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ROQUEFORT [5 fiches]

Fiche 1 2017-12-18

Anglais

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Regulations and Standards (Food)
  • The Product (Marketing)
DEF

[A] term used to describe foodstuffs which are produced, processed and prepared in a given geographical area using recognised know-how ...

OBS

For example, Roquefort, Parmigiano Reggiano and Stilton are Protected Designations of Origin.

Français

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Produit (Commercialisation)
DEF

[...] dénomination d'un produit [alimentaire] dont la production, la transformation et l'élaboration doivent avoir lieu dans une aire géographique déterminée avec un savoir-faire reconnu et constaté [...]

OBS

Par exemple, Roquefort, Parmigiano Reggiano et Stilton sont des Appellations d'origine protégée.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Denominaciones varias
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Producto (Comercialización)
DEF

[Denominación que] designa el nombre de un producto cuya producción, transformación y elaboración deben realizarse en una zona geográfica determinada, con unos conocimientos específicos reconocidos y comprobados.

OBS

Para garantizar la procedencia y la calidad homogénea de los productos agroalimentarios, surgen en Europa unas figuras de protección, las denominaciones de origen, cuya normativa se ha unificado en todo el continente.

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Fiche 2 2015-02-24

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
DEF

A semi-soft to hard French cheese made from ewe’s milk ...

CONT

... it has a creamy white interior with blue veins and a pungent, somewhat salty flavour; considered the prototype of blue cheeses, true Roquefort, produced only in Roquefort, France, is authenticated by a red sheep on the wrapper and contains approximately 45% milkfat.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage AOC [appellation d'origine contrôlée] de lait de brebis (52 % de matières grasses au minimum), à pâte persillée et à croûte naturelle, fabriqué dans le Rouergue [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso de origen francés, fabricado con leche de oveja, de olor y sabor fuertes y color verdoso producido por un moho.

Terme(s)-clé(s)
  • Roquefort
  • queso Roquefort
  • queso roquefort
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Fiche 3 2015-02-24

Anglais

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Restaurant Menus

Français

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Menus (Restauration)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Menú (Restaurantes)
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Fiche 4 2015-02-24

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Sheep's milk is higher in fat than cow's milk, so these cheeses are rich and creamy. Like goat cheeses, they’re also a bit tangy. Examples include Pecorino Romano..., Roquefort, Manchego, Idiazabal, and Manouri.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le fromage de lait de brebis est bien différent d’un fromage de lait de chèvre ou de vache. C’est un fromage doux, riche et légèrement sucré, voir même fruité.

OBS

fromage de lait de brebis : équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
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Fiche 5 2015-02-20

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

After the salting, the [Roquefort] cheese is pierced with a large number of small holes which permit the air to enter and allow carbon dioxide to escape. This promotes a favorable growth of mold in the interior of the cheese.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Dans le cas des fromage persillés, le piquage provoque l'oxygénation nécessaire au développement du Penicillum roqueforti [...]

OBS

[Le développement du P. roquerforti] est assuré par le piquage qui permet une aération suffisante du caillé.

Espagnol

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