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BRIQUE ASEPTIQUE [2 fiches]

Fiche 1 2008-09-25

Anglais

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
CONT

What is cold-filling? Depending on the product application, the definition of cold-filling can vary greatly. Based on our conversations with several industry experts, we will ... define cold-fill temperatures as anything below the hot-fill range of 170-195°F and the pasteurization range of approximately 165-250°F. Cold-fill can range from just above freezing on through ambient temperatures all the way up to the boundary of hot-fill. So, we're talking about 34° F-160°F -- a tremendous expanse.

OBS

Some processors opt to "cold"-fill (or ambient-fill) at slightly higher than room temperatures to prevent condensation on the packaging. Some choose to cold-fill at temperatures below 45°F to optimize flavor freshness. For still other operations and products, a "cold"-fill of 150-160°F may be the most appropriate option. Ketchup for example, might be "cold"-filled at up to 160°F. Some juices, on the other hand, might benefit from a "cold"-fill at 120-140°F.

Français

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
OBS

Technique de conditionnement.

OBS

Les jus subissent un traitement thermique très court et à haute température puis sont refroidis et conditionnés en ambiance aseptique dans des emballages stériles. On obtient des jus «ambiants» avec une DLUO [date limite d’utilisation optimale] de douze mois environ. C'est le principe du conditionnement en brique aseptique.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 1994-01-20

Anglais

Subject field(s)
  • Packaging in Paper
DEF

An aseptic brick-type package used for packaging juice, milk, fruit drinks, etc.

CONT

On a buying trip to Sweden, David Nichol, president of Loblaw International Merchants, discovered béarnaise and hollandaise sauces in aseptic brick cartons from Tetra Pak.

Français

Domaine(s)
  • Emballages en papier
DEF

Emballage de forme parallélépipédique utilisé pour conditionner et conserver le lait, constitué de papier doublé de polyéthylène.

CONT

[...] sur le plan de la conservation, la brique carton a fait ses preuves : le vieillissement est lent, l’oxydation est inexistante (tout le volume est occupé par le vin), la tenue chimique est bonne. [...] Certes, la thermolysation à chaud est impossible avec la brique, mais on procède par une flash-pasteurisation qui rend le produit parfaitement stérile tout en lui conservant la totalité de ses qualités organoleptiques.

OBS

Le conditionnement sous forme de brique s’emploie non plus seulement pour le lait mais aussi pour le vin et les jus de fruits.

OBS

Le promoteur du système de la brique est la firme Tetra Pak.

Terme(s)-clé(s)
  • conditionnement brique
  • brique carton

Espagnol

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