TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

GROUND COFFEE [18 fiches]

Fiche 1 2018-08-31

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

Cold brew is created by steeping medium-to-coarse ground coffee in room temperature water for 12 hours or longer and then filtering out the grounds for a clean cup without sediment. Unlike regular coffee, cold brew is never exposed to heat. Cold brew uses time, rather than heat to extract the coffee's oils, sugars, and caffeine.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)

Espagnol

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Fiche 2 2017-12-28

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Small Household Appliances
  • Beverages
CONT

A metal, flat-bottomed "bowl"-shaped insert that fits inside a portafilter. The filter basket holds your bed of ground coffee and has a multitude of tiny holes in the bottom to allow the extracted beverage to seep through and pour into a demitasse cup or other receptacle. Most espresso machines include two filter baskets, a single basket and a double basket, though some machines feature convertible baskets that allow either a single or double shot of espresso to be produced from the same basket.

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Petits appareils ménagers
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le café est tassé dans le filtre qu'on insère dans le porte-filtre. On enclenche ce dernier dans le support à même l'appareil.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Equipo para restaurantes
  • Aparatos domésticos pequeños
  • Bebidas
CONT

En las cafeteras expreso, el café molido está contenido en un filtro metálico con agujeros de diámetro muy pequeño y se pone en contacto con el agua a presión procedente de un depósito.

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Fiche 3 2017-08-31

Anglais

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
  • Small Household Appliances
DEF

A device that holds a filter and finely ground coffee and facilitates quick attachment to an espresso machine.

CONT

Portafilters almost always feature a handle for easy handling, and spouts underneath to allow your espresso to pour into cups ...

Français

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
  • Petits appareils ménagers
CONT

La chambre d'extraction est l'endroit où se produit la percolation et où se créent les conditions générales de transformation du café moulu en café expresso. Elle est constituée de deux éléments distincts : la tête supérieure et le porte-filtre. [...] Le porte-filtre renferme le filtre et transporte la boisson vers la tasse. Il est fixé à la tête supérieure par un système d'accrochage formant une chambre hermétique.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Equipo para restaurantes
  • Aparatos domésticos pequeños
CONT

Elija granos de café frescos y de alta calidad [y] añada el café molido al portafiltro de la máquina de café espresso [...]

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Fiche 4 2014-08-11

Anglais

Subject field(s)
  • Small Household Appliances
CONT

... espresso-coffee makers produce espresso by applying pressure to hot water. The accumulating steam forces the hot water through very finely ground, tightly packed coffee to produce a stronger brew...

Terme(s)-clé(s)
  • espresso coffeemaker

Français

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
CONT

... les cafetières à expresso fonctionnent toutes de la même façon : par l'application de pression à de l'eau chaude. La vapeur qui s'accumule pousse l'eau à travers une mouture très fine et bien tassée.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aparatos domésticos pequeños
CONT

[Un elemento necesario para la obtención de café expreso es la] cafetera expreso, cuyo componente más característico es la bomba de presión. A diferencia de las cafeteras de goteo, donde el agua cae por gravedad, este tipo de máquinas expulsan el agua a gran presión. Estas cafeteras suelen llevar un vaporizador que extrae vapor de agua muy caliente que permitirá calentar la leche obteniendo una espuma densa que proporciona un sabor especial para este tipo de café. [...] Una buena cafetera de café expreso es la herramienta fundamental para que el agua atraviese el café con la presión, temperatura y uniformidad necesaria.

OBS

La palabra "espresso" (del italiano) se puede escribir con las siguientes variantes; espreso, expresso, expreso.

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Fiche 5 2011-10-28

Anglais

Subject field(s)
  • Small Household Appliances
DEF

[A coffeemaker which has] two cylindrical pots, one atop the other,... and between them a separate compartment for ground coffee. After water boils in the lower chamber, the pot is flipped over and the water drips through... into the part with a spout.

Français

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
CONT

La cafetière réversible ou cafetière napolitaine se compose d'une verseuse inversée fixée, par l'intermédiaire d'un filtre, ou récipient qui contient l'eau; dès que celle-ci bout, on retourne le tout pour que l'infusion tombe dans la verseuse [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aparatos domésticos pequeños
DEF

[Cafetera que] se compone de dos cuerpos separados por un doble filtro. El filtro se llena de café tostado oscuro y molido fino. El recipiente de la parte inferior contiene el agua, mientras que el de servicio se coloca encima para cerrar el aparato.

CONT

En la cafetera napolitana [...] se pone al fuego el recipiente con el agua [el recipiente de la parte superior] y se deja hasta que hierva el agua. Luego se retira del fuego la cafetera y se le da rápidamente la vuelta para que el agua caliente pueda caer a través del filtro que contiene el café molido –extrayendo así el aroma, el sabor y el olor– y recogerse en el recipiente inferior, el de servicio, con la bebida lista para consumir.

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2011-09-15

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

The product obtained by grinding roasted coffee.

OBS

ground coffee : term and definition standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Produit obtenu par mouture du café torréfié.

OBS

café moulu : terme et définition normalisés par l'ISO.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Conserver la fiche 6

Fiche 7 2011-09-15

Anglais

Subject field(s)
  • Small Household Appliances
DEF

A kind of coffeepot in which the boiling water bubbles up through a tube and filters back to the bottom through the ground coffee which is held in a perforated container.

Français

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers
CONT

L'eau chauffée à ébullition monte dans un tube central avant de retomber à l'extérieur et d'infuser les particules de café retenues par un filtre. Le café ainsi infusé se mélange avec l'eau chaude et le cycle se répète tant que la cafetière est branchée.

OBS

Le mot percolateur désigne, en France, une cafetière commerciale de grande capacité. Ce terme n'est toutefois pas proscrit au Québec puisqu'il s'agit en fait d'un système de percolation.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Aparatos domésticos pequeños
Conserver la fiche 7

Fiche 8 2011-01-28

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A coffee prepared by allowing boiling water to percolate through ground coffee.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Style de café préparé en faisant lentement passer de l'eau bouillante dans un filtre rempli de café moulu.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
CONT

Café de filtro. Receta de preparación. El agua se calienta en un depósito y se hace pasar a través del café molido que está depositado sobre un filtro de papel o género. El agua pasa lentamente a través del café medianamente molido, que cae por gravedad hasta una jarra gota a gota.

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2010-12-10

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
  • Various Drinks - Service
DEF

Strong, concentrated, black coffee made by forcing steam through ground coffee beans.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Service de boissons diverses
DEF

Extrait du café plus ou moins concentré obtenu par passage de la vapeur sous pression à travers de la poudre de café dans une machine spéciale, généralement de fabrication italienne.

CONT

Café express à l'italienne.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Servicio de bebidas varias
DEF

Infusión de café rica en aroma y sabor, densa, de color negro y con una uniforme capa de crema color avellana en la parte superior.

OBS

Espresso, del italiano, se puede escribir como exprés, expresso.

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2010-05-03

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Beverages
DEF

A mechanical operation intended to produce fragmentation of roasted coffee beans, resulting in ground coffee.

OBS

grinding: term and definition standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Opération mécanique destinée à fragmenter le café torréfié en grains, en vue d'obtenir du café moulu.

OBS

mouture: terme et définition normalisés par l'ISO.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Bebidas
DEF

Proceso [tras el tueste] durante el cual se reduce notablemente [el] tamaño [del grano de café] con el objetivo de aumentar la superficie de contacto y facilitar así, la extracción de los sólidos solubles.

CONT

La molienda. El grado de espesor de la molienda tiene un impacto importante en el proceso de elaboración de la bebida, y es crítico saber combinar la consistencia del grado de fineza del café con el método de elaboración para poder extraer un sabor óptimo de los granos tostados. Los métodos de la elaboración del café que exponen la molienda de café a agua calentada durante mucho tiempo necesita que las partículas tengan un mayor grosor que si, en cambio, se utilizan métodos más rápidos. Los granos que se muelen demasiado para un determinado método de elaboración expondrán demasiada área superficial al agua caliente y producirán un gusto amargo y áspero. En el otro extremo, si se muele poco y se dejan partículas excesivamente gruesas, se producirá un café débil, acuoso y falto de sabor.

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2008-09-11

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A food product which contains no coffee; generally prepared from a roasted and ground mixture of bran, wheat, and molasses.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le succédané de café est une substance exempte de caféine qui sert à préparer des boissons dont le goût s'apparente à celui du café. Le succédané le plus fréquemment utilisé est la chicorée; de l'orge et du seigle lui sont souvent mélangés. On utilise la racine de chicorée que l'on fait sécher et rôtir pour ensuite la moudre, ce qui donne un produit semblable au café moulu.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Producto de origen vegetal (soya, higo, achicoria u otros), que desecado y/o tostado con azúcar o en mezcla, permite la preparación de infusiones semejantes a la del café.

CONT

Achicoria de raíz, la cual se comenzó a utilizar su raíz, tostada y pulverizada, como un sucedáneo del café, llamado café de achicoria.

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2008-02-13

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Spices, natural and artificial flavorings, ground whole nut meats, ground coffee, dried malted cereal extract, salt, and other seasonings that do not either singly or in combination impart a flavor that imitates the flavor of chocolate, milk or butter...

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2006-11-07

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

The beverage obtained either by treatment of ground roasted coffee with water or by the addition of water to a coffee extract, an instant coffee or freeze-dried coffee.

OBS

coffee brew: term and definition standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Boisson obtenue, soit à partir d'eau et de café torréfié moulu, soit par addition d'eau à un extrait de café, à un café soluble ou à un café lyophilisé.

OBS

café boisson : terme et définition normalisés par l'ISO.

Espagnol

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2001-01-11

Anglais

Subject field(s)
  • Small Household Appliances
CONT

The most common manual [coffee] grinder... is a wooden box with a front drawer to receive the ground coffee. On top of the box is the handle, coffee bean hopper and metal grinder.

Français

Domaine(s)
  • Petits appareils ménagers

Espagnol

Conserver la fiche 14

Fiche 15 2000-09-19

Anglais

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Vegetable Crop Production
DEF

A composite plant Cichorium intybus, having bright-blue flower heads and toothed oblong leaves, cultivated as a salad plant and or its root, which is used roasted and ground as a substitute for or additive to coffee.

Français

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Production légumière
OBS

Cichrorium endivia comprend les chicorées scaroles et frisées qui sont cultivées à l'automne et en hiver comme salade verte.

Terme(s)-clé(s)
  • Cichorium endivia Crispum Lamarck
  • Cichorium endivia

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Producción hortícola
Conserver la fiche 15

Fiche 16 1993-05-13

Anglais

Subject field(s)
  • Packaging
DEF

... the procedure by which the contents of a package are reduced in weight or volume while the package itself remains apparently unchanged.

OBS

Package standardization and environmental considerations are more often alleged.

OBS

An example would be two identical or nearly identical cans of ground coffee-one containing 16 ounces; the other, only 14. 9 ounces.

OBS

Considered as a deceptive practice of packaging consumer food or non-food products. For example one jar containing 16 ounces of peanut butter that is being replaced by a new jar containing 14 ounces, the only visible and somewhat misleading difference being a tapering of the new jar

Terme(s)-clé(s)
  • product downsizing
  • packaging downsizing

Français

Domaine(s)
  • Emballages
DEF

Procédé visant à réduire le volume et le poids des emballages à des fins d'uniformisation, de souci environnemental et de commercialisation.

Espagnol

Conserver la fiche 16

Fiche 17 1993-04-27

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A small porous envelope containing enough ground coffee for one serving by infusion in a cup of water, especially for preparation in a microwave oven.

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 1991-12-18

Anglais

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A small porous envelope containing enough ground coffee for one serving by infusion in a cup of water, especially for preparation in a microwave oven.

Français

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)

Espagnol

Conserver la fiche 18

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