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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

ANIMAL SLAUGHTER [28 fiches]

Fiche 1 2024-09-09

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Meats and Meat Industries
CONT

During slaughtering, the process of stunning and the subsequent fall to the ground(along with some of the agitation that may lead up to slaughter) can result in bruised tissue. After an animal is skinned, the carcass should be inspected for bruising and any damaged tissue removed.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Mataderos
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
CONT

La acumulación de sangre y linfa en el tejido contusionado en conjunto con la muerte celular constituye un favorable medio de cultivo microbiano y el manejo adicional aplicado a las canales para remover la zona contusa también incrementa la contaminación bacteriana.

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Fiche 2 2024-05-31

Anglais

Subject field(s)
  • Veterinary Drugs
  • Food Safety
DEF

The time that must elapse between the last administration of a veterinary medicine and the slaughter or production of food from that animal, to ensure that the food does not contain levels of the medicine that exceed the maximum residue limit.

Français

Domaine(s)
  • Médicaments vétérinaires
  • Salubrité alimentaire
DEF

[Délai] à respecter entre la dernière administration du [traitement médicamenteux] et l'abattage de l'animal ou la récolte d'aliments de consommation [d'origine animale].

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos veterinarios
  • Inocuidad Alimentaria
CONT

En el caso de los medicamentos que se administran por vía intramamaria, se recuerda que es necesario establecer un tiempo de espera en carne, que deberá proponer el solicitante para las especies mayores. En la especie menor, podrá optarse por la extrapolación del tiempo de espera.

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Fiche 3 2019-03-29

Anglais

Subject field(s)
  • Blood
  • Biochemistry
CONT

Animal serum is routinely added to culture media as a source of nutrients and growth factors. The preferred source of serum for cell culture is from calf fetuses(fetal bovine serum, commonly called FBS). FBS is prepared from fetal blood extracted from cows found pregnant at slaughter.

Terme(s)-clé(s)
  • foetal bovine serum
  • foetal calf serum

Français

Domaine(s)
  • Sang
  • Biochimie
CONT

Le sérum animal est couramment ajouté au milieu de culture comme source de nutriments et de facteurs de croissance. La source de sérum privilégiée pour la culture cellulaire est le fœtus de veau. Le sérum de veau fœtal (SVF) est préparé à partir de sang prélevé de fœtus enlevés chez les vaches qui, au moment de l'abattage, sont gestantes.

Espagnol

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Fiche 4 2018-05-25

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
  • Meats and Meat Industries
DEF

A food animal of a species not generally kept as a domesticated animal that has been kept for slaughter for commercial purposes.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Animal pour alimentation humaine d'une espèce d'animaux non habituellement gardés comme animaux domestiques, qui a été gardé pour l'abattage à des fins commerciales.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2017-07-06

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

... a mature male bison, bovine or ovine animal that has been castrated before slaughter and exhibits pronounced masculinity at the time of grading.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Bison, bovin ou ovin mâle adulte qui a été castré avant d'être abattu et qui présente des caractéristiques masculines prononcées au moment où il est classé.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2017-04-20

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

An edible part of a slaughter animal that is cut away when the carcass is dressed including liver, kidney, brain, spleen, pancreas, thymus, tripe, and tongue.

CONT

But as we’ve grown further away from the farm, our food tastes have become more homogenized and pickier. The meat cases of sleek supermarkets reflect this: You may find a few lonely packages of liver. Brains, kidneys and other innards are seldom seen except at ethnic markets and specialty butcher shops. Most restaurant menus are likewise almost bereft of what the French call abats de boucherie, the British "offal" and Americans, somewhat euphemistically, "variety meats," which include one of the most luscious delicacies of all, sweetbreads.

Terme(s)-clé(s)
  • variety meat
  • fancy meat

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Ensemble des parties comestibles du cinquième quartier des animaux de boucherie.

OBS

On distingue les abats blancs [tête, pieds, panse], et les abats rouges [foie, cœur, rate, langue].

