TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

DELICATESSEN [3 records]

Record 1 2012-10-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Meats and Meat Industries
DEF

Pork product specialties.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Toutes les spécialités alimentaires à base de viande de porc.

CONT

Les multiples préparations de charcuterie (salaisons, saucisses et saucissons, pâtés, rillettes, andouilles, boudins, produits étuvés, crus ou fumés, chair à saucisse, jambons, galantines, pâtés en croûte, plats cuisinés, farces) sont longtemps restées des spécialités régionales, dominées par les procédés du salage et du fumage.

CONT

Acheter de la charcuterie pour une choucroûte.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Record saved

Record 2 2008-09-09

English

Subject field(s)
  • Commercial Establishments
  • Food Industries
DEF

A grocery store that specializes in cooked meats (e.g., pastrami and corned beef) and prepared foods (e.g., potato salads and pickles); traditionally, the foods were of Jewish cuisines, but other ethnic foods, especially Italian, are now included.

French

Domaine(s)
  • Établissements commerciaux
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Épicerie qui vend des aliments de choix : charcuterie, plats cuisinés, produits alimentaires de luxe et importés.

OBS

Delikatessen : Terme créé en Allemagne au XVIIIe siècle pour désigner les mets «délicats». Le mot s'applique aujourd'hui, dans les pays germaniques et aux États-Unis, aux magasins d'épicerie fine et de produits de luxe; charcuterie allemande et spécialités étrangères, vins fins et alcools, confiseries, friandises, fruits exotiques, fromages étrangers [...]

OBS

[Le] mot charcuterie a tendance à s'appliquer (en France) à des magasins d'alimentation vendant, outre la charcuterie [...] des plats cuisinés, des produits alimentaires de luxe [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Establecimientos comerciales
  • Industria alimentaria
Save record 2

Record 3 2001-10-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Ready-to-eat foods such as cold meats and poultry, pickled and smoked fish, prepared accompaniments such as potato salad, olives.

Key term(s)
  • delifood
  • deli-food

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

«comestibles de choix» : Europe

OBS

On emploie le terme «charcuterie» lorsqu'il s'agit de produits de salaison.

Key term(s)
  • charcuterie

Spanish

Save record 3

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: