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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

INITIAL CROSS [13 fiches]

Fiche 1 2016-03-16

Anglais

Subject field(s)
  • Engineering Tests and Reliability
DEF

The area under a plot of the applied stress against the grip displacement, the applied stress being determined from the ratio of the tensile force to the minimum initial cross sectional area of the specimen.

OBS

[The tensile work to break] is expressed in kilojoules per square metre.

OBS

tensile work to break: term and definition standardized by ISO.

Français

Domaine(s)
  • Fiabilité, contrôle et essais (Ingénierie)
DEF

Aire du diagramme d'essai situé sous la courbe de la contrainte appliquée en fonction du déplacement des mâchoires, la contrainte appliquée étant déterminée par le rapport entre la force de traction et l'aire de la section initiale minimale de l'éprouvette.

OBS

Exprimé en kilojoules par mètre carré.

OBS

travail à la rupture en traction : terme et définition normalisés par l'ISO.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2011-06-13

Anglais

Subject field(s)
  • Education
CONT

... Initial studies relied on cross sectional data aggregated at the level of schools or even school districts(Hanushek, 1986). This approach related average school test scores to aggregate measures of teacher proficiency. Hanushek(1986) showed that most explicit measures of teacher qualifications like experience and education had little effect on student achievement.

Français

Domaine(s)
  • Pédagogie
CONT

En 2006-2007, les plaintes pour lesquelles le Protecteur du citoyen a demandé des correctifs concernent l’aide financière aux études, les problèmes liés à la sanction des études, notamment la gestion des relevés de notes et des diplômes, la qualification des enseignants, les problèmes de résidence au Québec et l’accès à l’école anglaise.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 2010-05-26

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Horticulture
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Horticulture
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d'Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Horticultura
Conserver la fiche 3

Fiche 4 2009-05-15

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

It normally takes about 10 years from the time an initial cross is made until a variety is licensed. Screening for quality(essentially pigment content and gluten quality) is done initially on the fourth generation line. Yield trials are carried out on the seventh and eighth lines designated as the A-Test.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

L'intervalle entre la réalisation d'un premier croisement et l'homologation d'une variété est normalement d'environ 10 ans. La sélection du facteur de qualité (essentiellement la quantité de pigments et la qualité du gluten) se fait initialement à la quatrième génération. Les essais de rendement ont lieu aux 7e et 8e générations qu'on désigne sous le nom d'essai A.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2003-08-12

Anglais

Subject field(s)
  • Petrography
DEF

A system for classifying and naming igneous rocks based on the CIPW norm. The initials represent the initial letters of the names of the men who devised the system, Cross, Iddings, Pirsson, and Washington(1902).

OBS

norm system: The system was devised by Cross, Iddings, Pirsson, and Washington, and by them originally designated the quantitative system, and later the C.I.P.W. system, which has also been referred to as the American system.

Français

Domaine(s)
  • Pétrographie
CONT

Au début du siècle l'école américaine a proposé une classification [des roches éruptives] fondée sur l'analyse chimique et le calcul de certains paramètres. On l'a appelée méthode C.I.P.W. du nom de ses auteurs : Cross, Iddings, Pirsson et Washington. Le fondement de cette méthode consiste, à partir de l'analyse globale exprimée en oxydes [...] à déterminer les combinaisons plausibles entre les éléments pour obtenir des minéraux étalons, en tenant compte bien entendu des affinités chimiques et des incompatibilités.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2001-08-09

Anglais

Subject field(s)
  • Genetics
  • Grain Growing
CONT

It normally takes about 10 years from the time an initial cross is made until a variety is licensed. Screening for quality(essentially pigment content and gluten quality) is done initially on the fourth generation, or F4 line.

Terme(s)-clé(s)
  • F4

Français

Domaine(s)
  • Génétique
  • Culture des céréales
CONT

L'intervalle entre la réalisation d'un premier croisement et l'homologation d'une variété est normalement d'environ 10 ans. La sélection du facteur de qualité (essentiellement la quantité de pigments et la qualité du gluten) se fait initialement à la quatrième génération ou F4.

Terme(s)-clé(s)
  • F4

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2001-07-11

Anglais

Subject field(s)
  • Orbital Stations
CONT

Vacuum Exhaust System(Waste Gas). All of the laboratory modules contain the plumbing to support a waste gas exhaust system that is vented to space. A 2. 5 cm(1 in.) diameter gas line connected to this exhaust system is provided at each of the ISPR [International Standard Payload Racks] locations. The pressure allowed into the waste gas line is 275. 8 kPa(40 psia). The temperature of the exhaust waste gas is allowed to be be between 15. 6-45°C(60-113°F). The waste gas system can reach pressures of 1 x 10 [minus³] torr(1. 9 x 10minus 5 psia) in less than two hours for a single payload volume of 100 liters(3. 5 ft³) at an initial pressure of 101. 4 kPa(14. 7 psia). The waste gas system is a shared and scheduled resource that can only be operated at one ISPR location within each module at a time. This requirement is to prevent cross contamination of payloads and incompatible mixtures of waste gas constituents. The types of waste gas constituents allowed must be compatible with the wetted materials of the module waste gas system.

OBS

waste gas exhaust system: term officially approved by the International Space Station official approval Group (ISSOAG).

PHR

Module waste gas system.

Français

Domaine(s)
  • Stations orbitales
OBS

système d'évacuation des gaz usés : terme uniformisé par le Groupe de travail de la terminologie de la Station spatiale internationale (GTTSSI).

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2001-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Farm Management and Policy
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Gestion et politique agricole
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d'Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2001-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d'Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2001-05-17

Anglais

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

Français

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d'Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 1997-09-25

Anglais

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Genetics
CONT

"Quest" was derived from a series of back crosses using "RT73"as the donor, or a non-recurrent parent, and "Alliance" as the recurrent parent. The initial cross was made in early 1992.

Français

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Génétique
CONT

[Dans le cas de l'amélioration d'espèces cultivées], une utilisation plus limitée de l'hybridation interspécifique est réalisée par introgression; il s'agit de l'introduction d'une espèce cultivée, d'une partie du matériel génétique d'une espèce étrangère proche, généralement sauvage. Le principe est le suivant: croisement initial de l'espèce cultivée par l'espèce sauvage et recroisement successifs (backcross) durant 5 à 10 générations de l'hybride interspécifique par l'espèce cultivée [...].

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 1997-09-17

Anglais

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Genetics
CONT

"Quest" was derived from a series of back crosses using "RT73"as the donor, or a non-recurrent parent, and "Alliance" as the recurrent parent. The initial cross was made in early 1992.

Français

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Génétique
CONT

((Dans le cas de l'amélioration d'espèces cultivées)), une utilisation plus limitée de l'hybridation interspécifique est réalisée par introgression; il s'agit de l'introduction d'une espèce cultivée, d'une partie du matériel génétique d'une espèce étrangère proche, généralement sauvage. Le principe est le suivant: croisement initial de l'espèce cultivée par l'espèce sauvage et recroisement successifs (backcross) durant 5 à 10 générations de l'hybride interspécifique par l'espèce cultivée ((...)).

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 1988-06-15

Anglais

Subject field(s)
  • Hydrology and Hydrography
  • Geomorphology and Geomorphogeny
DEF

... a continually growing or expanding incised meander formed during a single cycle of erosion by the enlargement or accentuation of an initial minor sinuosity while the stream was actively downcutting; a meander that "grows in place". It exhibits a pronounced asymmetric cross profile(a well-developed, steep undercut slope on the outside of the meander, a gentle slip-off slope on the inside) and is produced when the rate of downcutting is slow enough to afford time for lateral erosion.

Français

Domaine(s)
  • Hydrologie et hydrographie
  • Géomorphologie et géomorphogénie
CONT

Mais il existe également des méandres encaissés qui résultent, le plus souvent, de l'enfoncement sur place d'une vallée à méandres, en fonction d'un soulèvement de la région (...).

Espagnol

Conserver la fiche 13

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