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NO2- [1 fiche]

Fiche 1 2011-07-21

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
NO2-
formule, voir observation
14797-65-0
numéro du CAS
DEF

A compound containing the radical NO2-, salt or ester of nitrous acid, which is both an oxidizing and a reducing substance, is extremely reactive to organic matter, is labile to heat, and is used in the food industry where it is added to meat to produce the characteristic cured-meat colour and flavour, to eliminate the problem of warmed-over flavour in cured meats and to prevent the outgrowth of Clostridium botulinum.

CONT

Nitrogen dioxide (NO2) is chemiadsorbed by triethanolamine (TEA) as ion NO2-. Nitrite ion is analysed by means of visible spectrophotometry.

OBS

Also known, in the biological field, under the name of "smooth muscle inhibitory factor (SMIF)."

OBS

nitrite: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record; term adopted by Environment Canada, used in the list of pollutants measured in the National Air Pollution Surveillance Network (NAPS).

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
NO2-
formule, voir observation
14797-65-0
numéro du CAS
DEF

Sel ou ester de l'acide nitreux, qui renferme le radical NO2-.

CONT

[Les nitrites] sont tantôt réducteurs, tantôt oxydants. Les deux nitrites les plus importants sont celui de potassium, que l'on introduit [...] dans les viandes fumées, et celui de sodium qui, en chimie organique, sert à diazoter les amines et, par suite, à préparer des matières colorantes.

CONT

Pour doser les ions nitrate en solution aqueuse, on opère en trois étapes successives : · Réduction des ions nitrate en ions nitrite par l'hydroquinone. · Réaction de diazotation avec l'acide 4-aminobenzènesulfonique (acide sulfanilique). · Réaction de couplage en milieu faiblement acide avec la N-(1-naphtyl)éthylènediamine pour donner un colorant azoïque rouge violet.

OBS

nitrite : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche; terme retenu par Environnement Canada, utilisé dans la liste des polluants mesurés par le Réseau national de surveillance de la pollution atmosphérique (RNSPA).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
NO2-
formule, voir observation
14797-65-0
numéro du CAS
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