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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

CARBONATATION [4 fiches]

Fiche 1 2010-06-18

Anglais

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Once the beet chips have passed through the diffuser they still contain sugary liquid, so they are pressed in a screw press to extract the last juices. The remaining beet pulp is turned into animal feed, and the beet juice is further processes. The next stage in processing is carbonation or carbonatation.

Français

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Phase du processus d'épuration des jus au cours de laquelle on envoie un gaz riche en gaz carbonique dans le jus chaulé.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
Conserver la fiche 1

Fiche 2 2010-06-18

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Beverages
  • Brewing and Malting
  • Winemaking
CONT

Carbonation occurs when carbon dioxide is dissolved in water or an aqueous solution. This process is generally represented by the following reaction, where water and gaseous carbon dioxide react to form a dilute solution of carbonic acid. [H2O + CO2= H2CO3] This process yields the "frizz", to carbonated water, the head to beer, and the cork pop and bubbles to champagne and sparkling wine. Carbonation is used to improve both the taste and "texture" of the carbonated consumable. Carbonation is sometimes used for reasons other than consumption, to lower the pH (raise the hydrogen ion concentration) of a water solution ...

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Brasserie et malterie
  • Industrie vinicole
CONT

Les boissons carbonatées exigent du dioxyde de carbone (CO2 gazeux) pour les rendre pétillantes. La carbonatation est une réaction qui a lieu lorsque le dioxyde de carbone est ajouté à un liquide à base d'eau. Le dioxide de carbone réagit avec les molécules d'eau pour en former un acide carbonique selon la réaction suivante : CO2+H2O = H2OCO3 (acide carbonique). C'est cet acide qui picote la langue quand vous buvez une boisson carbonatée.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Bebidas
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Industria vinícola
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Fiche 3 2009-03-04

Anglais

Subject field(s)
  • Geochemistry
  • Soil Science
CONT

Carbonatation occurs when the bicarbonates change again into insoluble carbonates and they accumulate.

OBS

carbonatation: deprecated term.

OBS

carbonatation: term used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

PHR

Soil carbonation.

PHR

Soil carbonatation.

Français

Domaine(s)
  • Géochimie
  • Science du sol
DEF

Enrichissement d'un sol en carbonate de calcium ou de magnésium.

PHR

Carbonatation du sol.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Geoquímica
  • Ciencia del suelo
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Fiche 4 2009-03-04

Anglais

Subject field(s)
  • Erosion and Weathering (Geol.)
  • Geochemistry
DEF

A process of chemical weathering by which minerals that contain lime, soda, potash, or other basic oxides are converted to carbonates by the action of carbonic acid in water or air.

CONT

Carbonatization is common around veins, forms the large "envelopes" or zones, and typically involves the progressive replacement of Ca-, Fe-, and/or Mg-bearing minerals ... in the host rocks by various carbonate minerals.

CONT

Hematitization, epidotization, carbonatization, and soda metasomatism of the host rocks are common primary alteration features of the deposits.

Français

Domaine(s)
  • Érosion et corrosion (Géologie)
  • Géochimie
DEF

Processus d'altération chimique selon lequel les minéraux qui contiennent des oxydes basiques sont changés en carbonates par l'action de l'acide carbonique de l'eau ou de l'air.

CONT

L'hématitisation, l'épidotisation, la carbonatation et le métasomatisme sodique des roches hôtes sont des types courants d'altération primaire des gîtes.

OBS

carbonatisation : terme en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Erosión y corrosión (Geología)
  • Geoquímica
DEF

Acumulación de carbonatos de calcio y magnesio en los horizontes inferiores del suelo.

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