4 records]

Record 1 2004-10-20

English

Subject field(s)
  • Soil Science
  • Geochemistry
  • Geology
DEF

Release of iron from primary minerals and the dispersion of particles of iron oxide in increasing amounts ... giving the soil mass [a] brownish ... colour ...

CONT

Three processes, braunification, rubifaction, and ferrugination (development of brown, reddish brown, and reddish soil colors), are self-explanatory as to soil appearance, although imperfectly understood to the exact mechanisms involved.

PHR

Browning of soil.

French

Domaine(s)
  • Science du sol
  • Géochimie
  • Géologie
DEF

Processus de formation de complexes argile-fer ou argile-fer-humus produisant des sols bruns

CONT

[...] la brunisation, ou brunification, processus de coloration des sols en brun [...] consiste essentiellement en la formation, en milieu modérément acide ou neutre, de complexes argile-humus-oxyde de fer à partir d'un humus doux du type mull. La couleur brune est due à l'association de la teinte noire ou brun-noir de l'humus et de la teinte rouge ou orangée des composés du fer; elle est d'autant plus foncée que ces complexes sont riches en fer et surtout en humus [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencia del suelo
  • Geoquímica
  • Geología
Save record 1

Record 2 2003-12-08

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Viticulture
OBS

A result of overproduction ... Brown stains appear on the leaf ... the quality of the fruit suffers and ... the vine [loses] some of its reserves of strength, and [dies].

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Viticulture
CONT

La brunissure, considérée [...] comme la conséquence d'une production exagérée, se manifeste [...] par une destruction des tissus palissadiques sous l'action des rayons solaires.

Spanish

Save record 2

Record 3 1998-02-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Darkening of cut surface of some fruits and vegetables ...

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Le brunissement enzymatique est causé par des réactions chimiques sous l'action de la chaleur ou d'une conservation prolongée [produits alimentaires].

OBS

Le brunissement pose d'importants problèmes de couleur avec certains fruits et certains légumes.

Spanish

Save record 3

Record 4 1991-11-01

English

Subject field(s)
  • Neology and Linguistic Borrowing
  • Sociology of Human Relations
OBS

Intermixing of races.

French

Domaine(s)
  • Néologie et emprunts
  • Sociologie des relations humaines
OBS

Hanté par le primat des droits de la nature sur les droits de l'homme, par la «caféaulaitisation» universelle, source de décadence, de perte d'identité : voilà l'écolo-facho in Actuel, octobre 1991, no 10, page 10.

Spanish

Save record 4

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: