TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

trituration [6 records]

Record 1 2014-11-18

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Industrial Techniques and Processes
CONT

Dancing consists of treading the layers of drying beans with the naked feet, and, as with hand rubbing, serves the double purpose of removing the mildew from the bean and of giving a finish.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Techniques industrielles
CONT

Quatre ouvriers, hommes ou femmes, se mettent à triturer, fouler des pieds nus les fèves de chaque tas, tandis qu'un autre ouvrier [...] ramène [...] sur le tas les fèves qui se dispersent.

Spanish

Save record 1

Record 2 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Food Industries
OBS

e.g. of rapeseed, soybeans

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

par exemple du colza, du soja

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Industria alimentaria
DEF

Operación básica consistente en la reducción de tamaño de los sólidos.

CONT

Para la extracción de aceite, por ejemplo.

Save record 2

Record 3 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Dental Surgery
CONT

The mixing of alloy and mercury is frequently referred to as the trituration of amalgam ...

French

Domaine(s)
  • Chirurgie dentaire
CONT

Quelle que soit la méthode employée, l'objet de la trituration est de produire une amalgamation du mercure et de l'alliage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cirugía dental
Save record 3

Record 4 2004-01-14

English

Subject field(s)
  • Pharmaceutical Manufacturing

French

Domaine(s)
  • Fabrication des produits pharmaceutiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de productos farmacéuticos
Record saved

Record 5 2003-10-30

English

Subject field(s)
  • Pulp Preparation (papermaking)
  • Waste Management
  • Records Management (Management)
DEF

In a paper mill, the mechanical reduction of dry mill waste or old papers, and dried and lapped pulp into a slurry form with enough suspension water to make it satisfactory for beating or refining.

French

Domaine(s)
  • Préparation de la pâte à papier
  • Gestion des déchets
  • Gestion des documents (Gestion)
DEF

Opération consistant à préparer une suspension de fibres dans un liquide (eau) par désintégration des pâtes à papier, des papiers ou cartons.

CONT

Les papetiers qui ne fabriquent pas leurs pâtes les reçoivent sous forme de balles composées de feuilles empilées ou de bourre [...] Le but de la désintégration est de désagréger la pâte jusqu'à l'obtention de fibres individuelles, indépendantes les unes des autres. Quel que soit le procédé, la pâte est au moins mouillée pour rompre les liaisons naturelles entre les fibres de la feuille.

OBS

Dans le «Cours de formation papetière» de Jean Vilars (code: CTD-1), le terme «désintégration» se trouve sous l'article 7.1.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Preparación de la pasta (fabricación de papel)
  • Gestión de los desechos
  • Gestión de documentos (Gestión)
Save record 5

Record 6 2001-03-20

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Fatty Substances (Food)

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)

Spanish

Save record 6

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