TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

FERMENTED LIQUOR [6 fiches]

Fiche 1 2022-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
  • Beverages
DEF

[A] Mexican liquor made by distilling the fermented mash obtained following roasting of the thick central part of various agaves.

CONT

Mescal and pulque are similar, made from various species of wild agave, and have a stronger flavour.

Français

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Eau-de-vie, originaire du Mexique, à base de suc d'agave.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Destilería (Ind. alimentaria)
  • Bebidas
DEF

Bebida alcohólica destilada mexicana, 100 % de maguey o agave, obtenida por destilación de jugos fermentados con microorganismos espontáneos o cultivados, extraídos de cabezas maduras de magueyes o agaves cocidos [...]

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2009-01-26

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

Instant teas are produced from black tea by extracting the liquor from processed leaves, tea wastes, or undried fermented leaves, concentrating the extract under low pressure, and drying the concentrate to a powder by freeze-drying, spray-drying, or vacuum-drying.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Contrairement à ce que l'on pourrait penser, le thé soluble (instant tea) donnant l'infusion par une simple dissolution dans l'eau chaude ou froide, n'est pas une invention récente.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Conserver la fiche 2

Fiche 3 2007-04-16

Anglais

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
DEF

An alcoholic liquor or spirit distilled from molasses or some other fermented sugar-cane product.

OBS

English milk: In Indian parlance, rum.

CONT

They (Indians) welcomed him as a brother, offered him the pipe, and asked for English milk (rum) (Canadian West, 1926, p. 18).

OBS

new milk: "Fur Trade, 1803" The Indians were anxiously awaiting me, to taste the "new milk", as they generally call rum when speaking in a ceremonious style ... (Cowes, New Light I, p. 203, 1897).

Français

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
DEF

Eau-de-vie de canne à sucre, obtenue par fermentation alcoolique et distillation du jus de canne, ou de mélasses.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Destilería (Ind. alimentaria)
Conserver la fiche 3

Fiche 4 1997-06-11

Anglais

Subject field(s)
  • Metallurgy - General
DEF

A wire-drawing process in which the cleaned and pickled wire is drawn dry through a lubricant, as in the drawing of rods. By this process a highly polished surface is produced, and in steel wires the surface finish is known as lime-bright or bright.

CONT

The distinction between dry drawing and wet drawing is that in the latter process steel wire is immersed in a dilute solution of copper sulphate or stannous sulphate or in a mixture of these salts, and, then in fermented rye liquor. From this latter bath the wire is drawn in the wet state. Wet drawn steel wire may have a coppery surface produced by chemical replacement of copper by iron in the sulfate solution.

Français

Domaine(s)
  • Métallurgie générale

Espagnol

Conserver la fiche 4

Fiche 5 1994-03-17

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Beverages
DEF

An alcoholic liquor(as brandy, whiskey, gin, rum, or arrack) obtained by distillation from wine or other fermented fruit juice or plant juice or from a starchy material(as various grains) that has first been brewed.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 1993-01-23

Anglais

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
OBS

applied to distilleries, means all liquor made in whole or in part from grain, malt or other saccharine matter, whether or not such liquor is fermented or unfermented.

Français

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
OBS

appliquée aux distilleries, signifie toute liqueur faite en totalité ou en partie de grains, de malt ou autre matière saccharine, que cette liqueur soit fermentée ou non fermentée.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Avis de droit d’auteur pour la banque de données TERMIUM Plus®

© Services publics et Approvisionnement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, la banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada
Un produit du Bureau de la traduction

En vedette

Portail linguistique du Canada

Accédez à une collection de ressources canadiennes sur tous les aspects du français et de l'anglais, y compris des jeux.

Outils d'aide à la rédaction

Les outils d’aide à la rédaction du Portail linguistique ont fait peau neuve! Faciles à consulter, ils vous donnent accès à une foule de renseignements utiles pour mieux écrire en français et en anglais.

Lexiques et vocabulaires

Accédez aux lexiques et vocabulaires du Bureau de la traduction.

Date de modification :