TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

icing [12 records]

Record 1 2009-04-02

English

Subject field(s)
  • Oceanography
  • Glaciology
Key term(s)
  • freeze up

French

Domaine(s)
  • Océanographie
  • Glaciologie
DEF

Première phase du gel de l'eau de mer, processus conduisant à la formation d'une couverture glacielle.

Key term(s)
  • englacement

Spanish

Save record 1

Record 2 2009-01-22

English

Subject field(s)
  • Glaciology
  • Hydrology and Hydrography
DEF

Thick (1-4 m) masses of sheets of ice (icings) formed on a river's flood plain in winter, when shoals in the river freeze solid or are otherwise dammed, so that water under increasing hydrostatic pressure is forced to the surface and spreads over the flood plain where it freezes in successive sheets of ice.

OBS

"Aufeis" is the technical term for the "glaciering" or "icing" that form during winter where emerging ground water freezes, often encroaching onto highways and rails.

OBS

aufeis: a German term used in English.

OBS

naled: a Russian term for icing; aufeis. Plural: naledi.

OBS

aufeis: term used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

Key term(s)
  • naledi

French

Domaine(s)
  • Glaciologie
  • Hydrologie et hydrographie
DEF

Glace qui se forme lorsque l'eau d'un ruisseau ou d'une nappe souterraine gèle sur de la glace préexistante.

OBS

Mot allemand.

OBS

aufeis : terme en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Glaciología
  • Hidrología e hidrografía
DEF

Hielo formado cuando el agua de los arroyos o el agua subterránea emerge y se congela sobre hielo ya existente.

Save record 2

Record 3 2007-10-31

English

Subject field(s)
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
  • Air Transport
DEF

Formation of ice, rime or hoar frost on an aircraft.

CONT

[Rime] is one of the results of an ice storm, and when formed on aircraft it is called rime icing.

OBS

aircraft icing; icing: terms officially approved by the International Civil Aviation Organization (ICAO).

French

Domaine(s)
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
  • Transport aérien
DEF

Formation de glace, givre ou gelée blanche sur un aéronef.

OBS

givrage d'aéronef; givrage : termes uniformisés par l'Organisation de l'aviation civile internationale (OACI).

OBS

accumulation de glace : terme uniformisé par le Comité d'uniformisation de la terminologie aéronautique (CUTA) - Opérations aériennes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fenómenos meteorológicos, climáticos y atmosféricos
  • Transporte aéreo
DEF

Formación de hielo, rocío blanco o escarcha en una aeronave.

OBS

engelamiento de aeronave; engelamiento: términos aceptados oficialmente por la Organización de Aviación Civil Internacional (OACI).

Save record 3

Record 4 2001-11-12

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Specialized Vocabulary and Phraseologism of Sports

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Vocabulaire spécialisé et phraséologie des sports

Spanish

Save record 4

Record 5 1998-03-19

English

Subject field(s)
  • Atmospheric Physics

French

Domaine(s)
  • Physique de l'atmosphère
DEF

Dépot de glace sur un navire ou une installation en mer.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Física de la atmósfera
Save record 5

Record 6 1998-03-19

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Food Industries
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

A process in which finely crushed ice is placed into contact directly with the product in its unpacked or packed state.

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Industrie de l'alimentation
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Action de glacer.

OBS

Procédé consistant à placer de la glace finement broyée au contact direct du produit ou de l'emballage qui le renferme.

OBS

Des denrées.

Spanish

Save record 6

Record 7 1998-02-26

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Culinary Techniques
  • Recipes
DEF

A sweet thick coating or a syrup for cakes, cupcakes or cookies.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
DEF

Mélange épais de sucre et de colorant qui recouvre un gâteau. Sert aussi à faire les décorations, lettrages sur les pâtisseries.

CONT

Le glaçage blanc est additionné de jus de citron.

Spanish

Save record 7

Record 8 1996-06-20

English

Subject field(s)
  • Ice Hockey
DEF

Shooting the puck from behind the center (red) line to beyond the opposition's goal line-a legal maneuver only when a team plays shorthanded; at other times, a face-off is held in the shooting team's defensive zone.

French

Domaine(s)
  • Hockey sur glace
CONT

[...] le dégagement refusé se produit lorsque : Tout joueur d'une équipe qui est égale ou supérieure en force numérique à l'équipe opposée, lance ou détourne la rondelle de son côté de la ligne rouge, au-delà de la ligne des buts de l'équipe adverse. Tout contact de l'autre côté de la ligne rouge centrale avec la rondelle continuant sa trajectoire, annule le dégagement refusé.

Spanish

Save record 8

Record 9 1996-06-19

English

Subject field(s)
  • Non-Surgical Treatment

French

Domaine(s)
  • Traitements non chirurgicaux

Spanish

Save record 9

Record 10 1992-12-31

English

Subject field(s)
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
DEF

Any deposit or coating of ice on an object caused by the impact of liquid hydrometeors, usually supercooled.

OBS

The two basic types of icing are rime and glaze.

OBS

To be distinguished from hoarfrost in that the latter results from the deposition of water vapor.

French

Domaine(s)
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
DEF

Tout dépôt ou revêtement de glace sur un objet causé par l'impact d'hydrométéores liquides, en général surfondus.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fenómenos meteorológicos, climáticos y atmosféricos
DEF

Cualquier depósito o capa de hielo sobre un objeto producido por el impacto de hidrometeoros líquidos, usualmente subfundidos.

Save record 10

Record 11 1980-05-22

English

Subject field(s)
  • Railroad Stations
  • Shunting Operations (Railroads)

French

Domaine(s)
  • Gares ferroviaires
  • Triage (Chemins de fer)

Spanish

Save record 11

Record 12 1980-05-13

English

Subject field(s)
  • Rolling Stock (Railroads)

French

Domaine(s)
  • Matériel roulant (Chemins de fer)
DEF

Opération qui consiste à refroidir un produit ou une enceinte en apportant de la glace.

OBS

Tour de glaçage : installation de production de glace, permettant le ravitaillement des wagons frigorifiques par une ouverture placée à leur partie supérieure.

Spanish

Save record 12

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: