TERMIUM Plus®
La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.
PRECIPITATION SELS NEUTRES [1 fiche]
Fiche 1 - données d’organisme interne 1989-12-19
Fiche 1, Anglais
Fiche 1, Subject field(s)
- Biological Sciences
Fiche 1, La vedette principale, Anglais
- salting-out
1, fiche 1, Anglais, salting%2Dout
correct
Fiche 1, Les abréviations, Anglais
Fiche 1, Les synonymes, Anglais
Fiche 1, Justifications, Anglais
Record number: 1, Textual support number: 1 DEF
The decrease in the solubility of a protein that is produced in solutions of high ionic strength by an increase of the concentrations of neutral salts. 1, fiche 1, Anglais, - salting%2Dout
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
The physicochemical basis of salting-out is rather complex; one factor is that the high concentration of salt may remove water of hydration from the protein molecules, thus reducing their solubility, but other factors are also involved. Whatever their physical basis, salting-in and salting-out are important procedures in the separation of protein mixtures, since different proteins vary in their response to the concentration of neutral salts. Proteins precipitated by salting-out retain their native conformation and can be dissolved again, usually without denaturation. Ammonium sulfate is preferred for salting out proteins because it is so soluble in water that very high ionic strengths can be attained. 2, fiche 1, Anglais, - salting%2Dout
Fiche 1, Français
Fiche 1, Domaine(s)
- Sciences biologiques
Fiche 1, La vedette principale, Français
- relarguage
1, fiche 1, Français, relarguage
correct, nom masculin
Fiche 1, Les abréviations, Français
Fiche 1, Les synonymes, Français
- précipitation par les sels neutres 2, fiche 1, Français, pr%C3%A9cipitation%20par%20les%20sels%20neutres
correct, nom féminin
Fiche 1, Justifications, Français
Record number: 1, Textual support number: 1 DEF
Précipitation réversible des protéines par de fortes concentrations de sels minéraux. 1, fiche 1, Français, - relarguage
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
Le relarguage (...) des protéines à force ionique élevée varie suivant les protéines. Il est donc possible, par un accroissement progressif de la concentration saline (sulfate d'ammonium ou de sodium), d'obtenir une précipitation fractionnée des diverses protéines. En fait, par ce procédé, on obtient presque toujours des mélanges de protéines. 3, fiche 1, Français, - relarguage
Record number: 1, Textual support number: 1 OBS
Certains ouvrages français utilisent le terme "salting-out". 2, fiche 1, Français, - relarguage
Fiche 1, Espagnol
Fiche 1, Justifications, Espagnol
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