TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

piment [3 records]

Record 1 2016-02-17

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Botany
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
Universal entry(ies)
CONT

chili pepper: The genus is generally considered to contain only one species, Capsicum frutescens, with many varieties. ... The chili pepper (C. f. longum) bears long, tapering, usually pungent, red or yellow fruits, 4 to 10 inches (10 to 25 cm) in length. Dried chili peppers are ground to make cayenne pepper, or red pepper, seasoning.

OBS

A long red, or yellow variety of Capsicum frutescens with a sharp, pungent flavor, used in flavoring, condiments etc. It is the source of cayenne pepper.

Key term(s)
  • long pepper
  • Capsicum frutescens var. longum

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Botanique
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Piment. Fruits de diverses plantes de la famille des Solanées, dont les principaux sont : [...] Le piment frutescent [...] originaire d'Amérique, appelé aussi piment enragé ou poivre de Cayenne [...]

OBS

Poivre long : «Poivre long» est donné par QUENC comme synonyme de «piment enragé», mais d'après LAGAS, il s'agit d'une autre espèce. Aucune autre source française n'a pu confirmer ou infirmer cette synonymie.

Key term(s)
  • piment long
  • Capsicum frutescens var. longum

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
  • Botánica
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Entrada(s) universal(es)
Save record 1

Record 2 1999-11-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Quebec Laws and Legal Documents
DEF

The dried unripe fruits of a small, tropical, evergreen tree, Pimenta officinalis, of the myrtle family (Myrtaceae) ...

OBS

Allspice is so named because its flavor resembles that of a combination of cloves, cinnamon, and nutmeg.

Key term(s)
  • allspice tree
  • Jamaica pimento
  • Jamaica pepper
  • Jamaica pepper tree

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Lois et documents juridiques québécois
CONT

Le poivre anglais ou piment de la Jamaïque est le fruit du Pimenta officinalis (Myrtacées), arbre toujours vert croissant aux Antilles et cultivé surtout à la Jamaïque. On l'appelle également toute-épice parce qu'il possède une saveur aromatique et piquante qui rappelle la girofle, la muscade, le poivre et la cannelle.

OBS

[Le nom officiel français est] piment de la Jamaïque. Il [...] est souhaitable que disparaissent du commerce des appellations aussi imprécises que toute épice et quatre-épices.

Key term(s)
  • poivrier de la Jamaïque
  • myrte-piment

Spanish

Save record 2

Record 3 1987-01-07

English

Subject field(s)
  • Wine Service
DEF

Wine flavoured with spice and honey.

French

Domaine(s)
  • Service des vins
DEF

Boisson qu'on préparait avec du miel, des épices et du vin.

OBS

Très usitée et très estimée dans le Moyen Age.

CONT

Après le dîner on servait le piment, l'hypocras et toute sorte de liqueurs savoureuses.

Spanish

Save record 3

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: