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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

FERMENTATION SUBSTRATE [13 fiches]

Fiche 1 2023-01-10

Anglais

Subject field(s)
  • Industries - General
  • Fungi and Myxomycetes
DEF

A technology based on a fermentation process that transforms fungi into solid substrate and that is used in the manufacturing of industrial products.

OBS

Mycotechnology allows the manufacture of industrial products such as biodegradable styrofoam, acoustic and insulating panels for construction, etc.

Français

Domaine(s)
  • Industries - Généralités
  • Champignons et myxomycètes
DEF

Technologie qui permet la fabrication de produits industriels à partir d'un procédé de fermentation qui transforme les champignons en substrat solide.

OBS

La mycotechnologie permet la fabrication de produits industriels tels que de la mousse de polystyrène biodégradable, des panneaux acoustiques et isolants pour la construction, des solvants pour favoriser la biodégradation des hydrocarbures, etc.

Terme(s)-clé(s)
  • myco-technologie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industrias - Generalidades
  • Hongos y mixomicetos
CONT

Por si no fuera ya suficiente, recientemente se han descubierto cepas de hongos capaces de degradar hidrocarburos, plásticos, fibras sintéticas, plaguicidas y otros residuos tóxicos, e incluso ciertos desechos radiactivos. Sea como sea, la revolución fungi ya comenzó: bienvenidos a la era de la micotecnología.

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2016-02-25

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Wastewater Treatment
CONT

The constant aim is to design tanks in which the sludge remains as short a time as possible to avoid anoxybiontia, or worse, anaerobiosis of the sludge.

OBS

Streptococcus only get energy by substrate level phosphorylation under either aerobic or anaerobic conditions. This organism is biochemically an anaerobe, because it does not use O2, it is anoxybiontic. It only ferments, requiring Organic e-sinks. While others, such as Vibrio or Bacterioides can use both simultaneously, anaerobically fermentation end products are formed but energy is derived from both e-transport(anaerobic respiration) and substrate level phosphorylation.

OBS

Oxygen: Oxybiontic: use O2 in metabolism. Anoxybiontic: don’t use O2 in metabolism ... Aerotolerant anaerobes, also known as anoxybiontic aerobes; e.g. Streptococcus faecalis. Microaerophiles, oxybiontic organisms that are sensitive to normal oxygen tensions.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Traitement des eaux usées
CONT

La transformation de ces nitrates en azote gazeux implique un stade de dénitrification complémentaire. Pour cela plusieurs schémas sont possibles : [...] passage de la liqueur mixte en anoxybiontie avant clarification, passage dans une lagune de faible profondeur, où des algues se développent, utilisant cette forme d'azote comme métabolite.

CONT

On cherche toujours à réaliser des clarificateurs dans lesquels les boues séjournent le moins longtemps possible pour éviter l'anoxybiontie voire l'anaérobiose des boues.

CONT

On cherche toujours à réaliser des clarificateurs dans lesquels les boues séjournent le moins longtemps possible pour éviter l'anoxybiontie voire l'anaérobiose des boues.

Espagnol

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Fiche 3 2013-10-09

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biomass Energy
  • Food Industries
DEF

An enzymatic transformation of organic substrates, especially carbohydrates, generally accompanied by the evolution of gas ...

CONT

Per unit of substrate, fermentation yields far less energy than respiration. For example, a yeast cell obtains 2 molecules of ATP per molecule of glucose when it ferments it to ethanol, while complete respiration would yield 38 molecules of ATP.

OBS

Pasteur’s definition of fermentation as "life without air" is not strictly observed because, in addition to anaerobic processes, some aerobic ones, such as acetic acid fermentation, are called fermentation.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Énergie de la biomasse
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Transformation que subissent certaines substances organiques, notamment les sucres, sous l'influence d'enzymes produites par divers micro-organismes.

OBS

fermentation : terme normalisé par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Energía de la biomasa
  • Industria alimentaria
DEF

Proceso anaerobio mediante el cual algunos organismos descomponen substancias orgánicas con liberación de energía.

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2012-10-22

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biomass Energy
DEF

Fermentation conducted from start to finish in a single vessel without addition to or removal of major substrate or product stream, respectively, until the process is complete.

CONT

Batch fermentation to produce chemical substances leads to serious effluent problems due to its inherent production of waste cells.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Énergie de la biomasse
DEF

Mode de production en régime non stationnaire, caractérisé par un apport unique de substrat au début d'un cycle de fermentation et une vidange en fin de cycle.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Energía de la biomasa
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2011-11-09

Anglais

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Distilling Industries (Food Ind.)
  • Breadmaking
CONT

The key to the baking process is to achieve an adequate rate of gas production. This is done by careful regulation of the amounts of yeast, yeast substrate(fermentable sugars) and yeast nutrients(minerals required by yeast), and fermentation conditions, with equally careful regulation of chemical and physical actions and reactions(mixing conditions, oxidation and dough manipulation, for example) to bring the gluten into the physical state for optimum processing. In that state it will expand and hold sufficient gas to produce the loaf volume and crumb structure desired in the baked loaf.

Français

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Distillerie (Alimentation)
  • Boulangerie
CONT

Le secret de la panification réside dans l'obtention d'une production gazeuse normale. L'on y parvient en dosant avec soin les quantités de levure, de supports de levure (sucres fermentescibles) et d'agents nutritifs de la levure (les minéraux dont elle a besoin) et en surveillant avec autant de soin les transformations physico-chimiques qui surviennent pendant le pétrissage, la fermentation et le façonnage et qui permettent de porter les propriétés physiques de la pâte à leur optimum. Une pâte ainsi faite gonfle et retient suffisamment de gaz pour donner à la miche de pain le volume et la structure de mie désirés.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
  • Destilería (Ind. alimentaria)
  • Panificación
Conserver la fiche 5

Fiche 6 2003-05-09

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biotechnology
DEF

The removal of enzymes from contaminating materials in order to increase their specific activity. Techniques fall into two groups : those used to separate enzymes from solid substrate culture; those used to release enzymes from the interior of microbial cells. Where enzymes produced in solid fermentation are of the extracellular type, they may be removed by countercurrent washing. If enzymes are intracellular, the cells must be broken using chemical or biochemical methods.

CONT

Enzyme extraction/cell disruption [methods include:] Physical methods: (a) Solid shear, (b) agitation with abrasives, (c) liquid shear, (d) freeze-thawing. Chemical methods: (e) detergents, (f) enzyme treatment, (g) osmotic shock, (h) alkali treatment.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Biotechnologie
CONT

L'extraction d'une enzyme contenue dans un tissu ou dans des cellules bactériennes commence par la destruction de l'organisation cellulaire par broyage, ultrasons, lyse des parois, par exemple. Les débris cellulaires sont séparés par centrifugation; le matériel soluble est recueilli et dialysé pour éliminer les petites molécules. Diverses méthodes sont ensuite utilisées.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Biotecnología
Conserver la fiche 6

Fiche 7 2001-11-05

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

The substance or material that the yeast acts on and transforms to other products. For example, in dough fermentation maltose sugar is the yeast substrate and is converted to alcohol and carbon dioxide.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Substance ou matière sur laquelle la levure agit et qui se transforme en d'autres produits. Par exemple, dans la fermentation de la pâte, le sucre maltose constitue le support de la levure et se transforme en alcool et en gaz carbonique.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2000-10-19

Anglais

Subject field(s)
  • Biotechnology
  • Biochemistry
DEF

Production of lysine by fermentation, generally using molasses as substrate.

OBS

Direct production of lysine is possible using Corynebacterium glutamicum or Brevibacterium flavum.

Français

Domaine(s)
  • Biotechnologie
  • Biochimie
DEF

Production par fermentation de la L-lysine

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 1997-05-21

Anglais

Subject field(s)
  • Renewable Energy
CONT

Very High Gravity Fermentation(VHGF). The VHGF process under development at the University of Saskatchewan used a balance of nutrients, temperature control, oxygen and substrate improvement to achieve ethanol concentrations in the 15-24% range. This was a considerable improvement over the 12% normally seen in the fuel ethanol industry. The advantages include a reduction in water use, increased plant capacity, fewer microbe contaminants in the fermentation, and lower energy requirements during distillation. [Source : ethanol project-Sncwork. en p. 1].

Français

Domaine(s)
  • Énergies renouvelables
CONT

Procédé de fermentation à très haute densité (FTHD). Ce procédé en cours de développement à l'Université de la Saskatchewan fait appel à un mélange équilibré de nutriments, à la régulation de la température, à l'amélioration de l'apport d'oxygène et de substrat pour obtenir des concentrations d'éthanol de l'ordre de 15 à 24 %. Il s'agit là d'une amélioration considérable par rapport à la concentration de 12 % obtenue normalement dans l'industrie de l'éthanol carburant. Les avantages comprennent une réduction de l'utilisation de l'eau, une augmentation de la capacité de l'usine, la réduction des contaminants microbiens dans la fermentation et la réduction des besoins énergétiques lors de la distillation. [Source: projet éthanol - Sncwork.fr p. 1].

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 1993-02-04

Anglais

Subject field(s)
  • Biomass Energy
  • Biochemistry
DEF

Biomass material constituted of chemically grown cells.

OBS

cell: Basic structural and functional unit of all living organisms. It is a complex collection of molecules with many different activities that are integrated to form a functional unit.

