TERMIUM Plus®
La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.
ACIDE GRAS SATURE LONGUE CHAINE [1 fiche]
Fiche 1 - données d’organisme interne 2003-07-14
Fiche 1, Anglais
Fiche 1, Subject field(s)
- Chemical Elements and Compounds
- Chemistry
- Biochemistry
Fiche 1, La vedette principale, Anglais
- long-chain saturated fatty acid
1, fiche 1, Anglais, long%2Dchain%20saturated%20fatty%20acid
correct
Fiche 1, Les abréviations, Anglais
Fiche 1, Les synonymes, Anglais
- long chain saturated fatty acid 2, fiche 1, Anglais, long%20chain%20saturated%20fatty%20acid
correct
Fiche 1, Justifications, Anglais
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
During energy-demanding periods of the annual cycle such as migration or during cold days in winter, birds store fat comprised mostly of 16- or 18-carbon unsaturated fatty acids. In such situations, birds may feed selectively on foods with specific fatty acids that enable efficient fat deposition. ... The preference for diets containing long-chain unsaturated fatty acids to diets containing long-chain saturated fatty acids was consistent in birds tested ... 3, fiche 1, Anglais, - long%2Dchain%20saturated%20fatty%20acid
Record number: 1, Textual support number: 2 CONT
Peroxisomes contain enzymes that are necessary for cellular metabolism such as the beta-oxidation of very long chain fatty acids (VLCFAs). Deficiency in these enzymes results in the accumulation of saturated VLCFA in tissues throughout the body, such as the plasma, red blood cells, and cultured skin fibroblasts. High levels of long chain saturated fatty acids occur, specifically hexacosanoic acid (C26:0), along with an increased C26:C24 and C26:C22 ratio. 4, fiche 1, Anglais, - long%2Dchain%20saturated%20fatty%20acid
Fiche 1, Français
Fiche 1, Domaine(s)
- Éléments et composés chimiques
- Chimie
- Biochimie
Fiche 1, La vedette principale, Français
- acide gras saturé à longue chaîne
1, fiche 1, Français, acide%20gras%20satur%C3%A9%20%C3%A0%20longue%20cha%C3%AEne
correct, nom masculin
Fiche 1, Les abréviations, Français
Fiche 1, Les synonymes, Français
Fiche 1, Justifications, Français
Record number: 1, Textual support number: 1 CONT
Les graisses saturées peuvent conférer un risque par des mécanismes autres que leurs effets sur les lipoprotéines plasmatiques. L'agrégabilité plaquettaire est augmentée par une large variété de graisses saturées, et d'autres paramètres de la coagulation tel que le Facteur VII sont augmentés. Les acides gras saturés à longue chaîne incluant l'acide stéarique confèrent ces effets thrombogéniques indésirables. 2, fiche 1, Français, - acide%20gras%20satur%C3%A9%20%C3%A0%20longue%20cha%C3%AEne
Fiche 1, Espagnol
Fiche 1, Justifications, Espagnol
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