OBS

En France, les termes «abats» et «abats comestibles» sont synonymes. Par contre, au Canada, on distingue entre les abats comestibles et les abats non comestibles (nommés «issues» en France), le terme «abats» étant plus général.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
DEF

Todas aquellas partes comestibles [destinadas al consumo humano] que se extraen de los animales destinados a carne y que no están comprendidas dentro del término canal, salvo alguna excepción como los riñones, patas y cabeza.

OBS

despojo: No confundir con menudencias o vísceras comestibles ya que estas solo comprenden los órganos internos y no partes como las patas, que sí se consideran despojos.

OBS

despojo de matadero; despojo de carnicería: No son despojos destinados al consumo humano, sino que a veces se utilizan para elaborar harina de carne para alimentación de animales. Algunos de ellos se consideran materiales especificados de riesgo ya que pueden causar epizootias tales como la encefalopatía espongiforme bovina.

OBS

canal: Cuerpo de los animales de las especies citadas para carne, desprovistos de vísceras torácicas, abdominales y pelvianas.

OBS

despojo; despojo comestible: términos utilizados generalmente en plural.

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2017-04-04

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

any edible part of a slaughter animal that consists of or forms part of an internal organ(as the liver, kidney, heart, or brain).

OBS

Distinguished from meat.

CONT

"Variety meats" : An edible part of a slaughter animal usually including organ meats(as liver, heart)... and various other structures(as tongues, ears or skin).

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

«Les abats» : les sous-produits comestibles (viscères essentiellement) des animaux tués pour la consommation. [...] «Abats rouges» : cœur, foie, mamelles, poumons (mou), rate, reins (rognons). «Abats blancs» : estomac (gras-double), intestins (tripes), langue, mufle, pied, thymus (ris), testicules (rognons blancs, amourettes).

OBS

Les abats des animaux de boucherie forment le «cinquième quartier»; ils ne sont pas considérés comme «viande».

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2016-11-10

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
  • Slaughterhouses
DEF

An animal primarily bred for its meat.

OBS

slaughter animal; animal for slaughter : terms extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
  • Abattoirs
OBS

Animal destiné à l'abattage.

OBS

animal de boucherie : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado
  • Mataderos
Conserver la fiche 8

Fiche 9 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Trade
CONT

Animal Products Processing--Intensive. Uses and facilities engaged in the commercial slaughtering or rendering of animals for further use in manufacturing or as semi-finished food products. Examples include slaughter houses, animal or marine rendering plants and tanneries.

OBS

commercial slaughtering: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Commerce
CONT

Le caribou. Il se retrouve dans le Grand Nord québécois et il est surtout chassé par les Inuits pour leur consommation personnelle. Depuis quelques années, on a commencé l'abattage commercial de caribou pour la consommation générale, mais la quantité de viande transformée est encore faible.

OBS

abattage commercial : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

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Fiche 10 2016-03-07

Anglais

Subject field(s)
  • Soil Improvement and Fertilizer Management
  • Plant and Crop Production
  • Farming Techniques
DEF

Any substance or material of value as a plant food(or containing plant food), derived or manufactured from matter of live organisms as distinguished from matter of mineral, or inorganic origin; the source of organic fertilizers are animal and vegetable remains and include manure, humus, leafmold, bone meal, cottonseed-meal, fish scrap, tankage, dried blood, slaughter house refuse, etc.

Français

Domaine(s)
  • Fumure et amélioration du sol
  • Cultures (Agriculture)
  • Techniques agricoles
DEF

Produit carboné généralement d'origine végétale et/ou animale apporté essentiellement pour la nutrition des plantes, et contenant généralement de l'azote d'origine végétale et/ou animale.

CONT

Les engrais organiques sont puisés dans la nature à partir de gisements (guano) ou de déchets (sang séché), soit obtenus par synthèse industrielle [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Abono y mejoramiento del suelo
  • Producción vegetal
  • Técnicas agrícolas
DEF

Conjunto de nutrientes de origen más o menos orgánico. Los más importantes son el estiércol, el lisier, las materias fecales, parte de los residuos sólidos urbanos, las aguas residuales urbanas y los abonos verdes.

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2016-02-19

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
OBS

All food animals sent to slaughter must be inspected by a qualified inspector and/or a veterinarian before slaughter(ante-mortem) and after slaughter(post-mortem). Animals and carcasses that do not pass inspection are condemned and, therefore, do not enter the human food chain. The purpose of inspection is to identify any animal that is affected or contaminated by a reportable or any other disease, toxic substances or drug residues that may threaten the quality or safety of the final product.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
OBS

Tous les animaux destinés à l'alimentation et envoyés à l'abattage doivent être inspectés par un inspecteur ou un vétérinaire compétent avant l'abattage (ante-mortem) et après l'abattage (post-mortem). Les animaux et les carcasses qui ne réussissent pas l'inspection sont condamnés et, de ce fait, ne peuvent se retrouver sur la chaîne alimentaire des humains. L'objet de l'inspection est de détecter tout animal qui serait atteint d'une maladie déclarable ou autre maladie, ou qui serait contaminé par des substances toxiques ou des résidus de médicaments qui menaceraient la qualité ou la salubrité du produit final.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2015-08-28

Anglais

Subject field(s)
  • Veterinary Equipment
  • Slaughterhouses
OBS

[The] dispatch kit combines the techniques of controlled blunt-force trauma and penetrating captive bolt into a euthanasia system. It can be used to euthanise a range of species, from small animals such as poultry through to extremely large animals such as bulls.

OBS

[The] stunner [included in the dispatch kit] renders the animal instantly and irreversibly insensible to pain prior to slaughter, eliminating stress and suffering, improving meat quality and throughput, resulting in increased profits.

Français

Domaine(s)
  • Équipement vétérinaire
  • Abattoirs
DEF

Trousse servant à étourdir les animaux pour les euthanasier ou pour les préparer à l’abattage, selon le cas.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2012-08-10

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

The shochet performs the slaughter process using a long, razor-sharp knife known as a “chalef” that renders the animal insensible to pain with a single cut. In contrast to non-religious slaughter, the animal is not stunned prior to slaughter.

CONT

The shochet uses a chalaf, a knife with a straight blade about 18 inches long with a blunt, unpointed end. The blade must be razor sharp and without the slightest nick.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Une seule entaille transversale sectionnant tous les tissus et vaisseaux sanguins est pratiquée dans le cou à l’aide d’un couteau spécial très affuté (chalaf). Le tranchant du couteau doit être examiné après chaque entaille.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2012-03-12

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Biology
  • Animal Diseases
  • Slaughterhouses
DEF

[Refers to] an animal that is non-ambulatory (unable to stand without assistance or to move without being dragged or carried) regardless of size or age.

CONT

Services of the mobile abattoir will not be used for dead, dying, downed or diseased animals. The meat inspector must make the decision as to whether the animal is fit or unfit for slaughter.

PHR

A downer cow, sow.

Français

Domaine(s)
  • Biologie animale
  • Maladies des animaux
  • Abattoirs
CONT

Les animaux «à terre» sont les animaux qui ne peuvent pas se tenir debout ou qui peuvent seulement se lever pour de très courtes périodes. Ces animaux doivent être traités de façon à ne pas leur causer de souffrance indue et sont habituellement mis à part dès l’inspection.

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 2008-06-18

Anglais

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Slaughterhouses
CONT

Many factors are responsible for the loss of weight or "shrink" of calves, feeder and slaughter cattle during marketing. As shrinkage increases, the potential for improving net returns from calves, feeders and fed cattle decreases. Shrinkage directly affects the income of all cattle producers. Shrinkage can be reduced through better handling techniques, attention to environment and diet, market planning and an appreciation of animal psychology. This module discusses how shrinkage effects net return and how producers can reduce losses from shrinkage.

OBS

Livestock which is sold to meat processing plant.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Abattoirs

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
  • Mataderos
CONT

Las categorías de ganado de sacrificio están conformadas principalmente por novillos gordos y vacas de descarte.

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2007-12-10

Anglais

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Farm Animals
OBS

The Canadian Farm Animal Care Trust was incorporated in 1989. Its aims and objectives are to encourage the development and use of systems that subject farm animals to the minimum amount of stress, distress or injury in the rearing, transportation, and slaughter of these animals.

Français

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Animaux de ferme

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 - données d’organisme externe 2005-10-14

Anglais

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Animal Husbandry
  • Agriculture - General
  • Compartment - Agriculture and Agri-Food Canada
OBS

Agriculture and Agri-Food Canada. The Government of Canada introduced the Cull Animal Program in November 2003 to help producers face the challenges created by the closure of borders to live animals. On February 16, 2004, the Government announced that it was adjusting the program by removing the original requirement that animals be slaughtered before producers received payment. This change allows producers to access funds even sooner, provides equal access to the program across Canada, and helps with feed costs until producers can move their animals to slaughter.

Terme(s)-clé(s)
  • Cull Animal Programme

Français

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Élevage des animaux
  • Agriculture - Généralités
  • Tiroir - Agriculture et Agroalimentaire Canada
OBS

Approuvé par le Comité de terminologie d'Agriculture et Agroalimentaire Canada.

OBS

Agriculture et Agroalimentaire Canada. Le gouvernement du Canada a mis en place le Programme relatif aux animaux de réforme en novembre 2003 afin d'aider les producteurs qui éprouvent des difficultés à la suite de la fermeture des frontières aux animaux vivants. Le 16 février 2004, le gouvernement a annoncé qu'il allait modifier le programme en éliminant l'exigence voulant que les animaux soient abattus avant que le producteur puisse toucher un paiement. Cette modification permettra aux producteurs d'avoir accès à des fonds plus rapidement, uniformisera l'accès au programme à l'échelle du pays et aidera les producteurs à nourrir les animaux jusqu'à ce que l'abattage soit possible.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 2004-11-19

Anglais

Subject field(s)
  • Sheep Raising
DEF

A castrated or entire male ovine animal, or a female ovine animal which has not yet lambed, presented for slaughter and having at most two pairs of permanent incisor teeth.-In this category the following are distinguished : young ewe, young ram, and castrated male young ovine(young wether).

Français

Domaine(s)
  • Élevage des ovins
DEF

Ovin mâle, castré ou non, ou ovin femelle, n'ayant pas mis bas, livré à l'abattoir, et ayant au maximum deux paires d'incisives de seconde dentition. - Dans cette catégorie, on distingue le jeune ovin femelle, le jeune bélier et le jeune ovin mâle castré.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado ovino
Conserver la fiche 18

Fiche 19 2004-08-23

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Science
  • Animal Husbandry
CONT

Improvements in food safety... reliable and uniform animal identification system. Public health would benefit from the development of such a system because this would permit accountability for and prevention of food safety hazards, including residues and harmful pathogens.... the public would benefit because data collection and long-term research studies are currently hampered by the lack of animal identification. Understanding of the ecology of food-borne pathogens in the production and handling period before slaughter needs to be improved. Animal identification will permit packers and consumers to reward producers for using food safety-related production practices...

Français

Domaine(s)
  • Zootechnie
  • Élevage des animaux
DEF

Opération qui consiste, soit par le relevé des signes distinctifs (signalement), soit par l'apposition d'une marque particulière (marquage) à identifier un animal au sein d'un effectif.

