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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

FERMENTING [50 fiches]

Fiche 1 2025-04-02

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

Starting with the basics, red wine is an alcoholic beverage made by fermenting the juice of dark-skinned grapes. Red wine differs from white wine in its base material and production process.... During red wine production, the winemaker allows pressed grape juice, called must, to macerate and ferment with the dark grape skins, which adds color, flavor and tannin to the wine.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

Le vin rouge est une boisson alcoolisée obtenue par la fermentation du jus des raisins à la peau foncée. Il se distingue du vin blanc et rosé par les types de cépages utilisés et sa méthode de production. En effet, durant la vinification du vin rouge, le moût (= le jus de raisin pressé), macère et fermente avec la peau, c'est ce qui lui donne cette belle couleur rouge, son goût et son tanin. L'alcool n'apparaît qu'ensuite, lorsque la levure transforme le sucre du raisin en éthanol et en dioxyde de carbone.

Espagnol

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Fiche 2 2023-11-07

Anglais

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
  • Penal Administration
DEF

An improvised alcoholic drink made by fermenting a mixture of fruit, water, sugar, etc.

Français

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
  • Administration pénitentiaire
CONT

Les ASC [agents des services correctionnels] peuvent également prendre le temps d'informer les détenus sur des événements compromettants comme des fouilles, leur laissant un peu de temps pour disposer de possessions strictement interdites au sens de la loi pénitentiaire : par exemple de la levure destinée à la fabrication de la «broue» (alcool frelaté artisanal), des sachets de drogues et des paquets de cigarettes excédant la limite permise.

Espagnol

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Fiche 3 2023-05-16

Anglais

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Wastewater Treatment
  • Bacterial Diseases
  • Food Safety
OBS

A medium containing peptone, lactose, dipotassium phosphate, agar, sodium sulfite, basic fuchsin, and distilled water. Originally developed for the isolation of Salmonella typhi, this medium is now most useful in the bacteriologic examination of water. Coliform organisms [namely Escherichia coli] ferment the lactose and their colonies become red and stain the surrounding medium [whereas] non-lactose-fermenting organisms [namely Salmonella sp. ] produce clear, colorless colonies against the faint pink background of the medium.

OBS

Endo agar (also called Endo’s medium) is a microbiological growth medium with a faint pink colour. ... now used mostly as a coliform medium. Most gram-negative organisms grow well in this medium, while growth of gram-positive organisms is inhibited. ...

OBS

A selective medium for the differentiation of lactose fermenting and lactose non-fermenting intestinal organisms according to Endo(1904). A standard method for the examination of drinking water and wastewater, dairy products and foodstuffs.

OBS

Endo agar; Endo’s medium; Endo medium; Endo fuchsin agar: named after a Japanese bacteriologist, Shigeru Endo (1869-1937).

Terme(s)-clé(s)
  • Endo-type medium
  • Endo's fuchsin agar

Français

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Traitement des eaux usées
  • Maladies bactériennes
  • Salubrité alimentaire
CONT

Mode d'emploi – Milieux en boîtes de Petri – Prêts à l'emploi : La BD Endo Agar (gélose Endo) est un milieu différentiel légèrement sélectif servant à l’isolement et à la différenciation des Enterobacteriaceae et de plusieurs autres bâtonnets Gram négatifs provenant d’échantillons cliniques. [BD : nom d'un fabricant.]

OBS

Endo est le nom d'un milieu de culture utilisé en bactériologie pour l'isolement et l'identification des bactéries.

OBS

La couleur rose du milieu Endo est due à la fuchsine basique.

OBS

gélose Endo; milieu Endo : nommés d'après le bactériologue japonais Shigeru Endo (1869-1937).

PHR

Culture bactérienne sur gélose Endo, en milieu Endo.

Espagnol

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Fiche 4 2023-03-24

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

... an alcoholic beverage manufactured in the style of soft drinks ...

CONT

Hard sodas and hard seltzers may look similar, but underneath the lids is a world of differences. Hard sodas are alcoholic versions of regular sodas with a strong flavor profile due to their syrupy, sweet taste... Hard seltzers are made by fermenting sugar and yeast, so they have a lighter taste and a lower ABV [alcohol by volume].

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Un soda alcoolisé artisanal et un vrai goût de racinette à déguster avec un soupçon de nostalgie.

Espagnol

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Fiche 5 2018-03-20

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A [set of] methods used to turn fresh foods into food products.

CONT

Food processing... can involve one or a combination of the following : washing, chopping, pasteurising, freezing, fermenting, packaging and many more. Food processing also includes adding components to food, for example to extend shelf life, or adding vitamins and minerals to improve the nutritional quality of the food(fortification).

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Ensemble des opérations qui consistent à fabriquer, à partir de produits agroalimentaires, de produits alimentaires intermédiaires (PAI) ou de nutriments, des produits alimentaires propres à la consommation.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
CONT

El procesamiento de alimentos incluye todas aquellas acciones que cambian o convierten la materia vegetal o animal cruda en un producto seguro, comestible y que se disfruta y saborea mucho más. En la manufactura de alimentos a gran escala, el procesamiento implica la aplicación de principios científicos y tecnológicos específicos para conservar los alimentos, atrasando o frenando los procesos naturales de degradación.

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2016-12-07

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

Root Beer : Not really a beer! It was created in the mid-1800s by Philadelphia pharmacist Charles Hires, the original root beer was a(very) low-alcohol, naturally effervescent beverage made by fermenting a blend of sugar and yeast with various roots, herbs and barks such as sarsaparilla, sassafras, wild cherry, wintergreen and ginger. Today's commercial root beer is completely non-alcoholic and generally contains sugar, caramel colouring, a combination of artificial and natural flavourings(including some of those originally used) and carbonated water for sparkle.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Boisson gazeuse aromatisée aux extraits de racines de sassafras. [Définition normalisée par l'OQLF.]

OBS

racinette; soda racinette : termes normalisés par l'OQLF.

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Well-known fermented foods are yoghurt, cheese, cottage cheese, beer, cider and cider vinegar, pickles, miso, sauerkraut and sourdough bread. The advantages of fermenting are several : it makes minerals more easily available for the body to absorb; it increases the amount of vitamins in the food and creates an abundance of enzymes; it preserves the food and introduces delicious flavours; it makes food much more easily digestible, being essentially a pre-digested’ food, suitable for those who have a debilitating condition and a weak digestive system.

CONT

Fermented foods ... included salted fermented fish, sour fermented fish, salted freshwater fish, salted marine fish, fermented pork, fermented beef, salted beef, pork sausage and beef sausage.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les bactéries lactiques sont les microorganismes les plus importants dans la fabrication des aliments fermentés à partir de lait, de viande, de produits végétaux. Aujourd'hui, les fermentations spontanées sont le plus souvent remplacées par les fermentations contrôlées en utilisant des ferments de compositions bien définies. Pour s'assurer des qualités organoleptiques optimales, les ferments contiennent plusieurs microorganismes. Pour suivre la population microbienne pendant les étapes de fermentation et de maturation du produit, il est nécessaire de suivre la croissance des différents microorganismes composant le ferment.

CONT

Nous avons dénombré sur gélose avec pourpre de bromocrésol les bactéries lactiques présentes dans le miso, un aliment fermenté largement utilisé au Japon.

OBS

aliment fermenté : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2016-03-15

Anglais

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

Wingspan 2-23/4". Fore wings tan to greenish gray, banded broadly with dark brown or olive. Hind wings brownish orange... Food : Caterpillar eats foliage of Virginia creeper and grape... Unlike most adults, these moths do not visit flowers but feed on decaying fruit and fermenting tree sap. Their caterpillars spin loose silken cocoons on the ground among soil litter where they overwinter as pupae....

Français

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

[Le nom «Sphinx» provient du fait que] les chenilles des Sphinx sont munies d'une corne à l'extrémité abdominale. Effrayées, elles prennent une position qui ressemble fort à celle du Sphinx d'Égypte.

Espagnol

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Fiche 9 2015-01-13

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Restaurant Menus
CONT

Port is a fortified wine. Fortified wines are made by adding a proportion of grape spirit, or brandy, to the wine at some point during the production process.... In the case of port, the addition of the brandy takes place before the wine has finished fermenting. This means that the wine retains some of the natural sweetness of the grape, making it rich, round and smooth on the palate.

Terme(s)-clé(s)
  • porto

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Menus (Restauration)
DEF

Vin de liqueur rouge et parfois blanc, parfumé et généreux [...] et qui acquiert son maximum de qualité après une longue conservation.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Vino de color oscuro y sabor ligeramente dulce, fabricado principalmente en Oporto, ciudad de Portugal.

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2015-01-06

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

Grapes for late-harvest wine are left on the vine for several weeks or in some cases months after the usual harvest. With more time, the berries become riper and thus sweeter. They may also begin to lose water through evaporation, further concentrating the natural fruit sugars. All that sweetness turns out to be literally too much for the yeast in the fermenting vat, which tires out and dies before it can convert all the sugar into alcohol to create a dry wine.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

Lors de la fabrication des vins de vendanges tardives, les vendanges sont retardées volontairement de façon à concentrer les sucres et le parfum des raisins. Les raisins sont naturellement asséchés, on dit alors qu’ils sont passerillés. Les vins élaborés à partir de ces raisins ont donc un taux de sucre et d’alcool plus élevé ainsi qu’un bouquet plus complexe.

Espagnol

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Fiche 11 2014-12-05

Anglais

Subject field(s)
  • Equipment (Chemistry)
CONT

After the appropriate dilution of fermenting must, the total number of yeast cells can be estimated under the microscope, using a Malassez cell.

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Chimie)
DEF

Appareil utilisé pour le comptage des cellules en suspension dans une solution.

OBS

Cela permet de déterminer la quantité de levures présentes dans le levain de tirage.

Espagnol

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Fiche 12 2014-01-22

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

An inactive yeast and dietary food supplement with a distinct, pleasant aroma and delicious cheesy taste.

OBS

Nutritional yeast is different from baking yeast and has no fermenting power.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

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Fiche 13 2013-11-22

Anglais

Subject field(s)
  • Non-Surgical Treatment
CONT

Red yeast rice has been used for centuries in China as both food and medicine. It is made by fermenting a type of yeast called Monascus purpureus over red rice. In Chinese medicine, red yeast rice is used to lower cholesterol, improve blood circulation, and help digestive problems.

Français

Domaine(s)
  • Traitements non chirurgicaux
CONT

En l'an 800 avant notre ère, les Chinois connaissaient déjà la levure de riz rouge. [...] Elle est issue du produit de fermentation d'une levure rouge, Monascus purpureus, cultivée sur du riz, issu de l'agriculture chinoise. Elle y est utilisée depuis des centaines d'années dans la cuisine et la médecine afin d'améliorer la circulation sanguine, de soulager l'indigestion et la diarrhée.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2013-08-28

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Cheese and Dairy Products
Universal entry(ies)
C3H6O3
formule, voir observation
CH3CH2OCOOH
formule, voir observation
50-21-5
numéro du CAS
DEF

A chemical compound which appears under the form of a colorless or yellowish, syrupy, odorless, hygroscopic liquid, is miscible with water, alcohol, glycerol and furfural, insoluble in chloroform, petroleum ether and carbon disulfide, is partially converted to lactic anhydride when concentrated above 50%, has one asymmetric carbon and two enantiomorphic isomers, is derived by fermenting starch, milk whey, molasses, potatoes, etc. and neutralizing the acid as soon as formed with calcium or zinc carbonate, after which the solution of lactates is concentrated and decomposed with sulfuric acid, also synthetically by hydrolysis of lactonitrile, and is used in cultured dairy products, as an acidulant, in chemicals(salts, plasticizers, adhesives, pharmaceuticals), as a mordant in dyeing wool, as a general-purpose food additive and in the manufacture of lactates.

OBS

alpha-hydroxypropionic acid: obsolete form; the word "alpha" must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

2-hydroxypropanoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

Chemical formula: C3H6O3 or CH3CH2OCOOH

Terme(s)-clé(s)
  • a-hydroxypropionic acid

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
Entrée(s) universelle(s)
C3H6O3
formule, voir observation
CH3CH2OCOOH
formule, voir observation
50-21-5
numéro du CAS
DEF

Produit de la fermentation du lactose par les bactéries spécifiques du lait se présentant sous la forme d'un liquide sirupeux, incolore ou jaunâtre, inodore, hygroscopique, utilisé dans l'industrie laitière et comme additif alimentaire, dans les plastiques, les adhésifs, en teinturerie et dans l'élaboration de lactates.

OBS

acide 2-hydroxypropanoïque : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

acide alpha-hydroxypropionique : forme vieillie; le mot «alpha» doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou écrite en italique.

OBS

Formule chimique : C3H6O3 ou CH3CH2OCOOH

Terme(s)-clé(s)
  • acide a-hydroxypropionique

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Productos lácteos
Entrada(s) universal(es)
C3H6O3
formule, voir observation
CH3CH2OCOOH
formule, voir observation
50-21-5
numéro du CAS
OBS

Líquido incoloro o amarillento, inodoro e higroscópico; miscible con agua, alcohol y glicerina; soluble en éter; insoluble en cloroformo, éter de petróleo y disulfuro de carbono. Moderadamente tóxico por ingestión; irritante.

OBS

Fórmula química : C3H6O3 o CH3CH2OCOOH

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Fiche 15 2012-10-23

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
  • Brewing and Malting
CONT

The beer is transferred from the fermenting cellar to the stock house through a stationary or flexible line by gravity or pumping.

Terme(s)-clé(s)
  • fermentation cellar
  • fermenting house
  • fermentation room

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Brasserie et malterie
CONT

À ce moût refroidi, on ajoute dans les caves de fermentation de la levure de bière produite elle aussi par la brasserie.

Terme(s)-clé(s)
  • salle de fermentation

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Fabricación de cerveza y malta
Conserver la fiche 15

Fiche 16 2011-12-16

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A fermenting must used to seed the rest of the must in the fermenters, to start the fermentation.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

Ensuite se déroulent deux opérations simultanées, la fermentation, et la macération. La fermentation alcoolique peut se déclencher naturellement ou bien être provoquée. Dans ce cas, on ensemence le moût avec des levures, soit avec un pied de cuve, soit par levurage. Lorsqu'elle est nécessaire, la chaptalisation se fait au début de la fermentation, en ajoutant du sucre au moût, à la dose de 17 grammes par litre pour augmenter d'un degré la teneur du vin en alcool.

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 2009-06-12

Anglais

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Beverages
CONT

In the brewing of lager beer, bottom fermentation is employed, so termed because the type of yeast selected settles to the bottom of the fermenting tank.

Terme(s)-clé(s)
  • lager fermentation

Français

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Fermentation [...] qui se produit avec les moûts de brasserie ensemencés de levures basses, à une température inférieure à celle de la fermentation haute.

CONT

Deux procédés de fermentation sont employés : la fermentation basse, ainsi appelée parce que la levure tombe au fond.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Bebidas
CONT

Las cervezas de baja fermentación son las comúnmente llamadas "lager". Esa expresión proviene del alemán "lagerung", que significa "guardar en frío", y se refiere a las cervezas cuyo proceso de fermentación se da a baja temperatura -entre 5° C y 10° C-. Estas cervezas se caracterizan por ser espumosas y suaves, y puede encontrárselas rubias y morenas. En esta categoría se ubican también las cervezas "sin alcohol".

Conserver la fiche 17

Fiche 18 2007-07-13

Anglais

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
DEF

Any of various unicellular nucleated fungi, typically saprophytic, capable of fermenting a range of carbohydrates, and generally reproducing asexually by budding.

OBS

The yeasts do not constitute a taxon.

Français

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Micro-organisme unicellulaire appartenant au groupe des champignons qui peuvent être des pneumallergènes ou des trophallergènes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
DEF

Hongos microscópicos dotados de gran capacidad de fermentación.

Conserver la fiche 18

Fiche 19 2006-02-08

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Viticulture
DEF

Lightly coloured wine made from red grapes by fermenting for only a short time on the skins.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Viticulture
DEF

Vin obtenu à partir d'une vendange de raisins à pellicule colorée et dont on a arrêté le processus de coloration par séparation du marc et du jus avant la fin de la fermentation.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Viticultura
DEF

Vino procedente de uvas tintas o de mezcla de uvas tintas o blancas cuyos mostos han fermentado sin los orujos, alcanzando su coloración característica.

CONT

Los rosados, al igual que los blancos, se fermentan en ausencia de pieles, aunque el mosto procede de uvas de pulpa blanca y tinta o sólo tinta, y además sufren una maceración previa a la fermentación alcohólica. Esto es lo que les proporciona su coloración carcaterística.

Conserver la fiche 19

Fiche 20 2004-11-18

Anglais

Subject field(s)
  • Environment
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Spring-born lambs were randomly assigned to one of three pasture treatments: 100% open pasture (OP), 67% OP and 33% hardwood forest pasture (HW), or 67% OP and 33% hardwood forest pasture initial grazing delayed (HWD), with grazing started 10 days after the HW treatment.

CONT

The LFH [Litter-Fermenting-Humified] layer becomes compacted by grazing activities when forest pastures are grazed continuously, at heavy stocking rates and without effective rest.

Français

Domaine(s)
  • Environnement
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Terrain [forestier] non cultivé qui produit du fourrage naturel pour le bétail.

OBS

Comprend les terrains forestiers fourragers.

OBS

pâturage forestier : terme extrait du Glossaire de l'agriculture anglais/français et reproduit avec l'autorisation de l'OCDE.

Espagnol

Conserver la fiche 20

Fiche 21 2004-08-25

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

A Southeast Asian staple, made by fermenting small, whole fish in brine, drawing off the liquid, and steeping that in the sunlight before it is bottled.

OBS

In Vietnam, it is called nuoc mam, in Thailand, nam pla, and in the Philippines, patis. It has a very pungent, salty taste, and is an essential ingredient in many dishes in these and neighboring countries.

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Liquide obtenu par la fermentation des poissons sous l'action de leurs propres enzymes (ex. sucs gastriques) et certains micro-organismes en présence de sel.

OBS

Sauce très populaire dans la cuisine du Sud-Est asiatique, obtenue à partir de la fermentation de poissons salés, en général des anchois ou des maquereaux. Très salée et riche en protéines, elle ajoute une délicate et riche saveur aux plats de viandes, de poissons et de légumes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
Conserver la fiche 21

Fiche 22 2001-10-12

Anglais

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
DEF

A category of anaerobic, spore forming bacterium, capable of fermenting certain sugars to valuable industrial chemicals.

Français

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
OBS

C'est toujours un tel mécanisme de fermentation qui contribue à alimenter en énergie des bactéries anaérobies comme Clostridium [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
Conserver la fiche 22

Fiche 23 2001-08-10

Anglais

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
CONT

Brewing is the process of producing alcoholic beverages from starchy raw materials by steeping in water; boiling, usually with hops; and fermenting.

Terme(s)-clé(s)
  • batch brewing

Français

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
CONT

Vient ensuite le brassage : l'orge est mélangée à de l'eau à température variable qui permet à la diastase du malt de convertir l'amidon en sucre fermentable.

Espagnol

Conserver la fiche 23

Fiche 24 2001-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Distilling Industries (Food Ind.)
CONT

The brewing process consists of the following steps : mashing, lautering, boiling, fermenting, maturing and packaging. Briefly, in the mashing process, coarse-ground malt and adjunct are mashed to extract a maximum amount of solubilized material. The mash is then "lautered" i. e., filtered through a bed of its own insoluble material, primarily barley hulls.

Français

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Distillerie (Alimentation)
CONT

Le brassage comprend les opérations suivantes : empâtage, filtration du moût, cuisson du moût, fermentation, vieillissement et tirage. En bref, il s'agit d'obtenir, à partir du malt concassé grossièrement et des succédanés que l'on empâte avec de l'eau, l'extrait le plus abondant. Le moût ainsi obtenu est filtré dans une cuve à double fond dans laquelle la matière même (substances solides insolubles) s'y déposant sert de substance filtrante, principalement les glumelles.

Espagnol

Conserver la fiche 24

Fiche 25 2001-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Types of Industrial Operations
  • Brewing and Malting
OBS

Brewery effluents originate in the cleaning of the brewing rooms, cooling troughs, fermenting and storage vats, and the washing of bottles and casks.

Français

Domaine(s)
  • Types d'exploitation industrielle
  • Brasserie et malterie
OBS

Les rejets de brasserie proviennent du nettoyage des salles de brassage, des bacs de refroidissement, des cuves de fermentation et de garde, du nettoyage des bouteilles et des fûts.

Espagnol

Conserver la fiche 25

Fiche 26 2001-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Distilling Industries (Food Ind.)
CONT

The brewing process consists of the following steps : mashing, lautering, boiling, fermenting, maturing and packaging. Briefly, in the mashing process, coarse-ground malt and adjunct are mashed to extract a maximum amount of solubilized material. The mash is then "lautered" i. e., filtered through a bed of its own insoluble material, primarily barley hulls.

Français

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Distillerie (Alimentation)
CONT

Le brassage comprend les opérations suivantes : empâtage, filtration du moût, cuisson du moût, fermentation, vieillissement et tirage. En bref, il s'agit d'obtenir, à partir du malt concassé grossièrement et des succédanés que l'on empâte avec de l'eau, l'extrait le plus abondant. Le moût ainsi obtenu est filtré dans une cuve à double fond dans laquelle la matière même (substances solides insolubles) s'y déposant sert de substance filtrante, principalement les glumelles.

Espagnol

Conserver la fiche 26

Fiche 27 2001-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Brewing and Malting
CONT

The cooled wort is "pitched" with yeast at the appropriate level as it is pumped into fermenting tanks. The yeast is usually multiplied from an original culture and different strains are used in producing different types of beer.

Français

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Brasserie et malterie
CONT

Le moût refroidi est ensemencé avec la levure, en quantités précises, à mesure qu'il est pompé dans les cuves de fermentation. On multiplie généralement une levure à partir d'une culture originale, et différentes races de levure sont utilisées pour produire différentes sortes de bière.

Espagnol

Conserver la fiche 27

Fiche 28 2001-07-23

Anglais

Subject field(s)
  • Museums
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Early milling tools were small implements used exclusively in the home to provide for one family's needs. It wasn’t until about 3, 000 years ago that people began to make larger saddlestones with increased output. The improved equipment meant that one person was able to produce more than their own family's needs; thus the professional miller was born. The first commercial establishments were combination mill-bakeries, the end product being leavened bread, for by this time the use of fermenting agents to aerate the flat clay-like cakes had also been discovered.

Français

Domaine(s)
  • Muséologie
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Les premiers outils de meunerie étaient de petites dimensions et réservés exclusivement à l'usage familial. Ce n'est guère avant 1 000 ans av. J.-C. qu'on se mit à fabriquer de plus grandes pierres en dos d'âne d'un rendement supérieur qui devaient permettre de produire plus de farine que n'en pouvait consommer une famille. Ainsi apparurent les premiers meuniers professionnels. Les premier établissements commerciaux étaient à la fois meunerie et boulangerie; on y produisait un pain levé car, à cette époque, on avait déjà découvert l'utilisation d'agents de fermentation pour aérer les galettes plates, trop sèches et trop cassantes.

Espagnol

Conserver la fiche 28

Fiche 29 2000-02-02

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Beverage by fermenting of a mixture of honey and grape juice.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Boisson fermentée obtenue à partir de miel et de jus de raisin.

Espagnol

Conserver la fiche 29

Fiche 30 1999-11-09

Anglais

Subject field(s)
  • Horticulture
  • Fermentation Techniques (Farming)
DEF

A bed of earth heated by fermenting substances and covered with glass to defend it from the cold air; intended for raising early plants or for protecting tender exotics.

Français

Domaine(s)
  • Horticulture
  • Fermentation (Techniques agricoles)
OBS

Cloche ou châssis vitré avec lit de fumier qui, en fermentant, provoque une augmentation de température (utilisé pour le forçage des plantes).

Espagnol

Conserver la fiche 30

Fiche 31 1999-09-21

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A structure made of wooden slats put over the outlet of a fermenting tank to hold back the skins when devatting(South Africa).

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Claie ou grillage que l'on place devant l'orifice inférieur des cuves de fermentation afin de retenir les rafles et pellicules au moment du décuvage.

Espagnol

Conserver la fiche 31

Fiche 32 1999-09-07

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A thick mixture of flour, yeast and liquids that is made as the first fermenting step in some yeast bread recipes.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Sorte de levain liquide [...] composé de levure et d'un mélange d'eau, de farine [...]

Espagnol

Conserver la fiche 32

Fiche 33 1999-02-09

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Spices and Condiments
DEF

Fermented fish sauce made by fermenting small sea or freshwater fish stacked in alternative layers of salt.

OBS

Nuoc-nam: Viet-Nam and Cambodia. Shottsuru is the term used in Japan.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Épices et condiments
DEF

Sauce de poisson macéré dans une saumure, assaisonnement très employé dans la cuisine vietnamienne.

Espagnol

Conserver la fiche 33

Fiche 34 1999-02-09

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Extremely pungent sauce made by fermenting fish in a brine solution for several days in the sun. The resulting liquid was combined with various other flavorings such as oil, pepper, wine and spices.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Sauce de poisson fermenté.

Espagnol

Conserver la fiche 34

Fiche 35 1999-02-04

Anglais

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
CONT

When the fermentation is basically complete, cooling is started to facilitate yeast settling. Some breweries use a centrifuge and in-line cooling at this stage instead of taking days to cool the "green beer" in the fermenter. The overall utilization of the capacity of the fermenting vessel is thereby increased.

Français

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie

Espagnol

Conserver la fiche 35

Fiche 36 1998-08-26

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Biochemistry
CONT

... organic anions are released in the fermentation medium by fermenting bacteria. They are "transitory end products" because they act as electron sinks in biological energy conserving redox reactions. They have to be looked at as waste molecules, rich in reducing equivalents if these reactions are considered from the hydrogen transfer point of view. Typical examples of these organic "transitory end products" are lactate and volatile fatty acid anions such as propionate, n-and iso-butyrate, n-and iso-valerate. Because of this, the fermentation of soluble organic matter is classically referred to as "acidogenesis". It should, however, be strongly emphasized here that acidogenesis in a strict sense only means the release in the fermentation medium of organic acid anions!

Français

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Biochimie
DEF

Une des phases de la méthanisation consistant en un dégagement des acides volatils en acide propionique et acide butyrique.

CONT

La production de méthane à partir de matières organiques solubles est un processus biologique extrêmement sensible à un excès de substrat. En effet, l'acidogénèse est réalisée par des bactéries à taux de croissance élevé et, relativement tolérantes vis-à-vis du pH du milieu, elles s'adaptent très rapidement en nombre à tout excès de substrat. L'utilisation des acides produits est à l'inverse réalisée par des bactéries à croissance très lente, très sensibles à une acidification du milieu, dont les potentialités cinétiques sont presque saturées dans les conditions de conduite normales.

Espagnol

Conserver la fiche 36

Fiche 37 1997-05-21

Anglais

Subject field(s)
  • Renewable Energy
CONT

AFEX Process. The ammonia freeze explosion process is a pretreatment process developed at Texas A&M University. The fibrous material is soaked in high pressure liquid ammonia at elevated temperatures. When the pressure is released, the ammonia evaporates rapidly, fracturing the fibre structure, making it susceptible to enzyme hydrolysis. Residual ammonia in the disrupted fibre provides a nitrogen source for the fermenting microbes. The process was demonstrated at a pilot scale, but demonstration or full scale production had not been achieved. [Source : ethanol project-Sncwork. en p. 2].

Français

Domaine(s)
  • Énergies renouvelables
CONT

Procédé d'explosion à froid à l'ammoniaque. Le procédé d'explosion à froid à l'ammoniaque est un procédé de prétraitement mis au point à la Texas A&M University. La matière fibreuse est mise à tremper dans de l'ammoniaque liquide à pression et température élevées. Lorsqu'on abaisse la pression, l'ammoniaque s'évapore rapidement, ce qui brise la structure des fibres et les rend sensibles à l'hydrolyse enzymatique. L'ammoniaque résiduel dans les fibres rompues fournit une source d'azote pour les microorganismes qui vont effectuer la fermentation. Le procédé a fait l'objet d'une démonstration à l'échelle pilote, mais pas encore à l'échelle industrielle. [Source : projet éthanol - Sncwork.fr p. 2].

Espagnol

Conserver la fiche 37

Fiche 38 1993-11-08

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

length of time during which a newly fermenting red wine is allowed to remain in contact with the skins and pulp.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

séjour dans la cuve du moût et des parties solides du raisin rouge, au cours duquel s'effectuent notamment la fermentation des sucres et la diffusion des matières colorantes.

Espagnol

Conserver la fiche 38

Fiche 39 1993-11-08

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

pumping fermenting must from the bottom... to the top of the... fermenter in order to aerate the must, to improve colour extraction by pumping the must over the cap.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

le remontage à faire couler le moût en fermentation par le robinet placé au bas de la cuve (...) Le moût aéré [remonté] sur le dessus de la cuve et arrose le chapeau de marc.

Espagnol

Conserver la fiche 39

Fiche 40 1993-02-26

Anglais

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Preservation and Canning
DEF

Fermented fish product made from squid or guts of skipjack; also other species; brown, salty viscous paste made by fermenting the raw material with salts in containers for up to a month; product packed in glass or plastic containers; e. g. Katsuo-Shiokara(skipjack viscera), Ika-Shiokara(viscera and meat slices of squid), Kaki-Shiokara(oyster meat and viscera), Uni-Shiokara(ovary of sea urchin).

Français

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

Produit de poisson fermenté fait avec du calmar ou des viscères de listao; pâte visqueuse, brune et salée, obtenue par fermentation de la matière première avec du sel pendant environ un mois; le produit est mis en récipients de verre ou de plastique; ex. : Katsuo-Shiokara (avec des viscères de thonine), Ika-Shiokara (viscères et tranches de calmar), Kaki-Shi-Okara (viscères et chair d'huîtres, Uni-Shiokara (ovaire d'oursins).

OBS

Produit du Japon.

Espagnol

Conserver la fiche 40

Fiche 41 1988-03-28

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Included here are cyclothermes, 200 Kg and Kg, tractable holding tank, bread plates with 300g and 600g gutters, fermenting cupboards and bread baskets.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
OBS

Malaxeur.

Espagnol

Conserver la fiche 41

Fiche 42 1988-03-28

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Included here are cyclothermes, 200 Kg and Kg, tractable holding tank, bread plates with 300g and 600 g gutters, fermenting cupboards and bread baskets.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie

Espagnol

Conserver la fiche 42

Fiche 43 1987-04-09

Anglais

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
CONT

... an enzyme is used as a fermenting agent to remove sugar from the white before drying.

Français

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
CONT

(...) fermentation alcoolique. La matière première la plus utilisée est évidemment la plus simple: le glucose; l'agent fermentaire en est la levure, plus exactement la zymase sécrétée par la levure.

Espagnol

Conserver la fiche 43

Fiche 44 1986-03-02

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Actively fermenting must used to seed the rest of the must in the fermenters in order to start fermentation. Starters are commonly prepared with pure yeasts [in winemaking]

DEF

Material containing microorganisms used to induce a desired fermentation (as in making butter, cheese, or vinegar) and being either a sample of a natural population (as sour cream or vinegar) or a pure culture of a defined microorganism.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Levain préparé avec des levures sélectionnées pour provoquer le départ d'une fermentation.

Espagnol

Conserver la fiche 44

Fiche 45 1982-08-31

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Wastewater Treatment
CONT

... in addition to the partial or total reduction of the organic matter in the sludge, the recovery of energy eliminates pathogenic germs and destroys the fermenting power of the product.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Traitement des eaux usées
CONT

[...] toute récupération d'énergie, parallèlement à la réduction partielle ou totale des matières organiques contenues dans les boues, s'accompagne de l'élimination des germes pathogènes et du pouvoir fermentescible du produit.

Espagnol

Conserver la fiche 45

Fiche 46 1982-03-30

Anglais

Subject field(s)
  • Storehouses and Warehouses
  • Brewing and Malting
CONT

Brewery effluents originate in the cleansing of the brewing rooms, cooling troughs, fermenting and storage vats, and the washing of bottles and casks.

Français

Domaine(s)
  • Magasins de stockage
  • Brasserie et malterie
CONT

Les rejets de brasserie proviennent du nettoyage des salles de brassage, des bacs de refroidissement, des cuves de fermentation et de garde, du nettoyage des bouteilles et des fûts.

Espagnol

Conserver la fiche 46

Fiche 47 1982-03-30

Anglais

Subject field(s)
  • Storehouses and Warehouses
  • Brewing and Malting
CONT

Brewery effluents originate in the cleaning of the brewing rooms, cooling troughs, fermenting and storage vats, and the washing of bottles and casks.

Français

Domaine(s)
  • Magasins de stockage
  • Brasserie et malterie
CONT

Les rejets de brasserie proviennent du nettoyage des salles de brassage, des bacs de refroidissement, des cuves de fermentation et de garde, du nettoyage des bouteilles et des fûts.

Espagnol

Conserver la fiche 47

Fiche 48 1981-05-08

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
OBS

Apparatus which automatically distributes the fermenting must over the "cap" during the fermentation of red grapes.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Appareil servant à remonter le moût en fermentation pour l'arrosage du chapeau au cours du cuvage des raisins rouges.

Espagnol

Conserver la fiche 48

Fiche 49 1981-05-07

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
OBS

Taste imparted to wines by fermenting at high temperatures or by high temperatures and acetification in the cap.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Saveur que l'on trouve dans les vins (vins échauffés) qui ont été en contact avec des fûts ou du marc de vendange acétifiés, piqués.

Espagnol

Conserver la fiche 49

Fiche 50 1977-09-29

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Biochemistry
DEF

an apparatus for determining the fermenting power of yeast by measuring the amount of carbon dioxide evolved from a given quantity of sugar.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Biochimie
DEF

instrument qui sert à mesurer le degré de fermentation d'un liquide, et à étudier la marche de cette fermentation.

Espagnol

Conserver la fiche 50

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