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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

ANIMAL COMPOSITION [11 fiches]

Fiche 1 2021-09-29

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Phase feeding is a nutritional management strategy in which the ingredient and chemical composition of the diet is modified over time so that the nutrient composition of the diet more closely meets the nutrient requirements of the animal.... The purpose of phase feeding is to decrease excess nutrients in the diet in order to decrease nutrient excretion and subsequent losses of these nutrients to ground water, surface waters or the atmosphere [and] to improve nutritional efficiency, and to lower feed costs.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Les bases de l'alimentation en phases. Les besoins azotés du porc charcutier diminuent régulièrement, en valeur relative, en cours d'engraissement. Les besoins azotés des truies sont plus élevés, en quantité, mais aussi en pourcentage, pendant la lactation que pendant la gestation. Pout être plus efficace et mieux assimilé, l'apport alimentaire azoté peut être adapté dans le temps pour prendre en compte ces caractéristiques physiologiques. Cette démarche permet de diminuer les rejets azotés dans les déjections, tout en maintenant les performances techniques et économiques de l'élevage.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2019-05-09

Anglais

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
CONT

In assessing the safety of food from recombinant-DNA [deoxyribonucleic acid] animals, the approach should take into account all of the following : the nature of the recombinant-DNA construct and its expression product(s), if any; the health status of the recombinant-DNA animal; and the composition of foods produced from recombinant-DNA animals, including key nutrients.

Français

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2018-05-25

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

The vast majority of differences reported between organic and conventional milk come from what cows are fed and their breed, and is not anything unique to being organic or conventional in itself. Therefore in terms of nutrients in milk, there is nothing distinct about organic milk that makes it unique from conventionally produced milk once the different factors that influence milk production are compared or adjusted for. If animal genetics, health, breed, diet, management, or environment differs, then so will the composition of the milk produced.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Les producteurs biologiques nourrissent leurs animaux de plantes sans pesticides. La production de lait conventionnel, quant à elle, a fait de grands progrès dans le volume de lait produit par une vache, ce qui mène à une réduction des gaz à effet de serre.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2017-03-30

Anglais

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Food Safety
CONT

Natural toxicant (e.g., poisonous mushrooms, paralytic shellfish poisoning).

CONT

Additional declaration on the food label is recommended when significant modifications of the food, e. g. composition, nutrition value, level of anti-nutritional factors, natural toxicant, presence of allergen, intended use, introduction of an animal gene etc., have taken place...

Français

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Salubrité alimentaire
CONT

La roténone, un produit toxique naturel issu des végétaux, inhibe de façon importante la NADH [nicotinamide adénine dinucléotide hydrogénée] déshydrogénase des mitochondries.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Toxicología
  • Inocuidad Alimentaria
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2016-10-31

Anglais

Subject field(s)
  • Farming Techniques
  • Farm Management and Policy
DEF

A series of farming practices which conserve the forage resource.

OBS

The objective is to reach a plant composition of pastures which gives the maximum of animal production in the short term and the more sustainable in the long term.

OBS

pasture: Land or a plot of land used for grazing.

OBS

pasture management; grazing management: terms extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Techniques agricoles
  • Gestion et politique agricole
DEF

Ensemble de pratiques agricoles pour la conservation des ressources en fourrage.

OBS

L'objectif est de parvenir à une composition végétale des pâturages offrant une production animale maximale à court terme et la plus durable possible à long terme.

OBS

pâturage : Surface fourragère destinée à une utilisation directe par les animaux pour leur alimentation.

OBS

conduite du pâturage : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Ecosystems
OBS

animal composition : term extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Écosystèmes
OBS

composition faunistique : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2005-06-01

Anglais

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Slaughterhouses
CONT

Bleachable fancy tallow(BFT) is made from a mixture of inedible fat sources collected from butcher shops, grocery stores, and meat processing plants. BFT is great for increasing the energy value and palatability in animal feeds. The tallow can be further processed and segregated into individual fatty acids and glycerine which are then used to manufacture other products such as lubricants and dust suppressants. BFT has a high composition of saturated fatty acids and can have up to four per cent free fatty acids.

Français

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Abattoirs
CONT

Les usages dépendent de la catégorie et de la qualité des graisses, comme le suif de qualité supérieure blanchissable, la graisse blanche de choix, le suif comestible, les graisses animales de catégorie fourragère, les graisses de volaille et le suif et la graisse jaune de catégorie A ou B.

OBS

GRAS: Mélange de gras animal, d'huile végétale de choix (huile de coconut) et de suif de qualité supérieure.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2003-06-25

Anglais

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Animal Feed Processing Equipment
DEF

... the collective name for moisture (water), lipids, protein, carbohydrates and ash.

CONT

Proximates. Soyabean seeds mainly consist of proteins, lipids, carbohydrates and minerals. Proteins and lipids are the two most important fractions commercially, accounting for more than 60 % of the grain weight. Soyabeans can vary in content due to both varietal differences and environmental factors which affect the overall seed composition. The proximate analyses are commonly conducted on animal feed stuffs...

OBS

Proximate analysis [is] a chemical scheme for evaluating feedstuffs, in which a feed is partitioned into the six fractions: 1) Moisture; 2) Total (Crude) Protein; 3) Fat; 4) Ash; 5) Crude Fiber; and 6) Nitrogen-Free Extract (NFE).

OBS

proximate: usually in the plural.

Terme(s)-clé(s)
  • proximate

Français

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Alimentation des animaux (Matériel)
CONT

Physiologie de la digestion des nutriments énergétiques; métabolismes et structures chimiques des macronutriments (protéines, glucides, lipides) et micronutriments (vitamines, minéraux et oligo-éléments); [...]

OBS

[L'Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture, la FAO, rend le terme «promimate» par grossière]. Proximate analysis of the diets and their nutritive value. [...] Analyse grossière et valeur nutritive des régimes expérimentaux. [...] Análisis general de las dietas y de su valor nutritivo.

OBS

Le terme macronutriment est, le plus souvent, utilisé au pluriel. Il ne correspond pas exactement au terme «proximate» au sens de macromolécules, car il n'inclut pas les cendres «ash».

Terme(s)-clé(s)
  • macronutriments

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 1988-11-08

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Feed lot operators s trive to improve the traditional beef feedlot industry by formulating and testing rations in accordance with feed composition, animal requirements and projection objectives.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 1983-02-15

Anglais

Subject field(s)
  • Landscape Architecture
OBS

The accessories of an artistic composition; esp : human or animal figures added as subordinate elements to the painting of a landscape.

Français

Domaine(s)
  • Architecture paysagère

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 1981-06-14

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The first investigations into whey fermentation were carried out during the last war [In the fifties, workers in America] found that the most suitable organism was Saccharomyces fragilis (later renamed Kluyveromyces fragilis), a relative of the well-known baker’s and brewer’s yeast Saccharomyces cerevisiae. The main difference between these two yeasts is that the former ferments lactose, whilst the latter does not.

CONT

Composition of Bel Lactic Yeast. [The] yeasts produced by Bel from whey are all strains of K. fragilis(...) Both human and animal grade yeasts are produced.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

L'emploi de ferments lactiques, pratiquement inconnu chez nous, est assez généralisé en U.R.S.S. en boulangerie. En France, il est limité et encore très petitement, à la pharmacie, qui utilise thérapeutiquement des levures ou ferments lactiques.

Espagnol

Conserver la fiche 11

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