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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

GASEOUS SOLUTION [9 fiches]

Fiche 1 2011-07-18

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Medication
Universal entry(ies)
10361-29-2
numéro du CAS
DEF

The normal ammonium salt of carbonic acid, prepared by passing gaseous carbon dioxide into an aqueous solution of ammonia and allowing the vapors(ammonia, carbon dioxide, water) to crystallize.

OBS

A mixture of ammonium acid carbonate and ammonium carbamate which appears under the form of colorless, crystalline plates or of a white powder, is unstable in air, has a strong odor of ammonia, has a sharp ammoniacal taste, is soluble in water, decomposes in hot water, yielding ammonia and carbon dioxide, is noncombustible and is used in ammonium salts, in medicine (as an expectorant), in baking powders, in smelling-salts, in fire-extinguishing compounds, in pharmaceuticals, in textiles (as a mordant), as a fermentation accelerator in wine manufacture, in organic chemicals, in ceramics and for washing wool.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Médicaments
Entrée(s) universelle(s)
10361-29-2
numéro du CAS
OBS

Matière première officinale constituée de carbonate mono-ammonique et de carbamate d'ammonium.

OBS

[...] employé notamment comme poudre levante.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Medicamentos
Entrada(s) universal(es)
10361-29-2
numéro du CAS
Conserver la fiche 1

Fiche 2 2010-06-18

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Beverages
  • Brewing and Malting
  • Winemaking
CONT

Carbonation occurs when carbon dioxide is dissolved in water or an aqueous solution. This process is generally represented by the following reaction, where water and gaseous carbon dioxide react to form a dilute solution of carbonic acid. [H2O + CO2=H2CO3] This process yields the "frizz", to carbonated water, the head to beer, and the cork pop and bubbles to champagne and sparkling wine. Carbonation is used to improve both the taste and "texture" of the carbonated consumable. Carbonation is sometimes used for reasons other than consumption, to lower the pH(raise the hydrogen ion concentration) of a water solution...

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Brasserie et malterie
  • Industrie vinicole
CONT

Les boissons carbonatées exigent du dioxyde de carbone (CO2 gazeux) pour les rendre pétillantes. La carbonatation est une réaction qui a lieu lorsque le dioxyde de carbone est ajouté à un liquide à base d'eau. Le dioxide de carbone réagit avec les molécules d'eau pour en former un acide carbonique selon la réaction suivante : CO2+H2O = H2OCO3 (acide carbonique). C'est cet acide qui picote la langue quand vous buvez une boisson carbonatée.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Bebidas
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Industria vinícola
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Fiche 3 2003-09-10

Anglais

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
CONT

Concentration scales... Weight percent is the number of parts of weight of solute per hundred parts of solution(total)... Gaseous mixtures, being difficult to weigh, are often expressed as volume percent. Thus, air is said to contain 78% Nitrogen by volume. Solutions of liquids in liquids(say, alcohol in water) may also be expressed in volume percent.

Français

Domaine(s)
  • Chimie analytique
CONT

Pourcentage. C'est une façon commode d'exprimer les concentrations. Le pourcentage en masse est le nombre de parts, en masse, de soluté pour cent parts de solution [...] Les mélanges gazeux, étant difficiles à peser, sont exprimés en pourcentage en volume; ainsi, on dit que l'air contient 78 % d'azote en volume. On exprime de la même façon les solutions de liquides dans des liquides (par exemple de l'alcool dans de l'eau).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
Conserver la fiche 3

Fiche 4 2000-04-26

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
DEF

Any portion of a nonhomogeneous system that is bounded by a surface, is homogeneous throughout, and may be mechanically separated from the other phases.

DEF

A physically distinct and mechanically separable portion of a dispersion or solution. Phases may be either solid, liquid, or gaseous(vapor).

CONT

The three phases of H2O [...] are ice (solid), water (liquid), and steam (gas).

Français

Domaine(s)
  • Chimie
DEF

Partie homogène d'un système. (L'eau, la glace, la vapeur d'eau sont trois phases distinctes d'un même corps pur.)

CONT

Toute substance homogène (un liquide homogène, un gaz ou un solide homogène) peut être considérée comme une phase : phase liquide, phase gazeuse, etc. Ainsi, un système constitué d'une seule substance homogène représentera une seule phase et un système composé d'eau et de vapeurs d'eau [...] sera un système comportant deux phases [...]

OBS

Ne pas confondre avec les termes anglais «phase» et «state» et les termes français «phase» et «état» désignant une autre notion en thermodynamique.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
DEF

Cualquier parte homogénea y físicamente diferenciada de un sistema, separada de las restantes por superficies definidas.

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Fiche 5 1998-11-16

Anglais

Subject field(s)
  • Papermaking Machines
  • Pulp Preparation (papermaking)
DEF

Mixer using a high-shear mixing action for the mixing of gaseous and liquid bleaching chemicals(e. g. chlorine dioxide solution, gaseous chlorine, gaseous oxygen, hydrogen peroxide). This mixer provides greater mixing efficiency than the older fashion peg mixers and the in-line static mixers.

Français

Domaine(s)
  • Machines à papier
  • Préparation de la pâte à papier
CONT

En ce qui concerne le mélangeur dynamique, le mélange est le résultat du mouvement physique appliqué à la masse fluide par un agitateur généralement constitué d'un rotor fixé à un arbre. L'énergie est fournie par un moteur externe. Les mélangeurs à cisaillement élevé ou à moyenne consistance (MC) sont un cas particulier des mélangeurs dynamiques.

Espagnol

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Fiche 6 1997-11-26

Anglais

Subject field(s)
  • Electrochemistry
DEF

Sensor composed of an indicating and a reference electrode which uses a gas-permeable membrane or an air-gap to separate the sample solution from the thin film of an intermediate solution, which is either held between the gas membrane and ion-sensing membrane of the electrode,or placed on the surface of the electrode using a wetting agent (e.g. air-gap electrode).

OBS

This intermediate solution interacts with the gaseous species in such a way as to produce a change in a measured value(e. g. pH) of the intermediate solution. This change is then sensed by the ion-selective electrode and is proportional to the partial pressure of the gaseous species in the sample.

Français

Domaine(s)
  • Électrochimie
DEF

[Électrode] réalisée à partir de systèmes composés d'une électrode indicatrice et d'une électrode de référence et ... [qui] utilise une membrane perméable aux gaz ou une bulle d'air pour séparer la solution à analyser d'un film mince d'une solution intermédiaire qui est, soit maintenue entre la membrane perméable aux gaz et la membrane sensible de l'électrode, soit fixée à la surface de l'électrode au moyen d'un agent tensioactif.

OBS

Cette solution intermédiaire réagit avec le gaz et produit un changement dans la valeur d'une grandeur mesurable (par exemple, le pH). Cette variation est ensuite mesurée par l'électrode à membrane sélective. Elle est proportionnelle à la pression partielle du gaz dans l'échantillon.

OBS

L'électrode à hydrogène, qui répond aussi bien à la pression partielle d'hydrogène qu'au pH, est une exception. L'électrode à oxygène est comprise dans cette catégorie bien qu'elle mette en jeu un dispositif ampérométrique et non pas potentiométrique comme les autres systèmes.

Espagnol

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Fiche 7 1997-02-12

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
CONT

A quantitative development, in which essentially all reactive radicals generated in a particular system are intercepted, has been referred to as spin counting. Spin trapping has also been adapted to the interception of radicals generated in both gaseous and solid phases. In these cases the spin adduct is in practice transferred to a liquid solution for observation in order to facilitate the interpretation of the esr spectra of the radicals obtained.

Français

Domaine(s)
  • Chimie
CONT

On désigne par numération de spin (ou comptage de spin) le processus de capture de spin lorsqu'il est quantitatif, c'est-à-dire quand le réactif diamagnétique capte quasiment tous les radicaux formés dans un système donné. La capture de spin a aussi été adaptée aux phases solides et gazeuses pour piéger les radicaux formés. On réalise alors un transfert de l'adduit du spin dans une solution liquide afin de faciliter l'interprétation du spectre de RPE des radicaux obtenus.

Espagnol

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Fiche 8 1994-11-17

Anglais

Subject field(s)
  • Fluid Mechanics and Hydraulics (Physics)
CONT

"cavitation" : Formation of cavities, either gaseous or vapour, within a liquid stream, which occurs where the pressure is locally reduced to the vapour pressure of the liquid. It may include gas coming out of solution in the liquid as pressure is reduced(soft cavitation).

Français

Domaine(s)
  • Mécanique des fluides et hydraulique (Physique)
CONT

«cavitation» : Formation de cavités gazeuses ou de vapeur au sein d'un liquide en mouvement. Ce phénomène se produit lorsque la pression dans le liquide devient localement inférieure à la pression de vapeur de celui-ci. Elle peut comprendre des gaz émanant de gaz en solution dans le liquide, lorsque la pression est réduite (cavitation douce).

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 1982-08-05

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
CONT

The equation [in which A and B + H[ plus] are involved in a reversible chemical reaction], used in the... Bronsted-Lowry definition, does not represent a reaction that can be observed in practice, since the free proton, H[ plus]+, can be observed only in gaseous systems at low pressures. In solution, the proton always is attached to some other species, commonly a solvent molecule.

Français

Domaine(s)
  • Chimie
CONT

L'ion hydrogène H[plus], ou proton, est le noyau de l'atome d'hydrogène. Il ne semble pas que le proton puisse exister à l'état libre dans un solvant comme l'eau.

Espagnol

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