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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

CONTAMINATION CROISEE [5 fiches]

Fiche 1 2018-08-29

Anglais

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Immunology
CONT

Cross-contact occurs when an allergen is inadvertently transferred from a food containing an allergen to a food that does not contain the allergen. Cooking does not reduce or eliminate the chances of a person with a food allergy having a reaction to the food eaten.

Français

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Immunologie
CONT

La contamination croisée survient lors du contact d'un aliment avec un autre objet (ustensile, surface de travail, mains, etc.) ayant été lui-même en contact avec un allergène sans être nettoyé.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Inmunología
DEF

Transferencia de material alergénico a un alimento libre de él durante el proceso de manipulación y preparación de alimentos.

CONT

El sistema de seguridad alimentaria debe garantizar la ausencia de alérgenos no declarados en los productos comercializados [...] Las propias industrias están obligadas a garantizar su ausencia en todas las etapas del proceso, asegurando su trazabilidad y poniendo especial atención en aquellos puntos en los que puede producirse una contaminación cruzada [...]

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Fiche 2 2018-08-29

Anglais

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Microbiology and Parasitology
  • Collaboration with the FAO
CONT

Cross-contamination is the transfer of harmful bacteria to food from other foods, cutting boards, utensils, etc., if they are not handled properly. This is especially true when handling raw meat, poultry, and seafood, so keep these foods and their juices away from already cooked or ready-to-eat foods and fresh produce.

Français

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Microbiologie et parasitologie
  • Collaboration avec la FAO
CONT

La contamination croisée se produit lorsque les micro-organismes d'un aliment ou d'un objet contaminé sont transférés à un aliment sain. Les aliments, les mains, les ustensiles, les équipements, les surfaces de travail, les torchons et les planches à découper sont souvent à l'origine de la propagation des micro-organismes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Microbiología y parasitología
  • Colaboración con la FAO
DEF

Contaminación [que] se produce cuando microorganismos patógenos (dañinos) [...] son transferidos por medio de alimentos crudos, manos, equipo [o] utensilios a los alimentos sanos.

CONT

Se entiende por contaminación cruzada al proceso por el cual las bacterias de un área, son trasladadas, generalmente por un manipulador alimentario a otra área antes limpia, de manera que infecta alimentos o superficies.

PHR

Contaminación cruzada directa, contaminación cruzada indirecta.

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Fiche 3 2001-11-08

Anglais

Subject field(s)
  • Soil Science
  • General Scientific and Technical Vocabulary
DEF

Undesired result due to: the collection of sample with uncontrolled mixing of soil material from different soil horizons/layers; the addition of chemical substances to a soil sample from sampling devices, containers, reagents of preservation, by transport conditions, means of preparation, or during analytical processing.

OBS

Term and definition standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Science du sol
  • Vocabulaire technique et scientifique général
DEF

Résultat indésirable résultant : du mélange accidentel de matériaux provenant de différents horizons/couches de sol, lors du prélèvement de l'échantillon; de l'adjonction de substances chimiques dans un échantillon de sol par les dispositifs d'échantillonnage, conteneurs, réactifs de conservation, conditions de transport, moyens de préparation ainsi qu'au cours de l'analyse.

OBS

Terme et définition normalisés par ISO.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Ciencia del suelo
  • Vocabulario técnico y científico general
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Fiche 4 2001-11-08

Anglais

Subject field(s)
  • Human Diseases
  • Veterinary Medicine
OBS

Patients with S. aureus infections should be placed on wound and skin precautions to minimize the risk of cross-contamination.

Français

Domaine(s)
  • Maladies humaines
  • Médecine vétérinaire

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades humanas
  • Medicina veterinaria
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Fiche 5 2001-07-11

Anglais

Subject field(s)
  • Orbital Stations
CONT

Vacuum Exhaust System (Waste Gas). All of the laboratory modules contain the plumbing to support a waste gas exhaust system that is vented to space. A 2.5 cm (1 in) diameter gas line connected to this exhaust system is provided at each of the ISPR [International Standard Payload Rack] locations. The waste gas system is a shared and scheduled resource that can only be operated at one ISPR location within each module at a time. This requirement is to prevent cross contamination of payloads and incompatible mixtures of waste gas constituents. The types of waste gas constituents allowed must be compatible with the wetted materials of the module waste gas system.

OBS

cross contamination: term officially approved by the International Space Station official approval Group (ISSOAG).

Français

Domaine(s)
  • Stations orbitales
OBS

contamination croisée : terme uniformisé par le Groupe de travail de la terminologie de la Station spatiale internationale (GTTSSI).

Espagnol

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