TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

DIMETHYL SULFIDE [2 records]

Record 1 2011-01-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
Universal entry(ies)
C2H6S
formula, see observation
75-18-3
CAS number
DEF

A colorless, volatile liquid, slightly miscible with water, occurring naturally in cheeses, skim milk, caseinate, coffee, [which is used as a] flavoring [agent] for beverages, ice cream [and] candy.

CONT

Microorganisms in the surface layers of the ocean are known to produce dimethylsulfide, DMS, which escapes into the atmosphere. DMS in the air leads to the production of particles that act as seeds, or nuclei, for cloud droplets to form. More solar energy means more DMS, which means more cloud cover and less solar energy reaching the sea -- a stabilizing, negative feedback, just the opposite of the kind of runaway positive feedback envisaged in Mahlman's scary scenario.

OBS

Chemical formula: C2H6S

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
Entrée(s) universelle(s)
C2H6S
formula, see observation
75-18-3
CAS number
DEF

Liquide incolore, volatil, peu miscible à l'eau, naturellement présent dans le fromage, le lait écrémé, le caséinate, le café, [que l'on utilise comme] aromatisant pour [les] boissons, [les] crèmes glacées [et les] bonbons.

CONT

De nombreuses espèces planctoniques fabriquent de grandes quantités de diméthylsulfure, ou DMS. Lorsqu'il se trouve oxydé et transformé en aérosol sulfaté, le DMS fournit la majeure partie des noyaux de condensation qui sont à l'origine des nuages au-dessus des régions océaniques éloignées des continents.

OBS

Formule chimique : C2H6S

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Fenómenos meteorológicos, climáticos y atmosféricos
Entrada(s) universal(es)
C2H6S
formula, see observation
75-18-3
CAS number
DEF

Líquido incoloro volátil de olor desagradable; soluble en alcohol y éter; insoluble en agua. Probablemente tóxico. Inflamable y explosivo.

OBS

Fórmula química: C2H6S

Save record 1

Record 2 2004-12-10

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
CONT

L'équipe de Werner Lindiger, de l'université d'Innsbruck, a mesuré les composés organiques volatils de l'ail présents dans l'haleine des consommateurs. Après quelques heures, les niveaux de substances à forte odeur, comme les sulphides et disulphides, qui sont aussi dégagés par de l'ail fraîchement écrasé, chutent. En revanche, trois substances, l'allyl-méthyl-sulphide, le diméthyl-sulphide et l'acétone, étaient encore présentes trente heures après à des taux très importants (1 000 fois plus pour l'acétone).

Spanish

Save record 2

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: