TERMIUM Plus®
The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.
SOUS-VIDE [1 record]
Record 1 - internal organization data 2011-06-16
Record 1, English
Record 1, Subject field(s)
- Food Preservation and Canning
Record 1, Main entry term, English
- sous vide
1, record 1, English, sous%20vide
correct, noun
Record 1, Abbreviations, English
Record 1, Synonyms, English
- sous-vide cooking 2, record 1, English, sous%2Dvide%20cooking
correct
- sous-vide process 3, record 1, English, sous%2Dvide%20process
correct
- under vacuum cooking 4, record 1, English, under%20vacuum%20cooking
correct
- sous-vide 5, record 1, English, sous%2Dvide
avoid, see observation, noun
Record 1, Textual support, English
Record number: 1, Textual support number: 1 DEF
The technique of cooking ingredients in a vacuum-sealed plastic pouch, usually for a long time at a low temperature. 6, record 1, English, - sous%20vide
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
Our vacuum bags and rolls are not boilable, but you can use then to poach in water up to 70° C using a water bath. This is professionally called "Sous Vide" or "under vacuum" cooking. There are tangible culinary benefits to cooking under a vacuum for longer period of time at precise temperatures, notably in terms of taste and colour. 4, record 1, English, - sous%20vide
Record number: 1, Textual support number: 1 OBS
sous vide: French for "under vacuum." When used as a noun, it must be written in two separated words ("sous vide"); the hyphenated variant ("sous-vide") is for the adjective (e.g. "sous-vide cooking, sous-vide machine, sous-vide method, sous-vide technique") or the adverb (e.g. "to cook sous-vide"). 7, record 1, English, - sous%20vide
Record 1, French
Record 1, Domaine(s)
- Conservation des aliments et conserverie
Record 1, Main entry term, French
- sous-vide
1, record 1, French, sous%2Dvide
correct, see observation, masculine noun
Record 1, Abbreviations, French
Record 1, Synonyms, French
- cuisson sous vide 2, record 1, French, cuisson%20sous%20vide
correct, feminine noun
- procédé de cuisson sous vide 3, record 1, French, proc%C3%A9d%C3%A9%20de%20cuisson%20sous%20vide
correct, masculine noun
Record 1, Textual support, French
Record number: 1, Textual support number: 1 DEF
Cuisson d'un produit alimentaire déjà emballé, ce qui permet de conserver ses qualités organoleptiques. 4, record 1, French, - sous%2Dvide
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
En général, la cuisson sous vide s'effectue à basse température, soit entre 65° et 100 °C. Les denrées doivent en effet, au préalable de leur mise sous vide, être pasteurisées, ce qui permet de prolonger la durée de vie du produit. […] Les conditionnements utilisés sont obligatoirement, par mesure d'hygiène, des sacs lisses utilisables uniquement avec des machines sous vide à cloche. La source de chaleur doit être humide, afin que la chaleur pénètre de manière progressive et d'une manière homogène à l'intérieur de l'aliment. Les temps de cuisson sont donc réguliers et longs. Les avantages de la cuisson sous vide, ou du réchauffage sous vide, sont multiples : le produit ne perd que peu de poids; la cuisson sous vide conserve les qualités nutritionnelles et organoleptiques du produit; la cuisson est homogène; il est possible de réchauffer sans destruction du produit. 5, record 1, French, - sous%2Dvide
Record number: 1, Textual support number: 1 OBS
Il ne faut pas confondre les produits cuits sous vide et les produits emballés sous vide qui n'offrent pas les mêmes durées de conservation. La cuisson sous vide signifie que le produit (souvent pré-élaboré) est conditionné sous vide et cuit dans son emballage [...] 6, record 1, French, - sous%2Dvide
Record number: 1, Textual support number: 2 OBS
On dénote l'emploi courant de la forme elliptique «sous-vide» pour la cuisson sous vide. Il faudra prendre garde de ne pas la confondre avec l'emballage sous vide. 4, record 1, French, - sous%2Dvide
Record 1, Spanish
Record 1, Campo(s) temático(s)
- Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
Record 1, Main entry term, Spanish
- cocción al vacío
1, record 1, Spanish, cocci%C3%B3n%20al%20vac%C3%ADo
correct, feminine noun
Record 1, Abbreviations, Spanish
Record 1, Synonyms, Spanish
Record 1, Textual support, Spanish
Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank
© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau
Features
Language Portal of Canada
Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.
Writing tools
The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.
Glossaries and vocabularies
Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.
- Date Modified: