TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

FERMENTED MILK [14 fiches]

Fiche 1 2018-02-20

Anglais

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
DEF

Egg yolk or white mixed with a small amount of water or liquid then brushed over baked goods to give color and sheen.

DEF

Beaten eggs or a misture of eggs and milk used for glaxing, before baking, powder-aerated and fermented buns, scones, etc.

Français

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
CONT

La dorure pour les brioches se fait à l'œuf entier.

OBS

DORER : Badigeonner une pâte au pinceau avec de l'oeuf battu, éventuellement délayé avec un peu d'eau ou de lait : cette «dorure» permet d'obtenir, après cuisson, une croûte brillante. On dore à l'oeuf entier ou au jaune uniquement les feuilletages, les tourtes et pies, la brioche, la pâte à chou, les pâtés en croûte; on dore à l'oeuf et au caramel, au lait sucré ou à l'eau miellée les biscuits, petits-fours et gâteaux secs.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2017-12-14

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Anatomy
CONT

For the first month or so of life, the ruminant is functionally a monogastric. The forestomachs are formed, but are not yet fully developed. If milk is introduced into such a rumen, it basically rots rather than being fermented. To avoid this problem in such young ruminants, suckling causes a reflex closure of muscular folds that form a channel from the esophageal orifice toward the omasum(the esophageal groove), shunting milk away from the rumen and straight toward the stomach where it can be curdled by rennin and eventually digested enzymatically.

OBS

braided marrow gut: Marrow gut is not a gut at all, but a tube connecting the two stomachs of cud-chewing calf.

Français

Domaine(s)
  • Anatomie animale
DEF

Chez les ruminants, sillon situé à la face supérieure du réseau (deuxième réservoir gastrique) et servant de lieu de transit privilégié pour les aliments liquides qui vont de l'œsophage au feuillet.

CONT

La gouttière œsophagienne possède deux lèvres, qui peuvent se fermer et constituer un vrai tuyau chez le veau allaité.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2016-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Fermented milks are cultured dairy products made from skim, whole or slightly concentrated milk that require specific lactic acid bacteria to develop their characteristic flavor and texture. Fermented milks are usually fluid or semifluid... and all contain lactic acid in varying proportions.

OBS

Milk ... prepared by lactic acid fermentation (e.g. yogurt) or a combination of this and yeast fermentation (e.g. kefir) ...

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

[...] produit laitier préparé avec des laits (écrémés ou non) ou des laits concentrés ou en poudre (écrémés ou non) ayant subi la pasteurisation, la stérilisation ou l'ébullition, homogénéisés ou non, ensemencés avec des bactéries lactiques (...)

OBS

Le yaourt ou yogourt est un lait fermenté, préparé avec des laits écrémés ou non, pasteurisés, éventuellement additionnés de poudre de lait (pour en améliorer la consistance) et ensemencés avec deux bactéries lactiques spécifiques [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Conserver la fiche 3

Fiche 4 2012-07-16

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A fermented milk with a strong acid flavor.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Lait fermenté à l'acidophilus.

OBS

lait à l'acidophile : équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2010-06-15

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Products investigated were... bifidus milk made with V-medium. NPN(non-protein N) and free amino acid contents increased after fermentation and storage in all products.(L. Alm, "Effect of fermentation on proteins of Swedish fermented milk products", Journal of Dairy Science, 1982, 65,(9), pp. 1696-1704).

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Lait fermenté par Lactobacillus bifidus.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Conserver la fiche 5

Fiche 6 2008-10-07

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The use of nonfat dry milk solids in yeast fermented doughs has been widely known for many years. In this connection, these nonfat dry milk solids have been primarily utilized in these doughs to a level of about 6%.

OBS

This record is restricted to the composition of dairy products.

OBS

Nonfat milk: Milk from which over 95% of the fat has been removed ...

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Non gras (du beurre ou crème) : Désigne la fraction ne renfermant pas de matière grasse et comprenant : l'eau et les matières sèches non grasses (protéines, sels minéraux, lactose, vitamines hydrosolubles ...).

OBS

Ces données s'appliquent à la composition des produits laitiers.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

Leche desgrasada: Leche en la que la grasa (crema) ha sido removida por centrifugación. Esta puede ser utilizada en forma líquida para alimentar a las terneras jóvenes o puede ser deshidratada e incluirse en los substitutos de leche.

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2008-05-14

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Milk(usually cow's milk) coagulated and fermented.

OBS

Yoghurt or Yoghourt (traditional spellings) or yogurt (modern spelling) is a dairy product produced by bacterial fermentation of milk. Any sort of milk may be used to make yogurt, but modern production is dominated by cow’s milk.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Produit laitier fermenté obtenu par le développement des bactéries lactiques [...]

OBS

yogourt : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto obtenido de la mezcla de la leche entera, semidescremada o descremada con leche descremada deshidratada, sometido a un proceso de pasteurización y coagulación por fermentación, mediante la inoculación con bacterias lacto-bacillus bulgáricus, y estreptococcus-thermophillus.

OBS

El producto final deberá contener los microorganismos señalados vivos. Su acidez estará comprendida entre 0.8% y 1.8%, expresada en ácido láctico, y no contendrá conservadores.

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2008-05-14

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Semi-solid fermented milk with natural or artificial flavourings.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

yogourt : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

OBS

Addition d'arômes ou d'extraits d'aromates dans les yaourts ou yoghourts.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

[Yogurt] que tiene saborizantes naturales y/o artificiales.

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2007-09-20

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
CONT

This method is applicable to the enumeration of coliforms in pasteurized milk and cream and other non-fermented dairy products, cheese derived from pasteurized milk, without ripening, including fresh cheeses or lactic curd with a minimum of 50% moisture(e. g. cottage cheese), frozen dairy products(ice cream and ice milk), fermented dairy products, butter, and milk powders and other dairy product powders and the enumeration of Escherichia coli in cheese made from a pasteurized or unpasteurized source to determine compliance with the requirements of Section B. 08. 011 of the Regulations of the Food and Drugs Act.

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
CONT

La fermentation du lait conduisant à la formation d'acides organiques, notamment d'acide lactique entraîne une acidification du lait. Ces laits fermentés peuvent résulter d'ensemencements spontanés à température ambiante, ou d'ensemencements par une flore et à une température contrôlées. [...] Ces produits laitiers fermentés ajoutent leurs propriétés propres aux qualités nutritionnelles du lait utilisé. En particulier, l'acidification constitue du point de vue hygiénique un atout majeur. En effet, elle prévient la croissance de la plupart des germes pathogènes et assure, par des moyens qui peuvent être très simples, la conservation du lait.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2005-11-24

Anglais

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Cheese and Dairy Products
CONT

A semi-solid, sweet-tangy fermented dairy dessert, it combines the nutritive value of fermented milk products with delicious taste. Some prefer it sweetened, while others value its tanginess. Consumed chilled, it forms a part of festive meals. Made with quark-like product, it is finely mixed with sugar and flavoring agents like saffron and freshly-ground cardamom seeds. This mix is given a cream-smooth finish by finely kneading it in a planetary mixer. Shrikhand was the first ethnic milk delicacy to be made on an industrial scale in India.

Français

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Confiserie indienne à base de lait fermenté.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2001-11-06

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Introduction to dairy science : this course is about the study of milk and milk-derived food products from a food science perspective. it focusses on the biological, chemical, physical, and microbiological aspects of milk itself, and on the technological(processing) aspects of the transformation of milk into its various consumer products, including beverages, fermented products, concentrated and dried products, butter and ice cream.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Les programmes de recherche : Susciter et encourager toutes les recherches pouvant faire progresser les connaissances dans le domaine de la science du lait.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 1999-10-17

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Kefir is a type of fermented milk originating from the Balkans.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1997-11-25

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Laban, and its skimmed version labneh, are old traditional products consisting of cow, goat, ewe or buffalo fermented milk, or a mix of several of them. The milk is naturally soured and skimmed(for labneh) before or after coagulation.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Produit laitier d'origine libanaise. Le laban est un lait de culture acidulé. Le labneh est plus solide que le laban; il prend plutôt la forme d'un fromage à pâte affinée.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 1982-12-31

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

... the typical fermented milk drink of Russia and western Asia. Genuine kumiss is made from unheated mare's milk... The high lactose content of mare's milk also favors an alcoholic fermentation by lactose-fermenting yeasts. Various other lactic-acid-forming organisms such as S. lactis and L. bulgaricus, also are present.

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

(...) Lait de jument fermenté consommé traditionnellement dans les steppes de l'Asie centrale. Il résulte d'une fermentation lactique et alcoolique du lactose due à des levures. Quelquefois, il est préparé avec des laits d'ânesse ou de chamelle.

Espagnol

Conserver la fiche 14

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