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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

OVEN PEEL [6 fiches]

Fiche 1 2015-04-24

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Flat shovel-like piece of wood or other material attached to a long handle and used for setting or drawing bread, trays of confectionery, etc., from a peel oven.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

La mise au four est réalisée à l'aide de pelles à enfourner en bois, dont la forme varie avec les types de pains fabriqués. [...] Enfin, présente aussi dans tous les fournils, il existe également une pelle à défourner, qui, le plus souvent, n'est autre chose qu'une pelle ronde ou une pelle viennoise usagée.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2010-04-06

Anglais

Subject field(s)
  • Occupation Names
  • Cookies and Cookie Making
  • Breadmaking
OBS

Controls oven to bake bread and other bakery products. Loads trays of bread or other bakery products from dollies and places them on conveyor belt leading to oven. Observes temperature and pressure gauges and turns valves to maintain oven heat and humidity at prescribed levels. Governs speed of conveyor to regulate baking time. Observes appearance of products during baking process to verify uniformity or finish. Removes trays of baked products from oven and places them on dollies. May load and unload ovens manually, using peel. May weigh cookies and count number per pound to ensure weight standards are met.

Français

Domaine(s)
  • Désignations des emplois
  • Biscuits et biscuiterie
  • Boulangerie
CONT

Le fournier peut surveiller à tout instant la cuisson et retirer les produits cuits à point.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2001-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Vufka bread is made from thin sheets of unleavened dough baked on a hot iron plate, or alternatively the dough pieces are stacked on top of each other and baked in a peel oven.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Le pain Vufka est préparé de minces feuilles de pâte sans levain, cuites sur une plaque de fonte chauffée, ou encore les pâtons sont empilés les uns sur les autres et cuits dans un four à sole fixe.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2001-08-10

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
  • Industries - General
DEF

[An] oven... in which the sole is a permanent fixture(unlike that of a drawplate, travelling, reel or rotary oven), and a peel must be used for setting and drawing the goods.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
  • Industries - Généralités
CONT

Four à sole fixe. [...] Il est couramment à chauffage indirect [dit aérotherme] : la ou les chambres de cuisson sont disposées au-dessus du foyer, relié lui-même à des gaines de diffusion, qui répartissent la chaleur à travers la construction. Les fumées sont rejetées par l'aspiration de la cheminée de tirage. Les buées de cuisson sont récupérées dans une gaine spéciale d'évacuation réglable.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2001-07-30

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Peel ovens are basically small oven chambers filled by using long-handled wooden peels. The baker's skill in loading proofed doughs satisfactorily is aptly demonstrated in countless small bakeries around the world using this type of oven.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Les fours à sole fixe sont essentiellement des petites chambres de cuisson que l'on charge à l'aide de pelles à enfourner en bois, à long manche. Dans d'innombrables petites boulangeries du monde entier, on peut constater l'habileté du boulanger qui enfourne les pâtons levés dans ce genre de four.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 1979-12-24

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Pastries
CONT

A development of the peel oven(...) is the drawplate oven in which the oven sole is mounted on runners and can be completely withdrawn form the oven chamber for the purpose of quick loading and unloading.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Pâtisserie
CONT

Four à sole sortante. (...) Sa particularité consiste dans le fait qu'il s'agit d'un four aérotherme, à chauffage indirect, dont la ou les soles reposent sur un chariot de roulement, permettant de les sortir pour les charger ou les décharger.

Espagnol

Conserver la fiche 6

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