Espagnol

Conserver la fiche 19

Fiche 20 2004-06-08

Anglais

Subject field(s)
  • Sheep Raising
  • Slaughterhouses
CONT

A lamb weighing more than 15 kg.-Traditionally, despite the lack of precise criteria applicable to the living animal, slaughter lambs are subdivided into milk-fed lambs or unweaned lambs, and grass-fed lambs("grazers") or lambs fattened after weaning. The term "grass-fed lamb" should be qualified by the term "castrated" or "entire, "if appropriate.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des ovins
  • Abattoirs
CONT

Agneau pesant plus de 15 kg. - Traditionnellement, malgré le manque de critères précis applicables à l'animal vivant, on subdivise l'agneau de boucherie proprement dit en agneau blanc (laiton) ou agneau non sevré, et en agneau gris (broutard) ou agneau engraissé après sevrage. L'appellation «agneau gris» doit être suivie du qualificatif «castré» ou «non castré», selon le cas.

Espagnol

Conserver la fiche 20

Fiche 21 1995-12-20

Anglais

Subject field(s)
  • Sheep Raising
DEF

An ovine animal, presented for slaughter, of which none of the permanent incisor teeth has erupted.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des ovins
DEF

Ovin, livré à l'abattoir, n'ayant pas d'incisives de seconde dentition.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado ovino
DEF

Lanar joven, entre el nacimiento y el destete. En general, el término se sigue utilizando luego del destete y hasta que tienen un año de edad.

CONT

A los efectos del llenado de la Declaración Jurada, que se presenta en DICOSE, al 30 de junio de cada año, se considera cordero(a) a todos los lanares nacidos en el año en curso.

Conserver la fiche 21

Fiche 22 1993-01-21

Anglais

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
OBS

Persons opposed to abortion, capital punishment, suicide, war, and animal slaughter. Promotes alternatives to killing humans and other animals. Formed by merger of Alternatives to Abortion Society and Ultimatist Vegetarian Society

Terme(s)-clé(s)
  • Alternatives to Abortion Society
  • Ultimatist Vegetarian Society

Français

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités

Espagnol

Conserver la fiche 22

Fiche 23 1992-04-13

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
OBS

of an animal, e. g. before slaughter.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
OBS

d'un animal, p. ex. avant l'abattage.

Espagnol

Conserver la fiche 23

Fiche 24 1988-11-08

Anglais

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

equipment or device used to produce immobilization of the animal preliminary to slaughter.

Français

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

étourdissement : LAROG, 1982, vol. 1, p.7.

Espagnol

Conserver la fiche 24

Fiche 25 1987-03-05

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
DEF

The dressing of an animal already dead from causes other than supervised slaughter.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs

Espagnol

Conserver la fiche 25

Fiche 26 1986-07-17

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
DEF

An animal trained to lead sheep to slaughter.

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs
CONT

(...) lorsqu'un grand nombre d'animaux sont chargés au même endroit, le wagon argentin est préférable en ce sens que le groupe entier suit l'animal de tête avec le minimum de nervosité.

Espagnol

Conserver la fiche 26

Fiche 27 1980-10-08

Anglais

Subject field(s)
  • Sheep Raising
OBS

A castrated or entire male ovine animal, or a female ovine animal, presented for slaughter, of which at least one of the teeth of the third pair of permanent incisors has erupted, or a female ovine which has lambed.

Français

Domaine(s)
  • Élevage des ovins
OBS

Ovin mâle, castré ou non, ou ovin femelle, livré à l'abattoir, et dont l'âge minimal est caractérisé par l'éruption d'au moins une dent de la troisième paire d'incisives (premières mitoyennes) de seconde dentition, ou ovin femelle ayant mis bas.

Espagnol

Conserver la fiche 27

Fiche 28 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
OBS

slaughter and dressing are generally a continuous process, except where animals are frozen prior to dressing. Dressing includes all operations required to prepare the hot carcass for chilling and subsequent breakdown. The degree of dressing depends upon the type of animal, market...

Français

Domaine(s)
  • Abattoirs

Espagnol

Conserver la fiche 28

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