CONT

The use of growing cells in suspension as biocatalysts is generally termed fermentation. Such processes may be distinguished as batch, fed batch or continuous depending on the kinetic relationship between addition of substrate and harvesting of product. Non-growing systems include the use of suspensions, cells retained within a semipermeable membrane, or cells immobilized in or on a solid support. Such immobilized cells may be used in a fixed bed, expanded bed, fluid bed or fully mixed system.... Although many so-called fermentation reactions are carried out under aerobic conditions, these are of little interest in the present context since, when oxygen is used as the terminal electron acceptor, the production of low molecular weight metabolites of the type required is restricted and a high proportion of the carbon in the feedstock is converted into cell biomass.

Français

Domaine(s)
  • Énergie de la biomasse
  • Biochimie
CONT

L'immobilisation cellulaire. Immobiliser les microalgues sur des supports poreux, transparents à la lumière, perméables aux échanges gazeux et à l'eau chargée de sels minéraux, c'est résoudre le problème ultérieur de la récolte par séparation de la phase liquide (milieu de culture) et de la phase solide (biomasse cellulaire).

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 1990-01-17

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Process used in fermentation and anaerobic digestion in which the cells are removed from the product or effluent stream and recycled into the reactor, which is run in a continuous, cascade or batch mode. The technique is of value when the cells are being used to produce a secondary product or to treat effluents where :(1) cell growth is not required;(2) the growth of cells causes diversion of substrate into unwanted biomass;(3) the rate of cell production or growth, or cell concentration is a rate-limiting step.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
CONT

Le recyclage des cellules est particulièrement important en dépollution biologique dans les procédés de contact. Dans le cas du recyclage interne, on utilise les aptitudes floculantes des cellules, ce qui entraîne une hétérogénéité quant à la répartition des cellules dans le réacteur. Le soutirage du produit s'effectue là où la densité des microorganismes est la plus faible. Le fermenteur APV mis au point pour fabriquer de la bière en continu était basé sur ce principe : le temps de séjour du fluide était de deux heures alors que celui des microorganismes atteignait quatre cents heures. Le recyclage externe consiste à récupérer les levures à la sortie du réacteur et à les réintroduire dans celui-ci : ceci peut se faire par décantation, ultrafiltration ou centrifugation.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 1990-01-15

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

The growing of microorganisms, often fungi, on a solid material rather than in a liquid medium.

CONT

The fermentation of solid substrates such as starchy or cellulosic materials can be approached in two different ways. The solid material can be suspended in an aqueous medium. A general problem with such preparations is that gelatinization of the starches, etc. can generate highly viscous broths causing poor mixing and O2 transfer at dry weight concentrations higher than 2% w/v. There is also the obvious diseconomy of adding so much water to the substrate only to remove it from the product. Alternatively, then, the problem is approached through 'solid state fermentation’, the growth of microorganisms on solid materials without the presence of free liquid.

OBS

Such techniques can be divided into two basic types: thin layer and deep bed. In the former system, the organisms are grown on the surface of the substrate, which is spread on shallow trays about 2-4 cm deep; the trays are incubated in air-conditioned rooms or cabinets. The simplest deep bed systems consist of heaps of substrate that may be stirred periodically by hand. More sophisticated, fully automated systems include rotating drums, conveyor belt systems, which pass through air-conditioned tunnels, or deep tanks through which air is blown. The substrates used are generally based on wheat bran.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
CONT

La production de P.O.U. [peut s'effectuer par la] fermentation en milieu solide. (...) Il s'agit en l'occurrence d'ensemencer à l'aide d'une suspension de levures (Pichia burtonii, Candida tropicalis ...) ou de spores de champignons filamenteux (Aspergillus niger, Rhizopus sp. ...) amylolytiques, du manioc ou du mais réduits en semoule d'une granulométrie de quelques mm, et de favoriser la croissance microbienne. Pour cela on assure simultanément une humidité d'environ 50 à 60 %, grâce à une solution de sulfate d'ammonium, de phosphate de potassium et d'urée et un courant d'air humide. (...) La croissance des micro-organismes, qui dure une trentaine d'heures s'effectue au milieu non stérile et se traduit par l'envahissement du substrat par le mycélium (ensemble des cellules fongiques); on a donc un enrichissement global du milieu en protéines nobles, riches en acides aminés essentiels et en particulier en lysine.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1986-06-04

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
OBS

Several attempts have been made to replace the sponge-mixing and fermentation steps with a liquid sponge(sometimes called a brew or a broth) that can be blended, stored and transferred by simpler equipment and less labor.... Although some of these processes reserve all the flour for a later mixing stage, the current trend is to put at least 25 percent of the flour in the liquid sponge. In any case the yeast, some of the water and a fermentation substrate(some form of sugar) are included in the first mix. Since the brew is essentially a liquid, it can be blended by simple mixers of low power and can be transferred by pumps. The brew is normally fermented in large vertical tanks, whereas traditional sponges are fermented in "troughs"...

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie

Espagnol

Conserver la fiche 13

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