TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

pasteurization [5 records]

Record 1 2016-02-29

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
DEF

A process, involving the elevation of temperature for an appropriate period of time, for the purpose of either inactivating micro-organisms, particularly pathogens, or decreasing their number for a limited period of time, to a specified level or to a value below the infective dose.

OBS

pasteurization: term and definition standardized by ISO.

Key term(s)
  • sludge pasteurisation
  • pasteurisation

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
DEF

Procédé faisant appel à l'élévation de la température pendant une période de temps appropriée, ayant pour but, soit d'inactiver les micro-organismes, en particulier les germes pathogènes, soit de diminuer leur nombre pour une période de temps limitée, jusqu'à un niveau spécifique ou une valeur inférieure au seuil infectieux.

OBS

pasteurisation : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tratamiento de aguas residuales
DEF

Proceso que implica la elevación de temperatura por un período de tiempo apropiado, con el propósito de inactivar los microorganismos, particularmente los patógenos, o bien disminuir su número por un período de tiempo limitado a un nivel específico o a un valor inferior a la dosis infecciosa.

Save record 1

Record 2 2010-09-22

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
DEF

Procédé de stérilisation de la bière par la chaleur. La stérilisation consiste à débarrasser le liquide de la plupart des micro-organismes qu'il contient en élevant la température rapidement pour un temps limité.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
Save record 2

Record 3 2004-05-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
DEF

... the heating of raw milk in properly approved and operated equipment at a sufficiently high temperature for a specified length of time to destroy pathogenic bacteria.

CONT

When a product is subjected to a temperature that kills a great many, but not all, of the organisms present, the process is spoken of "pasteurization".

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Traitement thermique appliqué au lait pour en augmenter la durée de conservation, tout en détruisant les germes pathogènes.

CONT

Lorsqu'il s'agit de conserver un produit alimentaire, notamment un liquide, pendant un délai relativement court, un traitement moins énergique peut être effectué : la pasteurisation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Productos lácteos
DEF

Esterilización térmica parcial para destruir las bacterias patógenas de la leche.

Save record 3

Record 4 2003-07-18

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

The technique of sterilizing wine by heat, to kill off unwanted bacteria.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

La pasteurisation [...] a pour but la prévention d'altérations microbiennes ou leur guérison, par destruction des bactéries qui en sont la cause, en soumettant le vin à une température adéquate (70 - 75 [degrés) C pendant une ou plusieurs minutes). Le chauffage peut également inactiver les enzymes dont la présence dans le vin favorise certaines casses.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
Save record 4

Record 5 1984-05-22

English

Subject field(s)
  • Mushroom Growing
CONT

The pasteurization process, which is in fact a continuation of the composting (brings) about a final conditioning of the compost. If there have been anaerobic spots in the heap during the outdoor composting, they can be somewhat corrected during the "sweat out" or "cook out" as the pasteurization process is called. The continued action of the organisms in the compost brings about further chemical and physical changes and, if satisfactory temperatures are reached during pasteurization, disease organisms, mold spores and insects which have come into the house with the compost, are destroyed.

French

Domaine(s)
  • Culture des champignons
DEF

En culture industrielle du champignon de couche, opération de traitement du compost par une chaleur ménagée, visant à détruire ou à diminuer les populations de microorganismes non thermophiles et à rendre le compost écologiquement favorable à l'installation du mycélium du champignon de couche.

OBS

La pasteurisation (se fait) à l'intérieur des caves, dans la chambre de pasteurisation; la température de la masse se situe entre 50 et 60°C [...]

Spanish

Save record 5

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