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ACID NEUTRALIZING AGENT [3 fiches]

Fiche 1 2013-08-28

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
OBS

An organic acid isolated from unripe fruit(apples in particular) and some animal tissues. A neutralizing(pH adjusting) agent for beverages, frozen dairy products, candy, etc. Also used as a flavoring agent and in the aging of wine.

OBS

Not to be confused with maleic acid.

OBS

alpha: This prefix must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

Chemical formula: C4H6O5

Terme(s)-clé(s)
  • a-hydroxysuccinic acid

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Acide organique des fruits non mûrs (surtout les pommes) et de certains tissus animaux. Neutralisant pour boissons, produits laitiers congelés, bonbons, etc. On l'emploie également comme aromatisant et pour le vieillissement du vin.

OBS

Ne pas confondre acide malique et acide maléique.

OBS

Existe sous les formes 1, d, 1 + d.

OBS

Formule chimique : C4H6O5

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
OBS

Se encuentra en manzanas, cerezas, uvas verdes y otro frutos. Muy soluble en agua y alcohol. Combustible. Poco tóxico.

OBS

Fórmula química: C4H6O5

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2001-01-03

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
124-04-9
numéro du CAS
DEF

A colorless crystalline dicarboxylic acid, sparingly soluble in water, used in nylon manufacture.

CONT

Adipic acid [occurs] naturally in beets. Used in synthetic fruit flavorings for beverages and gelatin desserts(5000 ppm) to impart a smooth tart taste. Also used as a buffer and neutralizing agent in confections, but limited to 3 percent of contents... and as a substitute for tartaric acid in baking powders because it is impervious to humidity.

OBS

hexanedioic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Produit chimique se présentant sous la forme d'une poudre cristalline blanchâtre, inodore et insipide qui est peu soluble dans l'eau et l'éther et très soluble dans l'alcool.

OBS

acide hexanedioïque : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
124-04-9
numéro du CAS
Conserver la fiche 2

Fiche 3 2000-03-14

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Industries
CONT

Adipic acid... used as a buffer and neutralizing agent in confections,... and as a substitute for tartaric acid in baking powders because it is impervious to humidity.

Terme(s)-clé(s)
  • tartaric acid substitute

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Acide adipique employé comme substitut de l'acide tartrique dans les limonades, la mayonnaise, etc.

Espagnol

Conserver la fiche 3

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