TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BRINING [3 records]

Record 1 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Meats and Meat Industries
DEF

Soaking or preserving food in salty water.

OBS

brining; brine-curing: designations extracted from the ''Glossaire de l'agriculture'' and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Procédé consistant à placer certains aliments dans la saumure, afin de les conserver.

OBS

saumurage : désignation extraite du «Glossaire de l'agriculture» et reproduite avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

OBS

saumurage : désignation normalisée par le Bureau de normalisation du Québec (BNQ) en 1993.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
DEF

[Procedimiento que] consiste en tratar los alimentos con soluciones salinas de concentración variable.

Save record 1

Record 2 2012-08-20

English

Subject field(s)
  • Preparation of Leather and Leather Articles
DEF

A process of curing hides by washing and soaking them in a concentrated salt solution.

French

Domaine(s)
  • Préparation des cuirs et des objets en cuir
DEF

Opération de conservation des peaux brutes effectuée par passage dans une solution saturée de sels. [Définition normalisée par l’AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

saumurage : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Preparación del cuero y artículos de cuero
CONT

Las materias primas empleadas por la industria del cuero son sobre todo productos secundarios de la industria de la carne. Después de matar y despellejar al animal, y antes de iniciarse el proceso de curtido, las pieles en bruto se curan al salarlas o al secarlas. Den­tro de los métodos de curado más frecuentes se encuentra el uso de sal, ya sea por salazón húmeda o por el curado con salmuera.

Save record 2

Record 3 1982-12-13

English

Subject field(s)
  • Underground Mining
CONT

Brining and vacuum-pan evaporation. Underground brining is accomplished by injecting water into a salt deposit to dissolve the salt, then pumping the resulting saturated salt solution to the surface.

French

Domaine(s)
  • Exploitation minière souterraine
CONT

Extraction par voie de solution et évaporation sous vide. Pour extraire le sel par voie de solution, on injecte de l'eau dans un gisement pour en dissoudre le sel, puis on pompe la solution saturée de sel à la surface.

Spanish

Save record 3

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