TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

GROUND NUT [2 records]

Record 1 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
Universal entry(ies)
DEF

A tropical leguminous African creeping herb ... that ripens its edible fruits underground.

OBS

Agricultural food products (pulse - food grain).

Key term(s)
  • groundnut

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Légumineuse cultivée pour sa graine comestible, qui ressemble à un haricot, de grande importance dans l'alimentation humaine en Afrique tropicale. (Famille des papilionacées).

OBS

Etym. dérive d'un nom malgache, voandzou, signalé par Thouars en 1806.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec - grain de plante).

OBS

voandzou; pistache de terre : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Entrada(s) universal(es)
Save record 1

Record 2 2007-04-23

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Oilseed Crops
DEF

An annual herb whose pods ripen underground and contain usually two large oily seeds, the peanuts of commerce, that are edible when roasted.

OBS

The seeds are valuable as food, and serve as a source of peanut oil. The plant is widely cultivated as a cash crop in warm regions where it is harvested for nuts and forage and is popular for hog down.

OBS

Used in the food industry as dry fruit.

OBS

peanut; groundnut: terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes oléagineuses
DEF

Légumineuse originaire du Brésil, appartenant à la famille des papilionacées, dont la culture est répandue en climat tropical ou subtropical et qui fournit une matière grasse utilisée en huilerie [...]

CONT

Plante de grande culture [...] dont les pédoncules floraux ont la particularité de se recourber vers le sol après la fécondation pour y enterrer le fruit, et dont la graine, usuellement appelée cacahuète, est consommée après torréfaction ou peut être pressée pour en retirer l'huile utilisée en cuisine et en savonnerie.

OBS

arachide : défini dans le commerce comme fruit sec.

OBS

cacahouète : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

OBS

cacahuète; arachide de bouche : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 2

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Works and Government Services Canada, 2020
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: