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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

DOUGH PROOFER [5 fiches]

Fiche 1 2016-02-25

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Breadmaking
CONT

The moulder functions to sheet, curl and seal the individual dough pieces delivered by the intermediate proofer. In the process they assume the final loaf shape and at the same time are manipulated in a manner that will serve to improve the grain and the texture of the finished bread.

Français

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Boulangerie
DEF

Machine destinée à donner aux pâtons les formes de différents types de pain.

CONT

La façonneuse. Soit qu'ils aient été tournés en boule, soit qu'ils viennent directement de la diviseuse, les pâtons sont, après un repos plus ou moins prolongés, dirigés vers la façonneuse automatique. [...] l'opération de la tourne, réalisée sur une seule machine, est obtenue en trois phases, durant lesquelles elle subit successivement: 1)- Un laminage. 2)- Un pliage. 3)- Un allongement.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Herramientas y equipo industriales
  • Panificación
Conserver la fiche 1

Fiche 2 2015-04-08

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

... a slow-moving endless belt, or a conveyor supporting either trays, buckets or canvas loops which serve as dough carriers, with the entire assembly being enclosed in a housing.

CONT

In the manufacture of bread, there is specialized piece of machinery called the intermediate proofer which receives the dough pieces as they come from the rounder. Gas is generated as the dough "relaxes" so that it is in better condition for molding [which is the next step. ]

OBS

first prover: This expression was found in only two english books and seems not to be used currently.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

[...] il est nécessaire de prévoir [...] une chambre de repos conditionnée [...] où les pâtons, placés sur une chaîne de transport, au cours d'un simple va-et-vient, séjournent quelques instants, avant d'être acheminés vers la façonneuse [...]

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2015-04-08

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Breadmaking
CONT

Following the moulding and panning operations, the dough is conveyed into an enclosure, called the final proofer or steam box, in which it is exposed to relatively warm temperatures... and relative humidity..., all in an effort to ensure a vigorous rate of fermentation. The traditional proof box... is constructed... of a steel frame with sectional insulating panels.

Français

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Boulangerie
CONT

La mise en forme obtenue, les pâtons sont mis dans les bannetons ou dans les moules et déposés sur le dispositif à balancelles qui assure leur transport; ils prennent place alors à l'intérieur de la chambre de fermentation de l'apprêt.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2013-11-12

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Tray-type proofers make use of various types of dough transports, including wooden trays machined into shallow troughs or pockets, metal pans, and canvas loops.... The dough balls, delivered by the rounder, are first deposited onto the belt conveyor of the loading mechanism which... transfers them onto the proofer tray first deposited onto the belt conveyor of the loading mechanism which... transfers them onto the proofer tray that has moved into the receiving position.... The doughs are then slowly conveyed through the proofer.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

La pâte ainsi obtenue est pesée manuellement avant d'être placée dans des «balancelles» (sortes d'étuves où l'on fait détendre la pâte), puis passée dans une machine à tourner qui la met en forme et enfin, dirigée par tapis automatique vers la «chambre de fermentation» où elle restera deux heures trente.

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 2001-07-30

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

The panned loaves are allowed to ferment for a further 45 minutes to one hour at a temperature of 35 degrees to 41 degrees C and relative humidity of 80 to 85%. These conditions are provided either in a cabinet(proof-box) of some kind, into which are wheeled or conveyed pan-laden racks, or in a tunnel proofer equipped with travelling belts and devised to accept pans containing the moulded dough pieces at one end and to discharge the proofed loaves at the other.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

L'apprêt est une période variant entre trois quarts d'heure et une heure pendant laquelle on laisse les pâtons fermenter dans un moule à température de 35 degrés C à 41 degrés C et à une humidité relative de 80% à 85%. L'apprêt se déroule soit dans une étuve quelconque dans laquelle on roule des casiers chargés de pâtons, soit dans un tunnel d'apprêt équipé d'un transporteur à bande à la sortie duquel les pâtons sont prêts à enfourner.

Espagnol

Conserver la fiche 5

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