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MOUCHETURE BACTERIENNE [1 fiche]

Fiche 1 2007-11-01

Anglais

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
DEF

A bacterial disease of plants characterized by small lesions on plant parts.

CONT

This plant disease is caused by a bacterium (Pseudomonas syringae) that attacks young tomatoes. This disease is commonly confused with bacterial spot. Bacterial speck attacks tomatoes only; peppers are not infected. The specks on the fruit mark the skin but do not extend into the inner tissue.

OBS

Many tiny (1/16 inch), slightly raised, dark brown specks appear on the green fruit. A white border surrounds each speck. Dark brown to black spots 1/16 inch in diameter occur on the leaves. The surrounding tissue turns yellow.

Français

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
DEF

Maladie parasitaire causée par une bactérie Pseudomas syringae pv. tomato.

CONT

Moucheture bactérienne. [...] La maladie se remarque surtout sur les fruits, où elle engendre de nombreuses taches brun foncé, d'un diamètre de 1 à 2 mm. Ces taches pénètrent à peine plus profondément que l'épaisseur de la peau. Parfois, les lésions sont plus étendues et plus irrégulières, ressemblent beaucoup à celles de la tache bactérienne [...] Sur les feuilles, la moucheture bactérienne donne naissance à des taches qui vont du brun foncé au noir et sont un peu plus grandes que celles qui touchent les fruits.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción hortícola
OBS

Agente causal: Pseudomonas syringae pv. tomate.

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